
Tillhåll och värmestuga för vilsna ungdomar. Så beskriver älvängenborna sitt eget resecentrum. Larmrapporterna har fått effekt och nu intensifieras Ale Fritids fältarbete.
ÄLVÄNGEN. Älvängens resecentrum har som befarat blivit en värmestuga för rastlösa ungdomar.
Nu slår föräldrarna dessutom larm om ett ökat drogmissbruk.
– Vi vet att det har blivit ett tillhåll och kommer nu att fokusera hårt på att störa de som är där, säger Elisabeth Persson, fältarbetande fritidsledare.
Redaktionen har fått många samtal och reaktioner på att Älvängens resecentrum har blivit ett tillhåll för ungdomar. Av dofter att döma är det inte tobak som nyttjas. Det luktar fränare och sötare.
– Vi har fått en del samtal, men ofta är budbäraren en person i tredje led. Vi jobbar på att komma närmare kärnan för att få en bättre bild av vilka droger som förekommer och hur de får tag på det, säger en oroad drogförebyggare i Ale, Thomas Berggren.
Föräldrar som Alekuriren har talat med berättar bland annat om unga flickor, 12-13 år gamla, som har gjort en tidig drogdebut och sedan blivit kränkta genom videoinspelningar.
I fredags vandrade engagerade föräldrar genom Älvängen och blev bestörta av vad de mötte i resecentrum och på Carlmarks industriområde.
En förälder har också berättat om hur de har tipsat polisen om ungdomsfester som spårat ur och där det har funnits många väldigt unga påverkade deltagare. Det finns också en klar uppfattning om vem som förser ungdomar med alkohol. Informationen har lämnats över, men har inte tagits på allvar, åtminstone har inget hänt.
Elisabeth Persson, fältarbetare på Ale Fritid, säger att Älvängens resecentrum nu kommer att stå under luppen.
– Det blir traditionellt arbete, där vi möter ungdomarna och i de fall där det behövs kontaktar vi föräldrar. För att bryta det här beteendet krävs det att många olika krafter samarbetar, inte minst föräldrarna. Det finns fler verktyg att plocka fram. Älvängens nattvandrare blir en oerhört viktig resurs att aktivera nu. Det sista vi vill ha är en mötesplats för droger, understryker Elisabeth Persson.
Än så länge har skadegörelsen varit begränsad, men äldre resenärer som lokaltidningen har träffat vittnar om en otrevlig känsla när de kommer hem sent med pendeltåget. För att motverka detta finns det en plan. Det pågår ett arbete med att få fram så kallade Trygghetsvärdar som ska utgå från pendelstationerna i Ale.
– Jag vet inte hur långt vi har kommit än, men tanken är att vi med vuxen närvaro ska bidra till en ökad trygghet för alla kring våra pendelstationer. Jag önskar att vi redan hade varit framme med hur detta ska fungera. Det är möjligt att vi måste skynda på processen, säger brottsförebyggare Lotti Klug.
I Ale finns ett omfattande SSPF-arbete. Det är en samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritid. Nu sätts organisationen och rutinerna på prov. Under måndagen informerade sig samordnaren Anni Nicklasson om den uppkomna situationen.