Primärvårdsstyrelsens ordförande, Gunilla Josefsson (S), träffade representanter ur arbetsgruppen för Skepplanda vårdcentrals överlevnad. Till vänster ses verksamhetschefen för Älvängen-Skepplanda vårdcentral, Eva Herlenius och Kent Carlsson, PRO Ale Norra.
Primärvårdsstyrelsens ordförande, Gunilla Josefsson (S), träffade representanter ur arbetsgruppen för Skepplanda vårdcentrals överlevnad. Till vänster ses verksamhetschefen för Älvängen-Skepplanda vårdcentral, Eva Herlenius och Kent Carlsson, PRO Ale Norra.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2012/08/v-35-Skepplanda-VC-1.jpg

Skepplanda vårdcentral uppe till diskussion

SKEPPLANDA. Skepplanda vårdcentral blir kvar tills vidare, men hur framtiden ter sig är ännu ovisst. Problemet är att Älvängen-Skepplanda vårdcentral tappar listade patienter, 60-70 personer i månaden. – Personalsituationen börjar dock se bättre ut för vår del och rekryteringsprocessen av läkare pågår hela tiden. Det är genom att erbjuda en bra verksamhet för våra patienter som vi kan få fler att lista sig hos oss. Det är vårt mål att hela tiden bli bättre, säger verksamhetschef Eva Herlenius.

SKEPPLANDA. Skepplanda vårdcentral blir kvar tills vidare, men hur framtiden ter sig är ännu ovisst.
Problemet är att Älvängen-Skepplanda vårdcentral tappar listade patienter, 60-70 personer i månaden.
– Personalsituationen börjar dock se bättre ut för vår del och rekryteringsprocessen av läkare pågår hela tiden. Det är genom att erbjuda en bra verksamhet för våra patienter som vi kan få fler att lista sig hos oss. Det är vårt mål att hela tiden bli bättre, säger verksamhetschef Eva Herlenius.

Arbetsgruppen för vårdcentralens överlevnad fick i förra veckan besök av Primärvårdsstyrelsens ordförande, Gunilla Josefsson (S), samt verksamhetschefen för Älvängen-Skepplanda vårdcentral, Eva Herlenius. På ett möte i Skepplanda församlingshem diskuterades rådande situation och ett framtida scenario.
– Min uppgift är att leda styrelsen. I grund och botten är vi väldigt styrda, vi lyder under krav- och kvalitetsboken och ersättningsmodellen ligger fast. Det finns inga extra pengar centralt utan det är listningen som finansierar respektive verksamhet, betonade Gunilla Josefsson.
– Utförarstyrelsen har inget politiskt handlingsutrymme. Vad vi kan göra är att backa upp verksamhetsledningen i olika ställningstaganden, hjälpa till i profileringsarbetet och stötta när det gäller rekryteringen av nya läkare. Läkarrekryteringen är ju trots allt det som är den springande punkten i sammanhanget. Vad avser kritiken som offentliga vårdcentraler har fått om bemötande, så är det självklart också en viktig fråga att komma till rätta med. Det ska inte behöva vara ett bekymmer för oss, säger Gunilla Josefsson.

Oroliga
Invånarna i Skepplanda med omnejd, som är ett geografiskt stort område, är oroliga att vårdcentralen ska gå samma bittra öde till mötes som folktandvården – det vill säga läggas ned.
– Det jag kan säga är att det inte finns några sådana planer för tillfället. Listningen minskar och problemet för oss är att kunna driva två kompletta vårdcentraler, säger Eva Herlenius och berättar att det idag finns 10 400 listade för Älvängen-Skepplanda vårdcentral.

Förra måndagen öppnade Skepplanda vårdcentral igen efter att ha varit stängd under semesterperioden.
– Vi kommer att ha läkare i Skepplanda två dagar i veckan och övriga dagar erbjuds distriktssköterskemottagning. BVC finns måndag-onsdag, berättar Eva Herlenius och tillägger:
– Övrig tid hänvisar vi våra kunder till Älvängens vårdcentral.

Den nya infrastrukturen, med ny motorväg och fem pendlingsstationer i kommunen, hoppas Primärvårdsstyrelsen och verksamhetsledningen ska öka attraktionskraften i samband med anställningsförfarandet av nya läkare.
– Vi tror och hoppas det. Jag är mycket glad över att vi har kunnat anställa en ny läkare i vår organisation, Malgorzata Krôl, som är specialist inom allmän- och invärtesmedicin. Hon kommer närmast från Värnamo och börjar sin tjänstgöring hos oss 1 september, säger Eva Herlenius.
– Jag hoppas också kunna anställa ytterligare ST-läkare under den närmaste framtiden.

Diskussionerna i Skepplanda församlingshem skedde i kreativ anda och samtliga var överens om att det är patienterna som sitter på makten – listningen avgör vart pengarna hamnar.
– Jag hoppas precis som alla andra på en rejäl befolkningsökning i Ale under de närmaste åren och det kan innebära att underlaget växer, säger Eva Herlenius.

Arbetsgruppen för vårdcentralens överlevnad kommer under hösten att besöka de berörda samhällenas ortsutvecklingsmöten och där förhöra sig om allmänhetens funderingar.
– Vill ortsborna att vi ska finnas kvar och i så fall vilka frågor är det vi ska driva? Det är viktigt att vi har en förankring hos medborgarna, säger Gunilla Wallengren som är aktiv i arbetsgruppen och dessutom ordförande i Ale DHR.

Mer från samhälle

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Hyran klar för 2000 hushåll hos Alebyggen

När hyresförhandlingarna inleddes i höstas kom inte Alebyggen och Hyresgästföreningen…

Senaste nytt

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Eko-bonden Tina ger sig ut i butikerna

Tina Åkesson och hennes man Hans köpte Kärra Mellomgården i…

Kommunhus kan göras om till utbildningslokaler

I sin lokalförsörjningsplan 2023-2032 har Samhällsbyggnadsförvaltningen uppgett att behovet av…

Modellkoncept för jämställdhet

Likvärdig service och jämställd resursfördelning till olika grupper av kvinnor…

”Det är otroligt roligt”

I 275 av landets kommuner arbetar fler män än kvinnor…

LN-70 toppar kvalserien

LN-70 har hittills spelat fyra matcher i kvalserien till HockeyTvåan…

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…