Liljana Tuzinovic, Elisabeth Stolt, Ann-Sofie Råneby Johannesson och Lillvor Eklund är fyra lokalvårdare i Ale kommun som genomgått PRYL-utbildningen (Projekt, Yrkesbevis och Lokalvård) och handledarutbildning.  Utbildningen omfattar allt från rätt val av kemiska produkter till skötsel av olika golvmaterial. Denna kvartett kommer att utbilda och handleda kommunens lokalvårdare i Skyprojektet.
Liljana Tuzinovic, Elisabeth Stolt, Ann-Sofie Råneby Johannesson och Lillvor Eklund är fyra lokalvårdare i Ale kommun som genomgått PRYL-utbildningen (Projekt, Yrkesbevis och Lokalvård) och handledarutbildning. Utbildningen omfattar allt från rätt val av kemiska produkter till skötsel av olika golvmaterial. Denna kvartett kommer att utbilda och handleda kommunens lokalvårdare i Skyprojektet.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/08/lokalvårdare.jpg

Satsning på kommunens lokalvårdare

ALAFORS. Som en av tolv kommuner i landet låter Ale sina lokalvårdare genomgå utbildningen PRYL – Projekt, Yrkesbevis och Lokalvård. PRYL är en grundläggande och mycket omfattande lokalvårdsutbildning som syftar till att ge såväl den erfarne lokalvårdaren, men även den som är ny i branschen, en gedigen grund att stå på. – Jag har fått en helt annan förståelse för arbetet och de produkter som vi använder oss av, säger Ann-Sofie Råneby Johannesson som också genomgått en handledarutbildning.

ALAFORS. Som en av tolv kommuner i landet låter Ale sina lokalvårdare genomgå utbildningen PRYL – Projekt, Yrkesbevis och Lokalvård.
PRYL är en grundläggande och mycket omfattande lokalvårdsutbildning som syftar till att ge såväl den erfarne lokalvårdaren, men även den som är ny i branschen, en gedigen grund att stå på.
– Jag har fått en helt annan förståelse för arbetet och de produkter som vi använder oss av, säger Ann-Sofie Råneby Johannesson som också genomgått en handledarutbildning.

64 lokalvårdare inom olika sektorer i Ale kommun berörs av projektet.
– Alla ska genomgå utbildningen och bli certifierade inom PRYL, säger Susanne Vehmanen enhetschef service.

PRYL-utbildningen vidrör alla de specifika områden som lokalvårdarna kommer i kontakt med, alltifrån moppteknik och olika slags städmaskiner till golvvård och hygien.
– Det ligger ett politiskt beslut till grund för den här satsningen. Förhoppningsvis innebär certifikatet att våra anställda lokalvårdare kan känna en annan stolthet för sitt arbete. Vi jobbar ständigt med att höja statusen för just den här yrkesgruppen, säger Susanne Vehmanen.
– Samtidigt som utbildningen innebär att vi kan ge en ännu bättre service till våra kunder så ger det oss också ett kvitto på att personalen jobbar ergonomiskt riktigt. Arbetsmiljön är en viktig del i det hela. Förutom teknisk lokalvård omfattas utbildningen av bemötande och tillgänglighet.

Ann-Sofie Råneby Johannesson har arbetat nio år som lokalvårdare i kommunens tjänst. Hon har hela tiden utfört sitt jobb så som hon blivit lärd, men PRYL har tillfört en ny dimension åt arbetet.
– Nu har man fått en fördjupad inblick i varför man behandlar golv på ett visst sätt. Det är bara ett exempel. I och med utbildningen har också gemenskapen stärkts i gruppen, säger Ann-Sofie som tjänstgör på Himlaskolan i Alafors.
– Vi jobbar alltid utifrån barnens bästa. Det är för dem vi gör arbetet. Vårt arbete ska bidra till att barnen är på plats i skolan och inte ligger hemma och är sjuka. Det görs genom att vårda lokalerna på rätt sätt. Här finns också en ekonomisk aspekt att väga in även om det i första hand handlar om säkerhet, säger Ann-Sofie.

Är det inte ett otacksamt arbete som ni har?
– Jo, på sätt och vis. Tio minuter efter att vi har städat så kan det vara skräpigt och stökigt igen. Huvudsaken är ändå att man vet med sig att det är rent i rummet. Jag tycker emellertid att situationen har blivit bättre än vad den var tidigare. Det gäller också samarbetet med skolpersonalen.

Får ni den uppskattning som ni förtjänar?
– Både ja och nej. Vår roll i skolans vardag är procentuellt sätt ganska liten, men vi utför ändå en betydelsefull arbetsuppgift. Skulle vi inte städa toaletterna så hade man behövt stänga skolan efter två dagar.
– Som lokalvårdare är man också något mer än en städerska som ser till att hålla rent och fint. Vi är vuxna i skolan och extra ögon i korridoren, en extra resurs helt enkelt. Vi är bra för barnen och bra för kommunen, avslutar Ann-Sofie Råneby Johannesson.

FOTNOT. PRYL drivs av sektor Utbildning, kultur och fritid i Ale kommun och ingår i EU-projekten SKY och ESF.

Mer från samhälle

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Hyran klar för 2000 hushåll hos Alebyggen

När hyresförhandlingarna inleddes i höstas kom inte Alebyggen och Hyresgästföreningen…

”Ingen lämplig placering”

Lokaltidningen har tidigare i början av året rapporterat om Ale…

Kritiserade LSS-boendet ska byggas

Det var i januari förra året som lokaltidningen rapporterade om…

Senaste nytt

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…

Rasta firar 50-årsjubileum

Den första Rastaanläggningen öppnades i Brålanda 1973. Nu firar företaget…

Över 30 miljoner till lokal utveckling

Leader Göta älv & Säveån är ett av 40 leaderområden…

Equmeniakyrkan i Surte firar 140 år

Vid 1850-talets ingång hade den nyevangeliska väckelserörelsen blivit en begynnande…

De kräver lön hela dagen

Rapporten ”Lön hela dagen” som ett 40-tal organisationer står bakom…