ALE. Var femte kille och var sjunde tjej i årskurs 2 på gymnasiet har någon gång provat narkotika.
Det framgår av den nationella drogvaneundersökning som CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) har gjort.
På torsdag föreläser Mattias Gullberg om drogen cannabis, som sprids oroväckande snabbt bland Ales ungdomar.
Nu finns ett tillfälle för föräldrar i Ale att få lära sig mer om cannabis och cannabisliknande preparat, den drog som ökar mest i kommunen. Det är Mattias Gullberg, auktoriserad socionom som arbetar med rådgivning/behandling på Mini-Maria i Göteborg, som kommer till Ale gymnasium och senare även Aroseniusskolan, för att berätta mer om sina erfarenheter inom detta område. Initiativet har tagits av Vakna.
– Det är en skrämmande utveckling som vi ser. Som drogförebyggare i kommunen kände jag att vi måste ta vårt ansvar och göra någonting, därav dessa båda föreläsningar. Förhoppningsvis ska medvetandegraden öka hos föräldrarna, säger Thomas Berggren.
– Ungdomars syn och förhållande till droger har förändrats. Många unga människor tycker inte det är farligt att röka på och jämför cannabis med alkohol. Föräldrarna måste förstå den vaneföreställning som finns, menar Berggren.
Ungdomar bekräftar
I sin yrkesroll träffar han många ungdomar som bekräftar den bild som CAN nyligen presenterade.
– Jag vill inte säga att situationen är bättre i Ale, snarare tvärtom. Så illa är det, ingen anledning att hymla om det, säger Berggren.
Vad är orsaken till den utveckling som vi ser?
– Det finns inget enkelt svar att ge på den frågan, men vad vi kan konstatera är att det förekommer mycket droger. Det finns folk som tjänar stora pengar på detta. Tyvärr upplever jag att synen på droger har blivit betydligt mer liberal på senare år. Titta hur det ser ut i filmvärlden, och media överhuvudtaget, där ungdomarna ständigt matas med stjärnor som nyttjar droger. De som borde vara förebilder för våra unga är inte det på det sätt som man kunde önska sig.
Arbetet med Vakna startade 2004. Thomas Berggren har ansvarat för verksamheten sedan begynnelsen och han anser att problemet med cannabis och cannabisliknande preparat har eskalerat under de senaste två-tre åren.
”Det är inte så farligt”
– Det är den upplevelsen jag får när jag pratar med kommunens ungdomar. Argumentet ”det är inte så farligt” gör mig både ledsen och upprörd.
Vad gör cannabis till en farlig drog?
– Cannabisanvändande skapar ett beroende. Andra saker i tillvaron, som tidigare upplevdes som väldigt viktiga, får konkurrens. Personer som missbrukar cannabis blir ofta inåtvända och egoistiska, de har svårt att få saker och ting gjorda. De lovar saker som inte hålls. Ofta får det konsekvenser när det gäller skolarbetet, umgänget med kamrater, fritidssysselsättning och så vidare.
Vad är rådet till de föräldrar som upptäckt att deras son eller dotter röker cannabis eller använder någon liknande drog?
– Våga sök hjälp, det är inte lätt att lösa utan stöd. Ett tips är att ta kontakt med kuratorn eller elevvårdsteamet på den skola som pojken eller flickan går. Man kan också vända sig till socialtjänsten i Ale. Jag kan också rekommendera FMN (Föräldraföreningen Mot Narkotika).
Föreläsningarna i Ale gymnasium (26 januari) och Aroseniusskolan (9 februari) är gratis och ingen föranmälan krävs.
– Drogutvecklingen i samhället är för jäklig och sätter vi inte stopp så vet jag inte var detta ska sluta. Tillsammans måste vi agera och visa att det inte är okej att röka på. Vi måste hjälpas åt för våra ungdomars bästa, avslutar Thomas Berggren.