Paula Örn (S), Kommunstyrelsens ordförande i Ale, trivs i rollen och gläds över att det politiska samtalsklimatet har förbättrats avsevärt under året som gått.
Paula Örn (S), Kommunstyrelsens ordförande i Ale, trivs i rollen och gläds över att det politiska samtalsklimatet har förbättrats avsevärt under året som gått.

Örnen har landat

ÄLVÄNGEN. Kommunstyrelsens ordförande, Paula Örn (S), pustar ut.
Kommunhusfrågan kan bockas av, tillväxtmålet är nästan infriat, skolresultaten pekar i rätt riktning och den ifrågasatta majoritetsbildningen med Aledemokraterna har hållit.
– Mest stolt är jag ändå över att samtalstonen över blockgränsen har förbättrats kraftigt och dialogen är normaliserad. Det känns viktigt när tempot är högt och de tunga besluten många, säger hon.

Paula Örn är noga med att understryka att hon inte ensamt står bakom det goda politiska samtalsklimatet.
– Man måste vara två för att dansa och det har vi varit i år. Kommunhusfrågan är ett bevis för att vi klarade ta stora beslut, utan att idiotförklara varandra. Nu har fullmäktige pekat ut Nödinge som platsen och ärendet kan rulla vidare, säger hon.

Under 2015 har mycket handlat om tillväxt, exploatering och byggnation. Pendeltåget driver på intresset för Ale och målet om en befolkningsökning med 1,5% är inom räckhåll. Det ser ut att stanna vid 1,4.
– Kronogården i Älvängen är en succé och det är självklart väldigt positivt att företag som Skanska och Veidekke har framgång i Ale. Det ökar intresset inte bara hos dem, utan även hos andra aktörer. Därför är vår offensiva markköpsstrategi viktig. Vi måste kunna erbjuda attraktiva lägen. I samband med beslutet om kommunhusets placering uttalade fullmäktige en ambition att genomföra strategiska markköp i centrala Älvängen och det är en signal som jag hoppas alla tar på allvar, säger Paula.

Trendbrott
Ales grundskolor har haft många motiga år, men 2015 blev vändningens år. Trenden är tydlig. Kunskapsresulten i Ale håller på att förbättras, främst när det gäller de yngre eleverna. Årskurs 6 ligger nu högre än riket i de flesta ämnen.
– Det är oerhört glädjande, särskilt med tanke på att så mycket personal har varit engagerade i förändringsarbetet. Sedan är det också stimulerande för oss politiker att vår skolöverenskommelse som samtliga partier, förutom Sverigedemokraterna, står bakom ger positiva resultat, säger Paula.

Satsningen på skolan har fått effekt, men det är desto kämpigare för verksamheten i Omsorgs- och arbetsmarknadsnämnden. Kritiken från personalen och fackförbundet Kommunal har varit tuff i höst.
  Jag har full förståelse för det. Vi genomför nu stora strukturförändringar och det bränner alltid till när verksamheter tvingas tänka nytt. Det är orimligt att alla ska tycka att det är en bra idé, men vi måste ta tag i våra problem och lösa dem. Kritiken kommer inte från alla. Vi har många bra arbetsplatser, där såväl brukare som personal trivs bra. I våra enkäter bland de som har hemtjänst finns det flera som är 100% nöjda, menar Paula.

Kommunal uttryckte att det finns medlemmar som inte vågar säga vad de tycker med rädsla för repressalier från cheferna. Hur ser du på det?
– Det är jätteallvarligt och helt oacceptabelt. Vi borrar självklart i detta för att se vad som ligger bakom denna beskrivning. Jag har träffat enskilda medlemmar och försöker skapa mig en egen bild av situationen. Vi har haft ett första möte med Kommunal och det kommer följas av fler. Det känns som att vi har inlett ett bra samtal just nu.

Under årets sista månader har golfbanans framtid i Nödinge dykt upp på kommunalrådens bord. Ägaren Ulf Runmarker har kastat in handduken och en grupp medlemmar försöker på ideell basis rädda verksamheten.

Vilken roll kan Ale kommun spela för golfbanan?
– Kommunen driver inga golfbanor, men vi känner stor respekt för de som försöker rädda banan och som kommun är vi självklart intresserade av all strategisk mark. Det är en komplicerad fråga och vi håller dialogen öppen med alla parter, svarar Paula.

Om 2016 har Paula Örn höga tankar. Hon hoppas bland annat att bygget av ett nytt äldreboende i Älvängen tar fart, att Ale Invite blir en succé i Sveriges Television och att matlagning i hemmet hos äldre förverkligas.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Blågult kalas av bästa märke

Det blev ett blågult kalas av bästa märke när Alebyggen…

Misstänkt blottare vid Hälltorpsjön

Polisen letade under eftermiddagen efter en misstänkt blottare runt Hälltorpsjön…

”Deras roll är viktigare nu”

I förra veckans nummer av tidningen berättade eldsjälen Inga-Britt Karlbom…

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…