Vakna och Föräldrastöd A-Ö står som arrangör till de föreläsningar om cannabis som arrangeras i Ale kommun. Nu på torsdag inbjuds föräldrar till Ale gymnasiums teatersalong och den 9 februari sker en repris av föredraget i Aroseniusskolans aula. (Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln)
Vakna och Föräldrastöd A-Ö står som arrangör till de föreläsningar om cannabis som arrangeras i Ale kommun. Nu på torsdag inbjuds föräldrar till Ale gymnasiums teatersalong och den 9 februari sker en repris av föredraget i Aroseniusskolans aula. (Personerna på bilden har ingen koppling till artikeln)
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/01/v-4-Vakna.jpg

Otäck spridning av cannabis

ALE. Var femte kille och var sjunde tjej i årskurs 2 på gymnasiet har någon gång provat narkotika. Det framgår av den nationella drogvaneundersökning som CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) har gjort. På torsdag föreläser Mattias Gullberg om drogen cannabis, som sprids oroväckande snabbt bland Ales ungdomar.

ALE. Var femte kille och var sjunde tjej i årskurs 2 på gymnasiet har någon gång provat narkotika.
Det framgår av den nationella drogvaneundersökning som CAN (Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning) har gjort.
På torsdag föreläser Mattias Gullberg om drogen cannabis, som sprids oroväckande snabbt bland Ales ungdomar.

Nu finns ett tillfälle för föräldrar i Ale att få lära sig mer om cannabis och cannabisliknande preparat, den drog som ökar mest i kommunen. Det är Mattias Gullberg, auktoriserad socionom som arbetar med rådgivning/behandling på Mini-Maria i Göteborg, som kommer till Ale gymnasium och senare även Aroseniusskolan, för att berätta mer om sina erfarenheter inom detta område. Initiativet har tagits av Vakna.
– Det är en skrämmande utveckling som vi ser. Som drogförebyggare i kommunen kände jag att vi måste ta vårt ansvar och göra någonting, därav dessa båda föreläsningar. Förhoppningsvis ska medvetandegraden öka hos föräldrarna, säger Thomas Berggren.
– Ungdomars syn och förhållande till droger har förändrats. Många unga människor tycker inte det är farligt att röka på och jämför cannabis med alkohol. Föräldrarna måste förstå den vaneföreställning som finns, menar Berggren.

Ungdomar bekräftar
I sin yrkesroll träffar han många ungdomar som bekräftar den bild som CAN nyligen presenterade.
– Jag vill inte säga att situationen är bättre i Ale, snarare tvärtom. Så illa är det, ingen anledning att hymla om det, säger Berggren.

Vad är orsaken till den utveckling som vi ser?
– Det finns inget enkelt svar att ge på den frågan, men vad vi kan konstatera är att det förekommer mycket droger. Det finns folk som tjänar stora pengar på detta. Tyvärr upplever jag att synen på droger har blivit betydligt mer liberal på senare år. Titta hur det ser ut i filmvärlden, och media överhuvudtaget, där ungdomarna ständigt matas med stjärnor som nyttjar droger. De som borde vara förebilder för våra unga är inte det på det sätt som man kunde önska sig.

Arbetet med Vakna startade 2004. Thomas Berggren har ansvarat för verksamheten sedan begynnelsen och han anser att problemet med cannabis och cannabisliknande preparat har eskalerat under de senaste två-tre åren.

”Det är inte så farligt”
– Det är den upplevelsen jag får när jag pratar med kommunens ungdomar. Argumentet ”det är inte så farligt” gör mig både ledsen och upprörd.

Vad gör cannabis till en farlig drog?
– Cannabisanvändande skapar ett beroende. Andra saker i tillvaron, som tidigare upplevdes som väldigt viktiga, får konkurrens. Personer som missbrukar cannabis blir ofta inåtvända och egoistiska, de har svårt att få saker och ting gjorda. De lovar saker som inte hålls. Ofta får det konsekvenser när det gäller skolarbetet, umgänget med kamrater, fritidssysselsättning och så vidare.

Vad är rådet till de föräldrar som upptäckt att deras son eller dotter röker cannabis eller använder någon liknande drog?
– Våga sök hjälp, det är inte lätt att lösa utan stöd. Ett tips är att ta kontakt med kuratorn eller elevvårdsteamet på den skola som pojken eller flickan går. Man kan också vända sig till socialtjänsten i Ale. Jag kan också rekommendera FMN (Föräldraföreningen Mot Narkotika).

Föreläsningarna i Ale gymnasium (26 januari) och Aroseniusskolan (9 februari) är gratis och ingen föranmälan krävs.
– Drogutvecklingen i samhället är för jäklig och sätter vi inte stopp så vet jag inte var detta ska sluta. Tillsammans måste vi agera och visa att det inte är okej att röka på. Vi måste hjälpas åt för våra ungdomars bästa, avslutar Thomas Berggren.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…