Ale kommuns ledningsgrupp för detaljplan 1 Nödinge centrum. Anna-Karin Gmoser, Daniel Söderström och Karin Svensson känner att förslaget närmar sig ett antagande.
Ale kommuns ledningsgrupp för detaljplan 1 Nödinge centrum. Anna-Karin Gmoser, Daniel Söderström och Karin Svensson känner att förslaget närmar sig ett antagande.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/skarmavbild-2021-10-14-kl-124425.png

Snart är granskningen klar

NÖDINGE. Detaljplanen för centrala Nödinge är utställd för granskning. Om allt flyter på ska kommunfullmäktige anta planen i början av nästa år.
– Det är ett stort projekt och allt kommer inte att byggas på en gång, men inom tio år hoppas vi att det ska vara realiserat, säger Daniel Söderström, projektutvecklare i Ale kommun.

Detaljplan 1 för Nödinge centrum är ute på upploppet. På fredag är sista chansen att lämna synpunkter på utställningen. Ale kommun har arrangerat ett öppet hus där besökarna fick chansen att ställa frågor, men nu är synpunkterna få – de flesta vill bara att arbetet ska komma igång.

– Intresset för nya centrala lägenheter är stort. Att bo nära pendeln, men också ha handel och service utanför dörren lockar. Det var besökare som redan nu ville boka en lägenhet, säger projektutvecklare Anna-Karin Gmoser.

Planen har justerats efter de synpunkter som kom in under samrådet som var förra sommaren. Det handlar om avstånd till E45, hushöjder anpassningar efter riskutredningar.

– Balkongerna är ett bra exempel. Dessa har nu blivit halvt inbyggda och sticker bara ut 80 cm mot E45. Annars är det inga stora förändringar i hur vi vill utforma nya Nödinge centrum. Kvarteren ska ha varierade hushöjder med högsta punkterna ut mot E45 för att fungera som bullerskydd. Sedan trappas hushöjden ner in mot den befintliga handelslängan, säger Karin Svensson, planarkitekt och Daniel Söderström fyller i:
– Fastigheternas luftintag har flyttats och vi har motiverat hur husen ska klara en eventuell explosion på E45. Det är en mängd detaljer som justerats efter krav från myndigheter och räddningstjänst.

Den befintliga parkeringsytan lämnar plats för två större bostadskvarter med verksamhetslokaler i bottenplan. Det blir också ett större parkeringshus som ska rymma cirka 800 platser samt ett alternativt gym på översta plan.
– P-huset är det Balder som ska bygga. Det är tänkt både för bostäderna och kunder på torget. I planförslaget minskar inte antalet parkeringar för handeln. I planen har vi också möjliggjort för ett parkeringshus på nuvarande pendelparkering för fler pendelparkeringar om det finns behov av det i framtiden. Om och när det ska byggas är en senare fråga, säger Anna-Karin Gmoser.

McDonalds får en ny lokalisering vid tidigare Frukt- och grönsakshuset.
– Det är inte klart till hundra procent, men det är en förutsättning för att möjliggöra bygget av parkeringshuset. Vi tycker att lösningen är bra, säger Anna-Karin Gmoser.

Om det inte dyker upp några synpunkter av större karaktär är tanken att detaljplanen ska antas av kommunfullmäktige i början av nästa år.
– Nu återstår för Ale kommun, Alebyggen, Peab och Balder att teckna diverse avtal för att sedan kunna realisera planen, avslutar Anna-Karin Gmoser.

Mer från samhälle

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Senaste nytt

De öppnar sitt hem för barn och ungdomar

Som åttaåring blev Petra placerad på ett familjehem första gången.…

Lagkaptenen: ”Något stort på gång”

De flesta spelarna i Ahlafors IF har aldrig tidigare gjort…

Norrby-lägret har koll på AIF

Boråslaget kom näst sist i Superettan 2022 och är således,…

Lindström klar för AIF

Med två dagar kvar till seriepremiären i Ettan Södra presenterar…

Uppdraget: Rädda kontraktet i Ettan

På lördag spelar Ahlafors IF den historiska hemmapremiären i Ettan…

Yogan är en självklar del i Petras liv

Petra Avebring är ursprungligen från Värmland, flyttade till Göteborg för…

”Ale måste satsa för att vinna”

I 13 år har Johan Trouvé varit vd för Västsvenska…

Påskfirande på Bohus fästning

Förra årets påskevent lockade cirka 2 500 besökare. Om väderleken…

”En utmaning att nå topp tre”

Ahlafors IF, herr Serie: Ettan Södra. Premiär: Norrby IF (h),…

Befolkningstillväxten har avtagit

En befolkningsprognos är en kvalificerad uppskattning av hur befolkningen väntas…

Alafors Bil & Maskin sopar rent

Alafors Bil & Maskin styrde om sin verksamhet i slutet…

Ny kyrkoherde i Starrkärr-Kilanda

Hon växte upp i ett kristet hem på Donsö, blev…

Nybildade bostadsrätter i Surte

Bostadsrättföreningen bildades i samband med att tidigare fastighetsägare gick ut…