Ökad trygghet på pendelstationerna

– Samverkan ska ge hållbara lösningar

NÖDINGE. Bra kan alltid bli bättre.
Så resonerar Ale kommun som i samverkan med en rad olika aktörer vill öka tryggheten på pendelstationerna i allmänhet och Älvängens resecentrum i synnerhet.
– Vi tittar på kunskapsbaserade, långsiktigt hållbara lösningar, säger Dzemal Sabovic, strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention.

Samverkar för en ökad trygghet på Ales pendelstation. Från vänster XX.
Samverkar för en ökad trygghet på Ales pendelstation. Från vänster XX.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2020/06/v2320-pendelstationer.jpg

I tisdags samlades kommunala tjänstemän tillsammans med representanter från Västtrafik och dess trafikoperatör för Alependeln samt polisen för en gemensam diskussion för koordinerade trygghetsskapande insatser på och runt Älvängens resecentrum, men även för övriga pendelstationer i kommunen.

– Detta är ett första steg i ett större samarbete, säger Dzemal Sabovic.

Mötet var inte utlyst med anledning av någon särskild händelse utan ska ses som en långsiktigt strategisk åtgärd i det trygghetsskapande arbetet.

– Det gäller att jobba förebyggande. Vi vet att det förekommer problem vissa tidpunkter runt våra pendelstationer, inte minst i Älvängen, som är en central plats för ungdomshäng eftermiddag och kvällar, säger kommunpolis Christian Nordén.

– Människor upplever otrygghet vilket har framkommit i kommunens medborgardialog. Det finns en del mörka platser plus att vuxennärvaron är begränsad. Narkotikaförsäljning nämns också i sammanhanget, säger Dzemal Sabovic och fortsätter:

– För att nå framgång i det trygghetsskapande arbetet krävs samverkan. När vi kontaktade Västtrafik fick vi en jättebra respons.

För Västtrafik är frågan bekant. I ungefär hälften av Västra Götalands 49 kommuner där Västtrafik finns representerade, plus Kungsbacka, upplevs otrygghet kring pendelstationerna.

– Det är inte konstigt eftersom stationerna utgör knutpunkter i samhällena. Samtidigt som polisens statistik visar att brottsligheten sjunker så ökar otryggheten. Då måste vi titta på bakomliggande orsaker. Vi samverkar gärna för att ta ett helhetsgrepp kring denna viktiga fråga. Många aktörer kan göra mycket tillsammans, säger Fredrik Högbom, säkerhetschef på Västtrafik.

– Vi har tillsammans med Länsstyrelsen tagit fram en metod kring trygghetsskapande åtgärder i kollektivtrafiken som vi kallar STK – Samordning, Trygghetsskapande åtgärder i Kollektivtrafiken. Jag vill påstå att Ale redan ligger långt framme i sitt arbete med ett framtaget medborgarlöfte, samordning med polis och så vidare. Nycklar för att lyckas långsiktigt är tid, resurser, förståelse och samverkan. Insatser tenderar annars att bli verkningslösa, förklarar Fredrik Högbom.

När parterna träffas igen till hösten ska en nulägesanalys vara framtagen, som sedan ligger till grund för det fortsatta arbetet.

– Vi hoppas också få med fler aktörer som verkar i området, även privata intressenter, som förstår sin vinning att delta i vårt trygghetsskapande samarbete, avslutar Dzemal Sabovic.

Mer från samhälle

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Nattvandringen igång igen

Nattvandring pågår kontinuerligt i Nödinge/Nol och i Älvängen. I samband med skolstarten återupptogs verksamheten på nämnda orter. – I Nödinge…

Vägarbeten i Älvängen

Fram till den 14 september kommer det att vara mycket begränsad framkomlighet från Tolleredsvägen till strax norr om Smedjebacken. Älvängens…

LSS-boende byggs i Skepplanda

Solen sken från en klarblå himmel och det var idel glada miner när det första spadtaget för det nya LSS-boendet…


Senaste nytt

Davids långfilm har biopremiär

När lokaltidningen träffade David Färdmar i januari stod han inför en spännande tid. Regissören från Färdsle utanför Skepplanda var då…

Orientering i toppklass

Vädergudarna hade vaknat på rätt sida i fredags när OK Alehof arrangerade SM-kvaltävlingen i orientering. – En fantastisk dag att…

Hela Edet bakar på lördag

Baktävlingen, som anordnas av volontärer, flyttar in i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler med stängda dörrar. – Med tanke på pandemin blir…

Ale och Lilla Edet backar i näringslivsranking 

På onsdagen presenterade Svenskt Näringsliv 2020 års kommunranking av det lokala företagsklimatet. Rankingen bygger på resultatet från den årliga enkätundersökning där drygt 33 000 företagare i…

Stekhett derby väntar

2016 var senast Ale IBF och Surte IS IBK ställdes mot varandra. Nu är det dags igen och lokaltidningen har…

Ny broförbindelse diskuteras

I Ale kommun pågår arbetet med en ny översiktsplan. Den ska i grova drag ange hur den fysiska samhällsutvecklingen är…

Bilar kan vi, men vägar?

Bilen är idag en självklarhet, inte minst för familjen som ska lämna, hämta, handla och hälsa på i sin omgivning.…

Medborgarnära dialog om trygghet

Nödinge, Bohus och Surte var de orter som besöktes i torsdags. Idag (läs måndag) befinner sig delegationen i Älvängen, Alafors…

Nytt bottennapp för LNIK

Förra helgen förlorade Lödöse Nygård sin första match för säsongen och det blev en rejäl sådan mot IK Rössö. Bortamatchen…

Skön trea för Nol

Efter 0–3-förlusten mot Jonsered i tisdag åkte Nol IK till Kode på lördagen där en viktig match väntade. Båda lagen…