Maaret Dahlqvist, tillförordnad polischef, och Jessica Ask, kommunpolis, gläds över den utveckling som skett i centrala Nödinge där den öppna droghandeln och kriminaliteten minskat.
Maaret Dahlqvist, tillförordnad polischef, och Jessica Ask, kommunpolis, gläds över den utveckling som skett i centrala Nödinge där den öppna droghandeln och kriminaliteten minskat.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2023/09/v3723-Polisen-Nodinge-Maaret-DahlqvistJessica-Ask-copy-scaled.jpg

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

NÖDINGE. Situationen vad det gäller droghandel och kriminalitet har avsevärt förbättrats i de centrala delarna av Nödinge. Ett långsiktigt och hållbart arbete mellan olika aktörer beskrivs som den viktigaste framgångsfaktorn.

– Vi har flera individer som blivit lagförda för brott och därför är det inte lika många kriminella aktörer i området just nu, förklarar Maaret Dahlqvist, tillförordnad polischef i Kungälv/Ale.

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området i och runt Klöverstigarna hade utmaningar.

– Nu har det gått ett antal år och det innebär att lägesbilden och personkännedomen är tydligare idag. Vi riktar även våra insatser och resurser på ett annat sätt än tidigare. Närvaron i området är dessutom betydligt högre, säger Maaret Dahlqvist och fortsätter:

– Vi kan se resultatet av ett långsiktigt arbete i olika delar där vi krokat arm med kommun, bostadsbolag och en rad andra samhällsaktörer. Betydelsen av lagarbetet kan inte nog understrykas, poängterar hon.

Ett strategiskt viktigt beslut som polisen gjorde var att tillsätta en egen kommunpolis för Ale. Sedan 2020 innehar Jessica Ask den rollen.

– Ale kommun satsade på sin säkerhetsavdelning och vi kunde jacka i det arbetet på ett bra sätt. Mycket handlar om relationer och i det avseendet har vi lyckats väldigt väl, säger Jessica till lokaltidningen.

Prioritet har varit att motverka den öppna narkotikahandeln på orten. Målsättningen har varit att störa de kriminella elementen där bland annat kameror utgjort ett hjälpmedel.

– Vi har trängt undan dem. Droghandeln försvinner naturligtvis inte helt utan den flyttar på sig. En viktig faktor är dock att ju mer man stör desto mer tappar drogförsäljarna sitt fotfäste och det tar tid att etablera nya kanaler. Att vi har kunnat gripa och lagföra ett antal individer har självklart stor betydelse i sammanhanget, säger Jessica Ask.

Vad har ni fått för reaktioner från boende på Klöverstigarna med omnejd?

– Det har varit en positiv feedback, medborgarna tycket att det har blivit bättre. Dialogen med invånarna är verkligen något vi värnar i vårt arbete.

Hur går ni vidare?

– Vi jobbar vidare på bred front och strävar hela tiden efter att vara offensiva och effektiva i vårt arbete. Samverkan genom SIG (Social insatsgrupp), som innebär en hjälp ur kriminaliteten, och SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) är viktiga delar. Inom ramen för SSPF:s arbete fokuserar vi på att minska risken för att unga individer hamnar i kriminalitet och rekryteras till grupperingar där de inte ska befinna sig, säger Maaret Dahlqvist och fortsätter:

– Man får inte glömma att polisen bara utgör en liten del i det stora sammanhanget. Goda levnadsvillkor skapas i hemmet, i skolan, på fritiden och i andra sammanhang där betydelsen av trygga vuxna spelar en viktig roll, avslutar Maaret Dahlqvist.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…