Splittrat majtåg i Ale

ÄLVÄNGEN. Samhället präglas av oroligheter och med många människor på flykt är utmaningarna tuffare än på länge.
Ann-Sofie Hermansson (S) var ändå tvärsäker när hon summerade sitt majtal i Ale.
– Jag citerar Olof Palme; Vi äger vårt öde och vi har de bästa dagarna framför oss.

Årets första maj demonstration i Ale ägde rum på söndagsförmiddagen i Älvängen centrum. Huvudtalare var Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson. Hon manade sina kamrater till en ökad självkänsla och menade att det fanns skäl att vara stolt.
– Den svenska modellen är mer respekterad än någonsin. Denna modell med jämlikhet, solidaritet och effektivitet som grundbultar har en starkare ställning än tidigare. Att facken, akademin och politiken kan jobba så nära varandra är unikt och en mycket viktig konkurrensfördel för Sverige. Vi är mycket bättre än vi själva tror, menar Ann-Sofie Hermansson som presenterade en reformagenda för hur bra ska bli bättre.

Reformagenda
– Det handlar om tre centrala punkter. För det första behöver vi stärka näringslivspolitiken. Vi behöver skapa bättre förutsättningar för företagen att skapa fler jobb. För det andra behöver vi stärka arbetsmarknadspolitiken. Vi får aldrig låta otryggheten eller lönedumpningen ta över. Vi måste se till att folk mår bra och trivs bättre på jobbet. För det tredje behöver vi stärka arbetet för ökad jämlikhet och minska klyftorna.

Björn Norberg, gruppledare för Socialdemokraterna i Ale, var näste talare. Engagerat satte han ljus på det faktum att Ale växer så det knakar.

God tillväxt
– Vi har mycket att glädjas åt. Tillväxten är god i vår kommun. I Älvängen finns flera bra exempel. I Kronogården känns det som att det växer upp ett nytt hus om dagen. I centrum på Änggatan hoppas vi snart också vara igång. En viktig pusselbit i utvecklingen av vår kommun har beslutet om ett nytt kommunhus varit. Där har vi äntligen kommit fram. Det kommer att byggas i Nödinge och all heder åt vårt kommunalråd Paula Örn som lyckats driva frågan i hamn. Det var inte lätt, men det gick. Jag konstaterar också att vi fortsätter att klättra i Svenskt Näringslivs rankning över näringlivsklimatet i landets kommuner. Företagarna trivs i Ale, det är en mycket trevlig läsning. Sist, men inte minst vill jag betona vårt ansvar för de nya alebor som nu flyttar in. Det är vår uppgift att välkomna och skapa en hemkänsla för dem på bästa sätt. Det som allt annat ska vi göra tillsammans, sa Björn Norberg beslutsamt.

Anders Rollings representerade LO och fokuserade även han på rätten att få leva i ett öppet, demokratiskt och fritt samhälle samt att arbetsvillkoren aldrig får försummas.
– Vi måste se till att de som jobbar inom vården får förutsättningar och villkor att orka med ett helt yrkesliv. Dessutom måste alla yrken ha en lön som det går att leva på. Det är grunden i vår trygghet, menade Rollings som också berörde flyktingsituationen.
– Det är våra framtida arbetskamrater, grannar och vänner som flyttar in i Ale. Nu måste vi motverka ”vi-och-dom-perspektivet”. I vårt samhälle finns bara vi.

Isabella Andersson, ordförande för SSU i Ale, uttryckte en stolthet över statsminister Stefan Löfvén.
– Han och Sverige har tagit ett stort ansvar när länder i övriga Europa har sviktat. Sverige ska fortsätta vara en humanitär stormakt. Vi ska bygga landet tillsammans, sa Isabella som också presenterade sina vänner i SSU Ale.
Det var en något speciell första maj demonstration, där Kommunal Ale på grund av en frostig relation till partiet valde att gå sist i tåget på avstånd från övriga.
– Det är vårt sätt att markera att de inte tar ansvar för den försämrade arbetsmiljön. Det är lätt att leva, men svårt att jobba i Ale, sa Sladjana Gustafsson, ordförande.

Mer från samhälle

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Mäklarna om bostadsmarknaden i Ale

Lokaltidningen kontaktade några lokala mäklare för att få grepp om…

Inget kommunalt p-hus i Nödinge

Sverigedemokraternas huvudbudskap i valrörelsen var ”Nej till kommunalt p-hus i…

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Senaste nytt

Ale Lucia gör sig redo

Ale Lucia har ändrat inriktning under de senaste åren. Det…

Försökte stoppa rullande bil – fastnade själv i hjulhuset

Räddningstjänsten fick loss kvinnan som fastnat i hjulhuset på en…

Glädje när tomten kom till torget

Lördagen före första advent gjorde sig julen påmind. Tomten kom…

Brandstationerna håller öppet hus

Det har blivit till en tradition med öppet hus på…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Politisk veteran som svingar klubban

Lars Ivarsbo har varit engagerad politiker i Lilla Edets kommun…

Nolcupen står för dörren

Nolcupen har en lång och fin historia. I fjol slog…

Starkt resultat för Lilla Edets kommun

Sammantaget går nämndverksamheterna ihop, men det finns ändå avvikelser jämfört…

Höjd VA-taxa i Ale kommun

VA-taxan i Ale kommun höjs med 16 procent för alla…

Ovisst ekonomiskt läge

Ale kommun har som regel att budgetera för ett överskott…

Kraftig brand i ladugård

Under natten till torsdag, strax efter klockan 02.30, larmades polis…

Joel lyfte hem guldet 

Joel Mellomgård har länge tillbringat mycket tid på gymmet och…

Nu julpyntas Ale kommun

På söndag är det första advent och i veckan kommer…