2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området i och runt Klöverstigarna hade utmaningar.
– Nu har det gått ett antal år och det innebär att lägesbilden och personkännedomen är tydligare idag. Vi riktar även våra insatser och resurser på ett annat sätt än tidigare. Närvaron i området är dessutom betydligt högre, säger Maaret Dahlqvist och fortsätter:
– Vi kan se resultatet av ett långsiktigt arbete i olika delar där vi krokat arm med kommun, bostadsbolag och en rad andra samhällsaktörer. Betydelsen av lagarbetet kan inte nog understrykas, poängterar hon.
Ett strategiskt viktigt beslut som polisen gjorde var att tillsätta en egen kommunpolis för Ale. Sedan 2020 innehar Jessica Ask den rollen.
– Ale kommun satsade på sin säkerhetsavdelning och vi kunde jacka i det arbetet på ett bra sätt. Mycket handlar om relationer och i det avseendet har vi lyckats väldigt väl, säger Jessica till lokaltidningen.
Prioritet har varit att motverka den öppna narkotikahandeln på orten. Målsättningen har varit att störa de kriminella elementen där bland annat kameror utgjort ett hjälpmedel.
– Vi har trängt undan dem. Droghandeln försvinner naturligtvis inte helt utan den flyttar på sig. En viktig faktor är dock att ju mer man stör desto mer tappar drogförsäljarna sitt fotfäste och det tar tid att etablera nya kanaler. Att vi har kunnat gripa och lagföra ett antal individer har självklart stor betydelse i sammanhanget, säger Jessica Ask.
Vad har ni fått för reaktioner från boende på Klöverstigarna med omnejd?
– Det har varit en positiv feedback, medborgarna tycket att det har blivit bättre. Dialogen med invånarna är verkligen något vi värnar i vårt arbete.
Hur går ni vidare?
– Vi jobbar vidare på bred front och strävar hela tiden efter att vara offensiva och effektiva i vårt arbete. Samverkan genom SIG (Social insatsgrupp), som innebär en hjälp ur kriminaliteten, och SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) är viktiga delar. Inom ramen för SSPF:s arbete fokuserar vi på att minska risken för att unga individer hamnar i kriminalitet och rekryteras till grupperingar där de inte ska befinna sig, säger Maaret Dahlqvist och fortsätter:
– Man får inte glömma att polisen bara utgör en liten del i det stora sammanhanget. Goda levnadsvillkor skapas i hemmet, i skolan, på fritiden och i andra sammanhang där betydelsen av trygga vuxna spelar en viktig roll, avslutar Maaret Dahlqvist.