Splittrat majtåg i Ale

ÄLVÄNGEN. Samhället präglas av oroligheter och med många människor på flykt är utmaningarna tuffare än på länge.
Ann-Sofie Hermansson (S) var ändå tvärsäker när hon summerade sitt majtal i Ale.
– Jag citerar Olof Palme; Vi äger vårt öde och vi har de bästa dagarna framför oss.

Årets första maj demonstration i Ale ägde rum på söndagsförmiddagen i Älvängen centrum. Huvudtalare var Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson. Hon manade sina kamrater till en ökad självkänsla och menade att det fanns skäl att vara stolt.
– Den svenska modellen är mer respekterad än någonsin. Denna modell med jämlikhet, solidaritet och effektivitet som grundbultar har en starkare ställning än tidigare. Att facken, akademin och politiken kan jobba så nära varandra är unikt och en mycket viktig konkurrensfördel för Sverige. Vi är mycket bättre än vi själva tror, menar Ann-Sofie Hermansson som presenterade en reformagenda för hur bra ska bli bättre.

Reformagenda
– Det handlar om tre centrala punkter. För det första behöver vi stärka näringslivspolitiken. Vi behöver skapa bättre förutsättningar för företagen att skapa fler jobb. För det andra behöver vi stärka arbetsmarknadspolitiken. Vi får aldrig låta otryggheten eller lönedumpningen ta över. Vi måste se till att folk mår bra och trivs bättre på jobbet. För det tredje behöver vi stärka arbetet för ökad jämlikhet och minska klyftorna.

Björn Norberg, gruppledare för Socialdemokraterna i Ale, var näste talare. Engagerat satte han ljus på det faktum att Ale växer så det knakar.

God tillväxt
– Vi har mycket att glädjas åt. Tillväxten är god i vår kommun. I Älvängen finns flera bra exempel. I Kronogården känns det som att det växer upp ett nytt hus om dagen. I centrum på Änggatan hoppas vi snart också vara igång. En viktig pusselbit i utvecklingen av vår kommun har beslutet om ett nytt kommunhus varit. Där har vi äntligen kommit fram. Det kommer att byggas i Nödinge och all heder åt vårt kommunalråd Paula Örn som lyckats driva frågan i hamn. Det var inte lätt, men det gick. Jag konstaterar också att vi fortsätter att klättra i Svenskt Näringslivs rankning över näringlivsklimatet i landets kommuner. Företagarna trivs i Ale, det är en mycket trevlig läsning. Sist, men inte minst vill jag betona vårt ansvar för de nya alebor som nu flyttar in. Det är vår uppgift att välkomna och skapa en hemkänsla för dem på bästa sätt. Det som allt annat ska vi göra tillsammans, sa Björn Norberg beslutsamt.

Anders Rollings representerade LO och fokuserade även han på rätten att få leva i ett öppet, demokratiskt och fritt samhälle samt att arbetsvillkoren aldrig får försummas.
– Vi måste se till att de som jobbar inom vården får förutsättningar och villkor att orka med ett helt yrkesliv. Dessutom måste alla yrken ha en lön som det går att leva på. Det är grunden i vår trygghet, menade Rollings som också berörde flyktingsituationen.
– Det är våra framtida arbetskamrater, grannar och vänner som flyttar in i Ale. Nu måste vi motverka ”vi-och-dom-perspektivet”. I vårt samhälle finns bara vi.

Isabella Andersson, ordförande för SSU i Ale, uttryckte en stolthet över statsminister Stefan Löfvén.
– Han och Sverige har tagit ett stort ansvar när länder i övriga Europa har sviktat. Sverige ska fortsätta vara en humanitär stormakt. Vi ska bygga landet tillsammans, sa Isabella som också presenterade sina vänner i SSU Ale.
Det var en något speciell första maj demonstration, där Kommunal Ale på grund av en frostig relation till partiet valde att gå sist i tåget på avstånd från övriga.
– Det är vårt sätt att markera att de inte tar ansvar för den försämrade arbetsmiljön. Det är lätt att leva, men svårt att jobba i Ale, sa Sladjana Gustafsson, ordförande.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Ariana knockade AIF

Det blev fyra förlustfria matcher för Ahlafors IF innan FC…

Komfortabel hemmaseger för SBTK

SBTK studsade tillbaka efter det senaste nederlaget mot bottenlaget Vara…

Skogsbrand i Bohus

På torsdagseftermiddagen inträffade en skogsbrand i centrala Bohus. En stor…

Eldningsförbud i Ale och Lilla Edet

Det är extremt torrt i skog och mark. En brand…

ÄIK förlorade toppmötet

Båda lagen kom till spel med stort självförtroende och bara…

Snart dags för nationaldagsfirande

Förberedelserna har pågått länge och intensifierats de senaste veckorna. Nationaldagsfirandet…

Smugglade amfetamin – döms till fängelse

I mars dömdes tre personer, med koppling till Lödöse och…

Per trampade 160 mil på cykel i Danmark

För åtta år sedan cyklade Per Andersson Vätternrundan för första…

”Jag var både rädd och ledsen”

I slutet av 80-talet växte en liten flicka upp i…

Filip är Ales schackmästare

Enligt ungdomscoach Tommy Westers är det många ungdomar i Ale…

Sjukhusen blöder inte

Radio Göteborgs huvudnyhet under måndagen var att sjukhusen blöder i…

Fyra ungdomar prisades

Ale kommuns ungdomsstipendium ”Ett gott föredöme” delas ut till personer…

SBTK vann när Sveriges ”äldsta” damlag möttes

Sedan 1968 har Skepplanda BTK i obruten följd erbjudit damfotboll,…