Förvånade. Ales regionpolitiker kände inte till Kungälvs sjukhus beslut om att inte upphandla någon ny ambulanssjukvård i Ale när avtalet löper ut 30 november 2012. Från vänster: Jim Aleberg (S), Kajsa Nilsson (M), Elisabeth Mörner (M) och Dennis Ljunggren (S) samt Nolambulansens entreprenörer John Pedersen och Stefan Andersson.
Förvånade. Ales regionpolitiker kände inte till Kungälvs sjukhus beslut om att inte upphandla någon ny ambulanssjukvård i Ale när avtalet löper ut 30 november 2012. Från vänster: Jim Aleberg (S), Kajsa Nilsson (M), Elisabeth Mörner (M) och Dennis Ljunggren (S) samt Nolambulansens entreprenörer John Pedersen och Stefan Andersson.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/04/V-15-Nolambulansen.jpg

Oviss framtid för ambulanssjukvården i Ale

ÄLVÄNGEN. Kungälvs Sjukhus tänker inte upphandla ambulanssjukvården i Ale när avtalet löper ut. Organisationsförändringen med alla ambulanser centralt ska leda till en bättre samordning. Ales regionpolitiker ställer sig mycket frågande till beslutet.

Ambulanssjukvården Nol AB har på uppdrag av Kungälvs sjukhus tagit hand om sjuka alebor i över 30 år. Nu vill Landstinget ta över verksamheten själv och Kungälvs sjukhusstyrelse har därför beslutat att ingen ny upphandling ska ske när avtalet med Nolambulansen löper ut 30 november 2012.

– Vi är självklart väldigt besvikna över att vi inte ens får chansen att vara med och räkna. Hittills har vi varje gång kunnat bevisa att vi sköter ambulanssjukvården billigast och effektivast, säger Stefan Andersson, en av ägarna till Nolambulansen.

Skälet till att inte begära någon ny upphandling är inte av ekonomisk natur.

– Nej, vi vill att akutsjukvården och den övriga vården klickar bättre. Det är hela vårdkedjan som prioriteras och vi ser också stora fördelar när det gäller samordning av till exempel utbildning, säger Joakim Larsson (MP), ordförande för Kungälvs sjukhusstyrelse.

Han betonar vidare att Nolambulansen gör ett utmärkt arbete trots knappa resurser.

Fyra regionpolitiker med härkomst Ale bjöds i fredags in till ambulansstationen i Älvängen för en information om dagens verksamhet och de planerade förändringarna. Det var fyra fundersamma politiker som åkte hem.

– Det här vill vi nog skaffa oss lite mer fakta runt. Det framgår ingenstans vilka argument som talar för att driva ambulansen centralt eller vilka konsekvenserna är av förändringen, säger regionfullmäktigeledamoten Jim Aleberg (S) som får medhålla av Dennis Ljunggren (S), Hälso- sjukvårdsnämnd 4:

– Det är första gången jag hör talas om det här och om vi har en fungerande ambulanssjukvård i Ale måste det finnas starka skäl till varför man vill förändra. Vidare förstår jag inte varför de inte vill upphandla? Det är väl ett jättebra sätt för att se att kostnaden för verksamheten är den rätta. Då kan ju såväl Landstinget som de privata vårdgivarna räkna, då får vi svart på vitt vem som är billigast. Om det nu är Landstinget som vinner upphandlingen är ju saken klar.

Kungälvs sjukhus ambulanschef, Per Lilja, förtydligar beslutet.

– Det är en politisk ambition som ligger bakom. Bakgrunden är att Kungälvs sjukhus expanderar kraftigt. Vi tror oss hitta många fördelar med att knyta all verksamhet så nära oss som möjligt.

På frågan om vad som händer med ambulansstationen i Älvängen understryker Joakim Larsson att den blir kvar.

– Absolut. Det måste finnas en ambulans i Ale, så det har vi inga som helst planer på att ändra.

Stora förändringar

Ambulanssjukvårdens förutsättningar har förändrats i allmänhet och i Ale i synnerhet. En stor verksamhetsförändring skedde när regionen tecknade avtal med SOS-alarm. Numera ska närmsta ambulans alltid rycka på ett larm. Det betyder att Nolambulansen kan bli kvar utanför Ale hela dagar, eftersom det råder en brist på ambulanser i regionen. Därmed står Ale utan ambulans långa stunder.

– Det är självklart negativt för aleborna, eftersom vi bara har en bil här. Är vi borta är Kungälv närmast, om de har någon inne. Målet totalt sett är ändå att 90% av medborgarna ska kunna få en ambulans inom 20 minuter och det har fungerat hittills. Däremot belastas vår personal och vår ambulans mycket hårdare nu. Den rullar betydligt fler mil och behöver servas oftare. Milen kompenseras vi för, däremot inte för den ständigt ökade övertiden. Det har skett en väsentlig förändring av förutsättningarna för ambulanssjukvården i Ale och då ska vi enligt avtalet ha rätt att omförhandla, men det har ingen lyssnat på. Det tycker vi är ytterst oansvarigt och det ska skattebetalarna känna till, menar Stefan Andersson.

Joakim Larsson menar att budgetramen inte kan ändras eftersom Ambulanssjukvården Nol AB vann en upphandling.

– Då skulle vi kanske valt en annan aktör redan från början.

Problemet är att de förutsättningar som Ambulanssjukvården Nol AB räknade fram sitt anbud efter inte längre råder.

Blir dyrare

– Vi bedriver idag en fullskalig ambulanssjukvård med resurser som motsvarar förutsättningarna som rådde 2004. Sedan dess har mycket hänt. Hade Kungälvs sjukhus själva haft ansvaret för ambulansen här hade kostnaden för regionen varit 1,5–2 miljoner kronor högre. De borde jubla åt våra insatser, istället får vi höra att samtlig personal ska varslas för att om möjligt återanställas när Landstinget tar över. Det känns konstigt att de inte har gjort någon konsekvensbeskrivning av förändringen. Det enda vi vet är att det garanterat blir dyrare för skattebetalarna, men är det det som är syftet får vi gratulera. Personligen tycker jag det finns betydligt viktigare saker för regionen att lägga pengar på, säger Stefan Andersson som självklart är besviken.

– Vår verksamhet fungerar mycket väl. Till skillnad från de regionens egna ambulansverksamhet är vår ISO-certifierad. Kraven på oss är stora och det har vi inget emot. Det är en garanti för att allt vi gör sker tryggt och säkert, om inte annat så är det bra för patienterna.

Kajsa Nilsson (M), ledamot i Hälso- sjukvårdsnämnd 4, känner sig lurad.

– Rent formellt så beställer vi sjukvård av Kungälvs sjukhus som också ansvarar för ambulanssjukvården. Vi har egentligen med detaljerna att göra, men om det planeras en större förändring som kan få ekonomiska konsekvenser ser jag det som självklart att vi informeras om detta. När det gäller att inte upphandla ambulanssjukvården och ge Nolambulansen chansen att vara med har vi inte hört ett ljud. Det tänker vi ta strid för, säger hon och partikollegan Elisabeth Mörner tillägger:

– Det känns respektlöst mot killarna som har skött ambulanssjukvården i Ale, så länge vi kan minnas, att de inte ens skulle få chansen att räkna på uppdraget utan bara kastas ut. Så vitt vi känner till finns det inga klagomål på verksamheten heller. Vi har ett möte med Hälso-sjukvårdsnämnden i veckan och då tänker vi begära svar på en hel del frågor.

Mer från samhälle

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Hyran klar för 2000 hushåll hos Alebyggen

När hyresförhandlingarna inleddes i höstas kom inte Alebyggen och Hyresgästföreningen…

”Ingen lämplig placering”

Lokaltidningen har tidigare i början av året rapporterat om Ale…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…