– Syftet med dagen är dels att stärka oss som lag samt att vi inom polisens olika professioner får komma ut och föra dialog med våra medborgare för att höra vad de har att säga, förklarar Sophia Thielen, gruppchef på ingripandeverksamheten.
Förmiddagen ägnades åt föreläsningar och efter lunch rullade polisstyrkan ut för att träffa invånare på båda sidor älven. Lokaltidningen mötte upp gruppen som anlände Ale Torg.
– Här ska vi bedriva attraherakampanj med ambitionen att kunna rekrytera framtida kollegor. Vi gör också en trygghetsundersökning och resultatet av den ligger sedan till grund för det kommande medborgarlöftet, säger Sophia Thielen och fortsätter:
– Vi har dessutom kollegor som är ute och fotpatrullerar. Det ingår i det brottsförebyggande arbetet. Vidare kommer de poliserna som ansvarar för trafikkontrollerna för dagen att dyka upp, men just nu befinner de sig i Kungälv.
När alla på stationen är ute, vad innebär det i antal poliser?
– Idag är vi mellan 60-65 poliser som är ute och arbetar. Den här dagen bidrar till att öka samspelet mellan polisens olika funktioner. De som vanligtvis jobbar på stationen ges tillfälle att se hur polisen ute i fält har det i vardagen.
– Lokalpolisområdets dag ska förhoppningsvis leda till att vi blir ännu vassare i vårt arbete. På bred front tar vi reda på hur vårt lokalpolisområde mår, dels utifrån vad vi ser men även får till oss i kontakten med fastighetsägare, socialtjänst, skola, fältassistenter och andra samverkanspartners. säger Sophia Thielen.
Varför Ale Torg?
– För att detta är en strategisk bra plats att vara på. Du kommer i kontakt med väldigt många människor just här.
Agnes Petersen arbetar som utredare, men började som ingripandepolis 2010. Dagen till ära var uniformen på igen.
– Visst kan man sakna den biten ibland, det är en skön känsla och det var trots allt det som gjorde att jag en gång blev polis. Faktum är att i rollen som utredare är du väldigt beroende av att poliserna ute på plats gör att bra jobb och samlar in så mycket information det bara går. Vi har väldigt många erfarna och duktiga poliser inom vårt polisområde, men lika imponerad blir jag av de nya poliserna och hur fort de lär sig, säger Agnes och tillägger:
– Samarbetet mellan ingripandeverksamheten och utredningsenheten i lokalpolisområde Kungälv/Ale är väldigt god. Det är en förhållandevis liten station, det är lätt att få kontakt med berörda kollegor.
Hur ser du på polisens arbete idag jämfört när du började?
– Jag upplever klimatet som tuffare, våldet är grövre. Kravet på polisen ökar.
Vid polisens tillfälliga informationsdisk fanns kriminaltekniker Mathias Söderblom som passade på att prata med förbipasserande.
– Vill du göra samhällsnytta och kunna påverka situationen för andra människor ska du definitivt bli polis. Jag har varit polis i tolv år och ångrar det inte för en sekund. Det finns en oerhörd bredd inom detta yrke, du kan vara alltifrån ingripandepolis till hundförare, helikopterförare eller civilanställd. Det finns möjlighet till personlig utveckling som få andra jobb kan erbjuda, avslutar Mathias Söderblom.