BOHUS. I onsdags arrangerades en trygghetskväll i kommunen.
Fem tätorter besöktes, från Surte i söder till Älvängen i norr.
– I Ale har vi en stark tradition av att jobba tillsammans – att samverka, säger Dzemal Sabovic, trygghets- och missbrukssamordnare.
Det var vädermässigt goda förutsättningar när patrullen för trygghetskvällen samlades vid Bohushallen. Jon Björgvinsson, trygghets- och säkerhetssamordnare i kommunen, var den som drog upp riktlinjerna, ledde vandringen och antecknade de synpunkter som framkom.
– En styrka är att kunna samla så många aktörer från olika verksamheter på en och samma gång. Det är inte bara olika enheter inom kommunen som finns representerade utan med oss på vandringen har vi även tjänstemän från bland annat Västtrafik och polisen. Sedan ska inte allmänhetens engagemang förringas. Deras synpunkter är jätteviktiga!
Lennart Hålsjö från Nödinge var en av de Alebor som slutit upp för att ta del av trygghetskvällen.
– Att jag är här idag beror på mitt samhällsintresse. Jag var på ortsutvecklingsmötet i för en tid sedan och har även involverat mig i tidigare trygghetsvandringar på orten. Jag ser mig emellertid inte som någon Nödingebo utan snarare som en Alebo. Därför är jag nyfiken på hur det ser ut i hela kommunen.
Trygghetskvällen fokuserade framför allt på pendelstationerna och dess närmaste omgivning.
– Vi tittar bland annat på platser som vi vet upplevs som otrygga och vad vi kan göra åt situationen. Det kan exempelvis vara buskar eller träd som skymmer belysningen. Det är också viktigt att uppmärksamma sådant som är bra, säger Jon Björgvinsson och tillägger:
– Man kan inte förvänta sig en omedelbar förändring efter den här vandringen. Nu sammanställer jag det som vi har kommit fram till och fördelar ansvaret till den enhet där det hör hemma.
Om ni ska ge en generell bild av tryggheten i Ale?
– Vi är en förhållandevis lugn kommun med bra och skötsamma medborgare. Likt resten av riket är knarket en starkt bidragande orsak till upplevd otrygghet och innebär en stor utmaning för alla oss, säger Dzemal Sabovic.
– Här är allmänhetens bidrag viktigt. Konkreta tips och råd är därför att föräldrar organiserar sig och samverkar kring barnen, bildar nattvandrargrupper för att vi ska vara fler trygga vuxna ute när det blir mörkt. Sist men inte minst: polisanmäl alltid brott! Försök gärna vara konkret och lämna ett signalement till polisen, fortsätter Sabovic.
Slutligen vill Dzemal Sabovic lyfta fram den goda samverkan han upplever.
– I Ale har vi en stark tradition av att jobba tillsammans. Vi har också ett starkt förenings- och näringsliv. Den vetskapen gör mig trygg och ger stor tilltro till framtiden.