NÖDINGE. Bra kan alltid bli bättre.
Så resonerar Ale kommun som i samverkan med en rad olika aktörer vill öka tryggheten på pendelstationerna i allmänhet och Älvängens resecentrum i synnerhet.
– Vi tittar på kunskapsbaserade, långsiktigt hållbara lösningar, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention.
I tisdags samlades kommunala tjänstemän tillsammans med representanter från Västtrafik och dess trafikoperatör för Alependeln samt polisen för en gemensam diskussion för koordinerade trygghetsskapande insatser på och runt Älvängens resecentrum, men även för övriga pendelstationer i kommunen.
– Detta är ett första steg i ett större samarbete, säger Dzemal Sabovic.
Mötet var inte utlyst med anledning av någon särskild händelse utan ska ses som en långsiktigt strategisk åtgärd i det trygghetsskapande arbetet.
– Det gäller att jobba förebyggande. Vi vet att det förekommer problem vissa tidpunkter runt våra pendelstationer, inte minst i Älvängen, som är en central plats för ungdomshäng eftermiddag och kvällar, säger kommunpolis Christian Nordén.
– Människor upplever otrygghet vilket har framkommit i kommunens medborgardialog. Det finns en del mörka platser plus att vuxennärvaron är begränsad. Narkotikaförsäljning nämns också i sammanhanget, säger Dzemal Sabovic och fortsätter:
– För att nå framgång i det trygghetsskapande arbetet krävs samverkan. När vi kontaktade Västtrafik fick vi en jättebra respons.
För Västtrafik är frågan bekant. I ungefär hälften av Västra Götalands 49 kommuner där Västtrafik finns representerade, plus Kungsbacka, upplevs otrygghet kring pendelstationerna.
– Det är inte konstigt eftersom stationerna utgör knutpunkter i samhällena. Samtidigt som polisens statistik visar att brottsligheten sjunker så ökar otryggheten. Då måste vi titta på bakomliggande orsaker. Vi samverkar gärna för att ta ett helhetsgrepp kring denna viktiga fråga. Många aktörer kan göra mycket tillsammans, säger Fredrik Högbom, säkerhetschef på Västtrafik.
– Vi har tillsammans med Länsstyrelsen tagit fram en metod kring trygghetsskapande åtgärder i kollektivtrafiken som vi kallar STK – Samordning, Trygghetsskapande åtgärder i Kollektivtrafiken. Jag vill påstå att Ale redan ligger långt framme i sitt arbete med ett framtaget medborgarlöfte, samordning med polis och så vidare. Nycklar för att lyckas långsiktigt är tid, resurser, förståelse och samverkan. Insatser tenderar annars att bli verkningslösa, förklarar Fredrik Högbom.
När parterna träffas igen till hösten ska en nulägesanalys vara framtagen, som sedan ligger till grund för det fortsatta arbetet.
– Vi hoppas också få med fler aktörer som verkar i området, även privata intressenter, som förstår sin vinning att delta i vårt trygghetsskapande samarbete, avslutar Dzemal Sabovic.