ÄLVÄNGEN. Han har varit pizzabagare och Ramo Ekici med hela Älvängen i 32 år.
Nu går Ramo i pension, men Pizzeria Da Mille lever vidare i samma anda.
– Det känns som att jag lämnar min familj, men alla mina kunder är i trygga händer. Mina efterträdare kommer från samma gata som jag, säger han.
I december 1992 klev Ramo Ekici in för första gången på pizzeria Da Mille. Han hade aldrig tidigare varit i Älvängen, men här blev han fast – och förälskad i orten.
– Det har varit en fantastisk tid och jag har lärt känna så många fina människor. Att jag nu går i pension och mina söner vill prova något annat efter alla år med mig på Da Mille är inget konstigt. Att den dagen skulle komma visste jag, men känslorna har ändå varit starka, säger Ramo.
Han blev tidigt en mästare på att lära sig namnen på kunderna och även deras favoritpizzor.
– Jag jobbade årets alla dagar i tio år, då lär man sig snabbt. Vissa behöver inte ens presentera sig. Jag känner igen rösten och svarar; ”Kebabpizza stark sås, du är välkommen”, berättar Ramo och fortsätter:
– Efter 32 år på samma pizzeria har jag lärt känna flera generationer. Killar och tjejer som jag givit klubbor när de följde med sina föräldrar för att hämta pizza kommer nu med sina egna barn. Det var dags att lämna över nu.
I sommar togs beslutet och det var självklart vemodigt för familjen att lämna, men efterträdarna har en nära koppling.
– Bröderna Eren och Fatih är uppväxta på samma gata som jag i Turkiet och vi känner varandras familjer. De är duktiga pizzabagare och det har varit viktigt för mig att allt ska fungera som vanligt, säger Ramo.
Att allt ska vara minst lika bra som tidigare är också efterträdarnas ambition.
– Det känns jättekul att ta över en så fin pizzeria som Da Mille. Vi kommer att följa samma recept på degen och arbeta med högsta kvalitet på samtliga råvaror. Sedan ville vi också förnya menyn. Vi erbjuder numera även falafel och hamburgare samt ett antal pizzanyheter. Pizza på surdeg och veganpizza är två exempel. Vi har också satsat på att förnya luncherbjudandet, berättar Eren Yerlikaya och Fatih Yerlikaya.
Pizzeria Da Mille grundades i Älvängen 1989 och Ramo var den tredje ägaren. Pizzan på nyårsdagen är närmast tradition i Sverige, ett fenomen som Da Mille och dess kunder har fått uppleva.
– Det har varit vår starkaste dag med rekordförsäljningar på mellan 700 och 1000 pizzor. Kunder har fått vänta i två timmar, minns Ramo.
För hans del väntar nu en efterlängtad semester.
– Jag ska resa till Turkiet i sju veckor och sen ska jag ägna tid åt mina barnbarn. De har blivit så många att jag har tappat räkningen!