ÄLVÄNGEN. Antalet invånare ska fördubblas, nya bostäder, skolor och vägar ska fram. Ett första utkast till en fördjupad översiktsplan för Älvängens östra delar är nu tillgänglig för allmänheten.
– Vi är tidigt i processen och nu hoppas vi att alla tar chansen att tycka till, säger projektledare Jonathan Edler.
Som ett led i Göteborgsregionens expansion ska Ale växa till 50 000 invånare fram till 2050. Älvängen är ett av de samhällen som har möjlighet att bidra rejält till befolkningstillväxten. Över den östra randen av Älvängen, som idag främst består av skogs- och jordbruksmark, har Ale kommun tagit fram ett förslag till fördjpad översiktsplan.
– Det behövs en plan för att underlätta en långsiktig utveckling. Vi menar att det bör ske i etapper där utbyggnaden troligtvis påbörjas i de norra och östra delarna för att sedan växa söderut. Självklart kan det ske justeringar längs med resan, säger Jonathan Edler och tillägger:
– Med en fördjupad översiktsplan säkerställer vi att utbyggnaden ska bli långsiktigt hållbar. Hur ska vägar länka ihop samhället? Hur och var ska vatten- och avloppsledningar kopplas samman? En stor fråga som vi måste ha en plan för är skyfallsvatten. Hur undviker vi översvämningar när så stora markområden bebyggs?
En av de största frågorna och som redan har diskuterats offentligt är den så kallade ringleden, även kallad förbifart Älvängen, öster om samhället.
– Vi gillar inget av namnen. Det är mer en lokalgata som ska binda ihop samhället. Det är också för tidigt att prata om hastighet på vägen, däremot är det viktigt att slå fast vägens sträckning. Var ska den gå? säger planarkitekt Lars Carlsson.
En stor fråga har varit huruvida vägen kommer att påverka paradisbanan i Älvängen. I det första förslaget till fördjupad översiktsplan går det att se att området bevaras.
– Det är ett fint aktivitetsområde som de boende redan idag är rädda om. Inledningsvis fick vi till oss att det var ett bullrigt område som störde, men den snabba elektrifieringen skapar andra förutsättningar. Därmed inte sagt att motorklubben vill vara kvar för alltid. De kanske behöver flytta för att kunna utveckla sin verksamhet, men då vill vi att området förblir en mötesplats med andra aktiviteter, menar Jonathan Edler.
En annan utmaning har varit bevarandet av jordbruksmark.
– Det är en ständig avvägning och något som vi kommer att behöva diskutera mer ingående med berörda markägare i nästa skede.
I arbetet med att ta fram den fördjupade översiktsplanen har redan vissa specifika målgrupper fått medverka. Dialoger har skett med elever på Aroseniusskolan och äldre på Ale Seniorcentrum.
– De har fått ge sin syn på Älvängen. Vilka är deras favoritplatser och vad saknar de idag? Det har varit givande, säger Lars Carlsson.
Den fördjupade översiktsplanen är tillgänglig på kommunens hemsida 22 maj till 6 september, men också i kommunhuset i Nödinge.
Torsdag 30 maj bjuds allmänheten in till ett öppet hus om Älvängens framtid. I Aktivitetshuset (mitt emot gamla Netto) visas förutom förslaget till den fördjupade översiktsplanen också strukturskissen och idéerna för detaljplanen runt resecentrum.
– Det är väldigt mycket på gång i Älvängen och vi kände att det var nödvändigt med ett öppet hus, där alla funderingar kan vädras. Det planeras till exempel för ytterligare ett järnvägsspår i Älvängen, hur påverkas vi av det? Det blir ett bra tillfälle för ortsborna att sätta sig in i allt och få svar på en del av frågorna, avslutar Lars Carlsson.
Förslaget till den fördjupade översiktsplanen kommer vara tillgängligt för allmänheten i tre och en halv månad.
– Det är en lång utställningstid och vi tror att det behövs. Först den 21 augusti, kommer vi att bjuda in till ett samråd och prata detaljfrågor. Vi hoppas att allmänheten, men framför allt berörda markägare har hunnit sätta sig in i förslaget tills dess, säger Jonathan Edler.
En fördjupad översiktsplan (FÖP) är ett mer detaljerat komplement till översiktsplanen, men är inte juridiskt bindande. Den ligger som grund och underlättar för kommande detaljplaner. Den visar framför allt hur mark- och vattenområden ska användas.