Detaljplanen för centrala Nödinge ska förhoppningsvis antas i juni och definitivt klubbas i fullmäktige i augusti/september.
Detaljplanen för centrala Nödinge ska förhoppningsvis antas i juni och definitivt klubbas i fullmäktige i augusti/september.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2022/04/dji-0027-scaled.jpeg

Planerna för nya Ale Torg växer fram i sakta mak

NÖDINGE. Detaljplanen för Nödinge centrum med ett delvis nytt Ale Torg närmar sig antagandet. De första husen dröjer dock, först ska en omfattande vatten- och avloppsstruktur byggas.

Företagarföreningen på Ale Torg lockade många till onsdagens frukostmöte. Inte så konstigt när temat var nya Ale Torg med fastighetsägaren Balder som föredragande gäst.

– Det är ett stort projekt med många olika delar. Det krävs oerhört mycket planering för att verksamheterna på torget också ska kunna fungera under ombyggnaden, säger Karin Robertsson, Fastighetsutvecklare på Balder.

Det planeras som bekant är för upp till 600 nya bostäder i centrala Nödinge. I planerna ingår också ett kommunhus, torgytor, nya verksamhetslokaler – och inte minst ett parkeringshus.

– Innan byggnationen framför befintlig handelslänga kan påbörjas måste nya vatten- och avloppsledningar säkras. Dessutom måste bullerplank och riskskydd komma upp först. Det är ett stort pussel som ska läggas innan vi är igång. Det kommer att bli stökigt, ingen idé att påstå något annat, säger Karin Robertsson.

Eftersom den nuvarande parkeringsytan till stora delar ska bebyggas måste parkeringshuset vara på plats först. Det kan inte påbörjas innan Mc Donalds har flyttat in i en ny etablering. Mycket tyder istället på att den första byggnationen kommer att ske i andra änden.

– Först ut är sannolikt kvarter 4 och 5 i Balders bestånd det vill säga de kvarter som ligger i anslutning till Vitklövergatan nästan i linje med handelslängan, säger Karin Robertsson.

Längre bort mot befintlig återvinningsstation följer sedan mellan 120-130 lägenheter och dessa är det PEAB respektive Alebyggen som bygger. På så vis blir det sannolikt både bostadsrätter och hyresrätter.

En av de första åtgärderna i projektet är en förbättrad förbindelse mellan Vitklövergatan och pendelstationen.

– Här prioriteras en säker gång- och cykelväg, vilket är en utmaning när det fortfarande ska finnas biltrafik på Vitklövergatan upp mot Klöverstigen och även varutransporter till butikerna på Ale Torg. Vi ska också anlägga en grön torgyta nedanför Davinciskolan som vi hoppas ska bli en framtida mötesplats, berättar,

Anna-Karin Gmoser, projektutvecklare i Ale kommun.

Det som först måste ske för att det konkreta arbetet kan starta i centrala Nödinge är att detaljplanen antas. Går allt enligt ritningarna kommer planen upp i Samhällsbyggnadsnämnden i juni och ska sedan klubbas i kommunfullmäktige i augusti/september.

– Efter det är klart ska en upphandling starta. Vi tänker använda oss av en så kallad partnering som är en etablerad samarbetsform där byggherren och entreprenörerna gemensamt löser uppgifterna. Det är som sagt många olika delar i projektet, säger Roberth Melby, projektledare för sektor samhällsbyggnad i Ale.

Förväntningarna är stora på ombyggnaden och handlarna på torget är engagerade.

– Jag vill återigen påpeka vikten av att få till stånd en breddad lastgata bakom den befintliga handelslängan. Varutransporterna måste fungera på ett smidigt sätt. Det är kaos som det är idag och när tunga långtradare ska korsa gång- och cykelvägar blir det ännu viktigare att det finns en genomtänkt lösning. Det ser inte ut så på de ritningar vi har sett, säger ICA-handlare Marianne Sjöö.

Boris Johansson, Blomsterriket, har varit med längst på torget. Han både suckar och skrattar.

– Redan 1996 berättade fastighetsägaren att vi skulle förbereda oss på att lokalerna skulle rivas inom kort. Det är 25 år sedan… Jag tror vi är kvar om tio år också.

Mer från samhälle

Alebyggen har växt i rekordfart

Alebyggen summerar ånyo ett händelserikt år. Under fjolåret färdigställdes Änggatan…

P-vakter som skapar trygghet

Ipatrol är det lokala bevakningsföretaget med ronderande bilar nattetid i…

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

Senaste nytt

Anne och Yvonne hjälper krigets flyktingar

Sedan i höstas har en lokal i Älvängen varit deras…

En ovärderlig hjälp i vardagen

Sanna Andersson brinner för att hjälpa andra människor. I åtta…

Christian överlevde flygkraschen

Christian Sandbeck, 34, bor i Nygård tillsammans med sin fru…

Nya ungdomsrådet har bildats

Årets viktigaste dag för ungdomsrådet i Ale är Påverkanstorg. Det…

LSS-boende i Nol invigdes

Vintern 2021 etablerade Serneke sig i Nol. På sommaren samma…

Han lämnar Moderaterna

Det nya styret i Lilla Edet där Moderaterna allierat sig…

”En väldigt lyckad dag”

Solen sken över parkeringsplatsen utanför den tidigare Netto-lokalen i centrala…

Vissa saker vill man inte lära sig…

Jag har full förståelse för att alla företag inte kan…

SBTK presenterar tungt nyförvärv

Anton Olsson började att spela fotboll i Skepplanda BTK, men…

Firade 75 år med öppet hus

Det var ett Forsvallen i vinterskrud som välkomnade födelsedagsgästerna. 75-åringen…

Pizzeria blev thaikök

Ortsborna har säkert noterat att skylten med Pizzeria Roma monterats…

De delar ut gratis mat – varje vecka

Samtidigt som allt flera familjer fått det tuffare ekonomiskt och…

Trafikolycka i Älvängen

Det kraftiga snöfallet ledde till problem i trafiken, på flera…