Skoglund har nya idéer för centrala Nödinge

NÖDINGE. Detaljplan 1 för Nödinge centrum är på väg fram, men kritiker har inte gett upp. I sommar visade SVT (Västnytt) att det finns olika syn på förslaget. Butikernas skyltläge mot E45 och det stora p-huset är två faktorer som kritiseras hårt.

Olle Skoglund, 83, var länge verksam som arkitekt och byggherre, i Ales södra delar. På senare tid har han engagerat sig hårt i byggplanerna för Ale Torg. Han var en av de som SVT valde att intervjua i sitt inslag om hur Nödinge centrum ska byggas om.

– Jag tycker det blev ett bra program som belyser de farhågor jag känner. Politiken har uttalat att de vill skapa en trivsam blandstad, men det är inte vad förslaget till detaljplan ger dem. Tvärtom. Det kommer att skapa en större otrygghet än idag och ger inte handeln några förutsättningar att överleva. Att ta bort markparkeringarna är förödande, liksom att ta bort butikernas avgörande skyltläge mot E45, menar Olle Skoglund som istället har presenterat ett eget förslag som han kallar Portobello.

– Genom att bygga på pelare framför befintlig handelslänga skapar vi möjlighet att behålla markparkeringar under bostäderna. I gatuplan blir det mindre butikslokaler. Fasaden mot gatan ska präglas av Portobello Roads karaktär med färgglad och genomarbetad snickarglädje. Allt kan byggas i trä och hyrorna kommer bli betydligt lägre än det som Balder har presenterat. Mitt förslag ger morötter för alla parter. Balder slipper bygga ett dyrt p-hus för hundratals miljoner och som politiken i Ale redan avslöjat i andra nyhetsartiklar, är förödande för tryggheten. Det mest positiva är att merparten av alla nya bostäder, cirka 500 lägenheter, hamnar 100 meter eller längre ifrån E45, säger Olle Skoglund som menar att det förbättrar boendemiljön betydligt.

En av de mest centrala punkterna för Nödinge centrum är det planerade kommunhuset. Här lanserar nu Skoglund en helt ny idé. Istället för att bygga i anslutning till pendelstationen vill han att Ale kommun bygger kommunhuset på parkeringsplatsen framför Ale Kulturrum integrerat med kullen bredvid. 

– Här är det tänkt att Peab och Alebyggen ska bygga lägenheter, men det finns bättre ytor för dem. Helst skulle jag vilja se att man bygger fem höghus bakom den befintliga handelslängan. Det är ett fullt möjligt att bygga dem tio våningar höga och då blir dessa ett landmärke som markerar Ales centrum på ett tydligt sätt. 

Vid kullen bredvid Ale Kulturrum vill Skoglund skapa utrymme för trivselaktiviteter som boule och minigolf. 

– Jag vill att framtidens Nödinge blir mer personligt planerat, mer klimatsmart och betydligt grönare. Det kan det också bli om inställningen är att riva minimalt och i huvudsak bygga i trä. Enligt mitt sätt att se på saken krävs det ett omfattande avtal mellan Balder, Ale kommun och Peab där man byter lite mark och kompenserar varandra. Det går att göra utan några ekonomiska konsekvenser för någon av parterna. Alla är beroende av varandra och har allt att vinna på att skapa en optimal lösning för Nödinge centrum, avslutar Olle Skoglund.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Nu lämnar Stefan Brandt vd-posten

Stefan Brandts avsked innebär också slutet på en lång yrkesbana…

Upp för Ale och ner för Lilla Edet

På onsdagen släpptes resultatet i Svenskt Näringslivs årliga ranking av…

Polis har skjutit beväpnad man

Strax före klockan sex på onsdagsmorgonen larmades polisen till en…

Skår drar sig ur seriesystemet 

Årets innebandysäsong i division 4 skulle på söndag inledas med…

Par blir av med 21 hundar

Det var efter en anmälan som Länsstyrelsen, i slutet av…

Trialtävling i Surte

Första start äger rum klockan 10.00 och det är flera…

Invigning av Älvbarnens familjecentral

På familjecentralen finns flera olika yrkeskategorier samlade för att på…

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…