Primärvårdsstyrelsens ordförande, Gunilla Josefsson (S), träffade representanter ur arbetsgruppen för Skepplanda vårdcentrals överlevnad. Till vänster ses verksamhetschefen för Älvängen-Skepplanda vårdcentral, Eva Herlenius och Kent Carlsson, PRO Ale Norra.
Primärvårdsstyrelsens ordförande, Gunilla Josefsson (S), träffade representanter ur arbetsgruppen för Skepplanda vårdcentrals överlevnad. Till vänster ses verksamhetschefen för Älvängen-Skepplanda vårdcentral, Eva Herlenius och Kent Carlsson, PRO Ale Norra.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/08/v-35-Skepplanda-VC-1.jpg

Skepplanda vårdcentral uppe till diskussion

SKEPPLANDA. Skepplanda vårdcentral blir kvar tills vidare, men hur framtiden ter sig är ännu ovisst. Problemet är att Älvängen-Skepplanda vårdcentral tappar listade patienter, 60-70 personer i månaden. – Personalsituationen börjar dock se bättre ut för vår del och rekryteringsprocessen av läkare pågår hela tiden. Det är genom att erbjuda en bra verksamhet för våra patienter som vi kan få fler att lista sig hos oss. Det är vårt mål att hela tiden bli bättre, säger verksamhetschef Eva Herlenius.

SKEPPLANDA. Skepplanda vårdcentral blir kvar tills vidare, men hur framtiden ter sig är ännu ovisst.
Problemet är att Älvängen-Skepplanda vårdcentral tappar listade patienter, 60-70 personer i månaden.
– Personalsituationen börjar dock se bättre ut för vår del och rekryteringsprocessen av läkare pågår hela tiden. Det är genom att erbjuda en bra verksamhet för våra patienter som vi kan få fler att lista sig hos oss. Det är vårt mål att hela tiden bli bättre, säger verksamhetschef Eva Herlenius.

Arbetsgruppen för vårdcentralens överlevnad fick i förra veckan besök av Primärvårdsstyrelsens ordförande, Gunilla Josefsson (S), samt verksamhetschefen för Älvängen-Skepplanda vårdcentral, Eva Herlenius. På ett möte i Skepplanda församlingshem diskuterades rådande situation och ett framtida scenario.
– Min uppgift är att leda styrelsen. I grund och botten är vi väldigt styrda, vi lyder under krav- och kvalitetsboken och ersättningsmodellen ligger fast. Det finns inga extra pengar centralt utan det är listningen som finansierar respektive verksamhet, betonade Gunilla Josefsson.
– Utförarstyrelsen har inget politiskt handlingsutrymme. Vad vi kan göra är att backa upp verksamhetsledningen i olika ställningstaganden, hjälpa till i profileringsarbetet och stötta när det gäller rekryteringen av nya läkare. Läkarrekryteringen är ju trots allt det som är den springande punkten i sammanhanget. Vad avser kritiken som offentliga vårdcentraler har fått om bemötande, så är det självklart också en viktig fråga att komma till rätta med. Det ska inte behöva vara ett bekymmer för oss, säger Gunilla Josefsson.

Oroliga
Invånarna i Skepplanda med omnejd, som är ett geografiskt stort område, är oroliga att vårdcentralen ska gå samma bittra öde till mötes som folktandvården – det vill säga läggas ned.
– Det jag kan säga är att det inte finns några sådana planer för tillfället. Listningen minskar och problemet för oss är att kunna driva två kompletta vårdcentraler, säger Eva Herlenius och berättar att det idag finns 10 400 listade för Älvängen-Skepplanda vårdcentral.

Förra måndagen öppnade Skepplanda vårdcentral igen efter att ha varit stängd under semesterperioden.
– Vi kommer att ha läkare i Skepplanda två dagar i veckan och övriga dagar erbjuds distriktssköterskemottagning. BVC finns måndag-onsdag, berättar Eva Herlenius och tillägger:
– Övrig tid hänvisar vi våra kunder till Älvängens vårdcentral.

Den nya infrastrukturen, med ny motorväg och fem pendlingsstationer i kommunen, hoppas Primärvårdsstyrelsen och verksamhetsledningen ska öka attraktionskraften i samband med anställningsförfarandet av nya läkare.
– Vi tror och hoppas det. Jag är mycket glad över att vi har kunnat anställa en ny läkare i vår organisation, Malgorzata Krôl, som är specialist inom allmän- och invärtesmedicin. Hon kommer närmast från Värnamo och börjar sin tjänstgöring hos oss 1 september, säger Eva Herlenius.
– Jag hoppas också kunna anställa ytterligare ST-läkare under den närmaste framtiden.

Diskussionerna i Skepplanda församlingshem skedde i kreativ anda och samtliga var överens om att det är patienterna som sitter på makten – listningen avgör vart pengarna hamnar.
– Jag hoppas precis som alla andra på en rejäl befolkningsökning i Ale under de närmaste åren och det kan innebära att underlaget växer, säger Eva Herlenius.

Arbetsgruppen för vårdcentralens överlevnad kommer under hösten att besöka de berörda samhällenas ortsutvecklingsmöten och där förhöra sig om allmänhetens funderingar.
– Vill ortsborna att vi ska finnas kvar och i så fall vilka frågor är det vi ska driva? Det är viktigt att vi har en förankring hos medborgarna, säger Gunilla Wallengren som är aktiv i arbetsgruppen och dessutom ordförande i Ale DHR.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Så många bullar sålde butikerna

Kanelbullens dag har firats den 4 oktober sedan 1999, när…

”Surte då och nu” på Glasbruksmuseet

När lokaltidningen kommer på besök råder det febril aktivitet. Fotografier…

Varning för bedragare

En av Ale Els kunder råkade i förra veckan ut…

Färre kryssade i årets val – bara män i toppen

24 262 personer var röstbrättigade i årets val. Av dessa…

Festligt 10-årsjubileum på Backavik

Ballonger i taket, fint dukade bord och en stämning som…

Ale-samverkan tar över

Under mandatperioden som gått har en koalition bestående av sex…

Det luktar verkstad

Så var tiden av spekulationer förbi. Nästan ska tilläggas. När…

Inför rätta efter lägenhetsbranden

Natten till den 22 augusti vaknade boende i flerfamiljshuset på…

Kanelbullar i mängder

Några dagar innan tisdagen den 4 oktober, förbereder sig bagaren…

Pendlare fick Kan-Elbullar

– Vi tycker det är så roligt att få vara…

Skottlossning mot villa

Strax efter 03, natten till måndag, larmades polis till en…

Mäktig vändning av AIF

Ahlafors IF är nu bara två matcher från serieseger i…

Ale Handboll tog första skalpen

Efter en medioker fjolårssäsong är Ale Handbolls herrar tillbaka i…