BOHUS. Hur ser Ales ungdomar på sin vardag? Mår de bra? Fungerar allt som det ska i skolan? Hur är det på fritiden? Är de trygga i samhället? Finns det saker att förbättra?
I fredags mötte 80 ungdomar politiker, tjänstemän och polis under årets Påverkanstorg i Bohushallen – och gav svar på många viktiga frågor.
– Det här är dagen när alla lyssnar på vad vi ungdomar tycker och tänker. Det känns väldigt bra, säger Tuva Pregaro och Cazandra Nagy, från ungdomsrådet i Ale.
Påverkanstorg har arrangerats i olika former under många år i Ale. Det är en del av arbetet med en levande ungdomsdemokrati. Det är ungdomsrådet (se separat artikel) som med stöd av en projektledare planerar och genomför arrangemanget. I år har det varit Vanessa Rinne Hval som krokat arm med ungdomarna.
– Ungdomsrådet har planerat den här dagen sedan i januari. Här finns elever från samtliga elevråd på kommunens högstadieskolor och Ahlafors Fria skola, men också engagerade ungdomar som skolorna själva har valt att skicka. Det här är framför allt en dag när vuxna lyssnar på ungdomar. Deras åsikter har också fått genomslag och det finns många exempel på saker som har åtgärdats efter att ha lyfts här, säger Vanessa.
Ungdomarna fick under förmiddagen gå runt till olika stationer för att diskutera trygghet, hälsa, fritid och skola. Runt borden fanns politiker, tjänstemän och personal i Ale kommun. Även polisen var representerad.
– Trygghetsfrågan har alltid varit viktig att prata med ungdomarna om. I år har de fått möjlighet att peka ut platser på våra kartbilder där de känner sig otrygga, men också visa var de känner sig trygga. Faktum är att vi ser en tydlig förbättring. Antalet otrygga platser är färre. Vi har lyckats åtgärda många fysiska brister. Bättre belysning, häckar har klippts ner och trasiga lampor byts ut snabbare. Vi upplever inte att ungdomarna känner samma oro idag som tidigare när det gäller våra pendelstationer, bortsett resecentrum i Älvängen. Generellt skulle jag säga att ungdomar i Ale känner sig trygga, säger John Dagerås, drog- och brottsförebyggare i Ale.
Tydliga budskap från ungdomarna på flera stationer var avsaknaden av busskort och bristen på mötesplatser samt de förändringar som skett gällande vem som får vistas där.
– Mötesplatser kommer alltid upp och det är nog en fråga vi måste lyfta högt upp på ungdomsrådets agenda. I Surte-Bohus finns det ingen fritidsgård längre för ungdomar. Först flyttade Arken från Bohusskolan till Surte och sen stängdes den på grund av en vattenläcka. Vad som händer nu vet vi inte. Det är inte bra i alla fall. Sedan ändrades åldersgränsen för något eller några år sedan så gymnasieelever inte längre får vistas på fritidsgårdarna. De menar att äldre ungdomar skrämmer de yngre. Ungdomar som är 17-19 år har därför noll platser att åka till. La Plaza i Älvängen är undantaget en gång i veckan, onsdagar. Sämsta dagen, då är det ingen ute ändå, varför inte fredag? säger Tuva Pregora och Cazandra Nagy, båda 17 år och hårt engagerade i Ale ungdomsråd.
Kommunstyrelsens ordförande Henrik Fogelklou (M) var imponerad av deltagarna.
– Ungdomarnas mod och engagemang att prata med oss var slående. Sedan kommer jag ta med mig den upplevda otryggheten som de trots allt pratar om, samtidigt som brottsstatistiken säger något annat. Vidare måste vi verkligen hitta bra rutiner för att ta vara på alla kloka inspel och idéer som väcks på dessa möten. Jag tror det går att förbättra och utveckla påverkanstorg ytterligare.
Hans kollega, Dennis Ljunggren (S), oppositionsråd i Ale var av samma uppfattning.
– Jag vill tacka ungdomsrådet för ett jättebra arrangemang. Jag tog med mig många konkreta frågeställningar. Det talades en del om problematiken med att det är trångt på både Bohusskolan och Aroseniusskolan, att eleverna dessutom upplever att det är många inställda lektioner, särskilt på Arosenius. Ändå trivs de flesta i skolan, men i den södra delen är man ledsen över att fritidsgården Arken inte längre är öppen då den byggts om till lektionssal. Vidare uttrycks en tydlig vädjan om fritidskort hos Västtrafik.