ALE. Arbetet mot droger och narkotika i Ale kommun sker sammanfattningsvis i två spår. Det handlar dels om prevention, dels om intervention.
– Det är BRÅ:s uppgift att vara motorn i det drogförebyggande arbetet, säger Dzemal Sabovic.
Dzemal Sabovic är drogförebyggare i Ale kommun och den som koordinerar många av de insatser som görs för att motverka missbruk bland unga. Han menar dock att samverkan är nyckeln till framgång både på kort sikt och i ett längre perspektiv.
– Saken är den att varken polisen, tullen eller någon annan aktör löser narkotikaproblematiken på egen hand. Vi är många aktörer som behöver samverka i olika frågor och skapa trygga ramar för våra unga att växa upp i – i hemmet, på skolan, på fritiden och i det offentliga rummet.
– Det gäller att få till en lokal mobilisering, precis på samma sätt som skedde när Vakna genomfördes i Ale. Om vi, alla tillsammans, tidigt kan se till att unga inte hamnar i en drogproblematik kommer vi på sikt se en minskad efterfrågan och således en minskad tillgång på droger. Detta i sin tur innebär minskade skadeverkningar. Det är ett arbete som på sikt kommer att rädda liv, säger Dzemal Sabovic.
Beskriv skillnaden på prevention och intervention?
– Prevention är det långsiktiga och förebyggande arbetet med fokus på att stärka och engagera vuxna inom olika områden. På så vis vill vi forma hälsosamma attityder till ANDT – alkohol, narkotika, doping och tobak – och även minska efterfrågan på dessa produkter.
– Intervention är arbetet med tidig upptäckt, ett tidigt ingripande runt unga i riskzonen för droger och kriminalitet. I det brottsförebyggande arbetet är verksamheter som gata/park, fastighetsägare, vaktbolag, kollektivtrafiken och nattvandrare viktiga aktörer. De brottsbekämpande insatserna, som att strypa tillgången på droger, är polisens och tullverkets uppgift, säger Dzemal Sabovic.
Kommunpolis Jessica Ask poängterar vikten av ett väl fungerande lokalt BRÅ för att göra skillnad.
– Det är en utmärkt samarbetsplattform öppen för alla aktörer som vill bidra i det brotts- och drogförebyggande arbetet. Vi delar aktuell lägesbild varje vecka och har dessutom avstämning en gång i månaden, fysiskt eller digitalt. Det skapar en flexibilitet i organisationen och vi ser var vi behöver rikta våra insatser.