Ale kommuns ledningsgrupp för detaljplan 1 Nödinge centrum. Anna-Karin Gmoser, Daniel Söderström och Karin Svensson känner att förslaget närmar sig ett antagande.
Ale kommuns ledningsgrupp för detaljplan 1 Nödinge centrum. Anna-Karin Gmoser, Daniel Söderström och Karin Svensson känner att förslaget närmar sig ett antagande.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2021/10/skarmavbild-2021-10-14-kl-124425.png

Snart är granskningen klar

NÖDINGE. Detaljplanen för centrala Nödinge är utställd för granskning. Om allt flyter på ska kommunfullmäktige anta planen i början av nästa år.
– Det är ett stort projekt och allt kommer inte att byggas på en gång, men inom tio år hoppas vi att det ska vara realiserat, säger Daniel Söderström, projektutvecklare i Ale kommun.

Detaljplan 1 för Nödinge centrum är ute på upploppet. På fredag är sista chansen att lämna synpunkter på utställningen. Ale kommun har arrangerat ett öppet hus där besökarna fick chansen att ställa frågor, men nu är synpunkterna få – de flesta vill bara att arbetet ska komma igång.

– Intresset för nya centrala lägenheter är stort. Att bo nära pendeln, men också ha handel och service utanför dörren lockar. Det var besökare som redan nu ville boka en lägenhet, säger projektutvecklare Anna-Karin Gmoser.

Planen har justerats efter de synpunkter som kom in under samrådet som var förra sommaren. Det handlar om avstånd till E45, hushöjder anpassningar efter riskutredningar.

– Balkongerna är ett bra exempel. Dessa har nu blivit halvt inbyggda och sticker bara ut 80 cm mot E45. Annars är det inga stora förändringar i hur vi vill utforma nya Nödinge centrum. Kvarteren ska ha varierade hushöjder med högsta punkterna ut mot E45 för att fungera som bullerskydd. Sedan trappas hushöjden ner in mot den befintliga handelslängan, säger Karin Svensson, planarkitekt och Daniel Söderström fyller i:
– Fastigheternas luftintag har flyttats och vi har motiverat hur husen ska klara en eventuell explosion på E45. Det är en mängd detaljer som justerats efter krav från myndigheter och räddningstjänst.

Den befintliga parkeringsytan lämnar plats för två större bostadskvarter med verksamhetslokaler i bottenplan. Det blir också ett större parkeringshus som ska rymma cirka 800 platser samt ett alternativt gym på översta plan.
– P-huset är det Balder som ska bygga. Det är tänkt både för bostäderna och kunder på torget. I planförslaget minskar inte antalet parkeringar för handeln. I planen har vi också möjliggjort för ett parkeringshus på nuvarande pendelparkering för fler pendelparkeringar om det finns behov av det i framtiden. Om och när det ska byggas är en senare fråga, säger Anna-Karin Gmoser.

McDonalds får en ny lokalisering vid tidigare Frukt- och grönsakshuset.
– Det är inte klart till hundra procent, men det är en förutsättning för att möjliggöra bygget av parkeringshuset. Vi tycker att lösningen är bra, säger Anna-Karin Gmoser.

Om det inte dyker upp några synpunkter av större karaktär är tanken att detaljplanen ska antas av kommunfullmäktige i början av nästa år.
– Nu återstår för Ale kommun, Alebyggen, Peab och Balder att teckna diverse avtal för att sedan kunna realisera planen, avslutar Anna-Karin Gmoser.

Mer från samhälle

Skoglund har nya idéer för centrala Nödinge

Olle Skoglund, 83, var länge verksam som arkitekt och byggherre,…

Samverkan är nyckeln till framgång

Dzemal Sabovic är drogförebyggare i Ale kommun och den som…

Centrumplanen för Älvängen drogs tillbaka

För snart fyra år sedan fick sektor samhällsbyggnad i uppdrag…

Efterlängtad inflyttning på Änggatan

För tolv år sedan presenterade Alebyggen en projektidé om ett…

Senaste nytt

Ale slänger mindre mat

Det har nog inte undgått någon att matkassen blivit dyrare.…

Bil totalförstördes i brand

Klockan 03.53, natten till fredag, fick räddningstjänsten larm om att…

Försämrade förutsättningar för småföretagare

Med Småföretagarindex kan Småföretagarnas Riksförbund för tredje året i rad…

Cykelbio i Furulundsparken

På 13 platser i 11 olika kommuner presenteras utomhusfilm i…

Loftbring drömmer om en stabil majoritet

Alekuriren hälsar på hemma hos Jessika Loftbring i en av…

Centerpartiet Ale: Mer mat med höghus

Kampen om jämställdheten står som vanligt högt upp på Centerpartiets…

Ljus framtid för damjuniorerna

Det är tisdag kväll och träning på Sjövallen står på…

Den perfekta gräsmattan

Varje grässtrå ska vara mellan 2,5 och 3,5 centimeter långt.…

Nominerad till unghäst-VM

Lydia Lindén är uppvuxen i stallet och i tidig ålder…

Valaffischering – ett otyg

Häromveckan fick kommunfullmäktiges gruppledare information gällande affischering från valnämnden. I…

Friidrottsglädje i Jennylunds Sommarspel

2018 arrangerades den första upplagan av Jennylunds Sommarspel i samband…

Fotbollsskolan livade upp Forsvallen

Under förra veckan var det full rulle på Forsvallen när…

Baudin mötte väljarna i Lilla Edet

Socialdemokraterna i Lilla Edet har lagt upp ett fullspäckat schema…