Detaljplanen för centrala Nödinge ska förhoppningsvis antas i juni och definitivt klubbas i fullmäktige i augusti/september.
Detaljplanen för centrala Nödinge ska förhoppningsvis antas i juni och definitivt klubbas i fullmäktige i augusti/september.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/04/dji-0027-scaled.jpeg

Planerna för nya Ale Torg växer fram i sakta mak

NÖDINGE. Detaljplanen för Nödinge centrum med ett delvis nytt Ale Torg närmar sig antagandet. De första husen dröjer dock, först ska en omfattande vatten- och avloppsstruktur byggas.

Företagarföreningen på Ale Torg lockade många till onsdagens frukostmöte. Inte så konstigt när temat var nya Ale Torg med fastighetsägaren Balder som föredragande gäst.

– Det är ett stort projekt med många olika delar. Det krävs oerhört mycket planering för att verksamheterna på torget också ska kunna fungera under ombyggnaden, säger Karin Robertsson, Fastighetsutvecklare på Balder.

Det planeras som bekant är för upp till 600 nya bostäder i centrala Nödinge. I planerna ingår också ett kommunhus, torgytor, nya verksamhetslokaler – och inte minst ett parkeringshus.

– Innan byggnationen framför befintlig handelslänga kan påbörjas måste nya vatten- och avloppsledningar säkras. Dessutom måste bullerplank och riskskydd komma upp först. Det är ett stort pussel som ska läggas innan vi är igång. Det kommer att bli stökigt, ingen idé att påstå något annat, säger Karin Robertsson.

Eftersom den nuvarande parkeringsytan till stora delar ska bebyggas måste parkeringshuset vara på plats först. Det kan inte påbörjas innan Mc Donalds har flyttat in i en ny etablering. Mycket tyder istället på att den första byggnationen kommer att ske i andra änden.

– Först ut är sannolikt kvarter 4 och 5 i Balders bestånd det vill säga de kvarter som ligger i anslutning till Vitklövergatan nästan i linje med handelslängan, säger Karin Robertsson.

Längre bort mot befintlig återvinningsstation följer sedan mellan 120-130 lägenheter och dessa är det PEAB respektive Alebyggen som bygger. På så vis blir det sannolikt både bostadsrätter och hyresrätter.

En av de första åtgärderna i projektet är en förbättrad förbindelse mellan Vitklövergatan och pendelstationen.

– Här prioriteras en säker gång- och cykelväg, vilket är en utmaning när det fortfarande ska finnas biltrafik på Vitklövergatan upp mot Klöverstigen och även varutransporter till butikerna på Ale Torg. Vi ska också anlägga en grön torgyta nedanför Davinciskolan som vi hoppas ska bli en framtida mötesplats, berättar,

Anna-Karin Gmoser, projektutvecklare i Ale kommun.

Det som först måste ske för att det konkreta arbetet kan starta i centrala Nödinge är att detaljplanen antas. Går allt enligt ritningarna kommer planen upp i Samhällsbyggnadsnämnden i juni och ska sedan klubbas i kommunfullmäktige i augusti/september.

– Efter det är klart ska en upphandling starta. Vi tänker använda oss av en så kallad partnering som är en etablerad samarbetsform där byggherren och entreprenörerna gemensamt löser uppgifterna. Det är som sagt många olika delar i projektet, säger Roberth Melby, projektledare för sektor samhällsbyggnad i Ale.

Förväntningarna är stora på ombyggnaden och handlarna på torget är engagerade.

– Jag vill återigen påpeka vikten av att få till stånd en breddad lastgata bakom den befintliga handelslängan. Varutransporterna måste fungera på ett smidigt sätt. Det är kaos som det är idag och när tunga långtradare ska korsa gång- och cykelvägar blir det ännu viktigare att det finns en genomtänkt lösning. Det ser inte ut så på de ritningar vi har sett, säger ICA-handlare Marianne Sjöö.

Boris Johansson, Blomsterriket, har varit med längst på torget. Han både suckar och skrattar.

– Redan 1996 berättade fastighetsägaren att vi skulle förbereda oss på att lokalerna skulle rivas inom kort. Det är 25 år sedan… Jag tror vi är kvar om tio år också.

Mer från samhälle

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

Senaste nytt

Trafikanter uppmanas välja rätt väg

Utmed den enskilda vägen finns cirka 15 hushåll. Vägföreningen ansvarar…

Här hamnar det som spolas ner

Här på reningsverket i Älvängen hamnar det – allt som…

Ungdomar bjuds in till talangjakt

Förra året genomfördes en talangjakt för första gången på Mötesplats…

Pojke fick sår av intorkad avföring

En pojke med funktionsnedsättning led under förra året en längre…

Klassjoggen satte 1700 elever i rörelse

Konceptet finns sedan många år tillbaka i Trollhättan. I förra…

Väcker tankar

Bilderna från rasområdet på E6 i höjd med Stenungsundsmotet är…

Ett händelserikt sekel för Rune

Den 20 september 1923 föddes Rune Skog och uppväxten i…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…