Treklövern är en verksamhet som har funnits i närmare 20 år och som vänder sig till personer med psykisk ohälsa och som är bosatta i Ale kommun.
– Syftet med verksamheten är att bryta isolering genom att erbjuda meningsfull sysselsättning, men också att det ska vara ett första steg mot ett riktigt arbete. Deltagaren är med utifrån sin egen förmåga, förklarar arbetshandledare Ulrika Sten.
Ale kommun satsar stora resurser på personer med psykisk ohälsa. Två verksamhetsutvecklare har anställts vars uppdrag är att inventera behovet av aktiviteter och samtidigt utveckla befintlig verksamhet.
– Behovet är stort. Det handlar om att få en samlad översikt av de verksamheter som finns och skapa en röd tråd för människor med psykisk ohälsa, förklarade enhetschef Anette Olsson när hon invigningstalade.
En nystart, eller snarare omtag, togs för Treklövern i tisdags. Dagen till ära passade man också på att byta namn på verksamheten.
– Det har skett i demokratisk anda. Vi deltagare har fått rösta och då blev det Ale Aktivitetscenter som vann. Personligen tycker jag det är ett jättebra namn, säger Johanna Borgman.
Johanna Borgman har själv besökt den öppna verksamheten på Södra Klöverstigen sedan ett och ett halvt år tillbaka. Hon hoppas att fler alebor som lider av psykisk ohälsa ska upptäcka Ale Aktivitetscenter.
– Det är en fantastisk verksamhet. Den sociala gemenskapen är oerhört viktigt, det är så lätt att man isolerar sig. Jag vet hur det var för mig innan jag kom hit. Nu är jag en helt annan människa och det säger mina barn också, berättar Johanna och fortsätter:
– Det gäller att våga ta steget utanför sin dörr och träffa andra människor. För mig innebar det en fullständig omställning och jag har utvecklats jättemycket som människa under den här perioden.
Hur ser ditt liv ut om fem år?
– Ärligt talat så skulle jag vilja arbeta inom den här typen av verksamhet. Det är roligt att se människor blomma ut.
Ale Aktivitetscenter håller öppet fyra dagar i veckan.