Står eniga i flyktingfrågan

NÖDINGE. Antalet flyktingar fortsätter att öka till Göteborgsregionen.
I Ale är politiken, förutom Sverigedemokraterna, helt överens om att ta ansvar.
– Vi har bett förvaltningen att se över alla tänkbara möjligheter för oss att bistå med ett större flyktingmottagande, säger kommunalråden Paula Örn (S) och Mikael Berglund (M).

Överens. Kommunstyrelsens ordförande Paula örn (S) och vice ordförande Mikael Berglund (M) är helt eniga i hur Göteborgsregionen i allmänhet och Ale i synnerhet ska bidra i flyktingkrisen.

Överens. Kommunstyrelsens ordförande Paula örn (S) och vice ordförande Mikael Berglund (M) är helt eniga i hur Göteborgsregionen i allmänhet och Ale i synnerhet ska bidra i flyktingkrisen.

Situationen är med anledning av flyktingkrisen mycket hårt ansträngd för flera av kommunerna i Göteborgsregionen. Särskilt hårt drabbade är Mölndal, Alingsås och Göteborg.

– Jag gillar inte att använda orden kris och katastrof.  Det är en tuff situation för våra tjänstemän i kommunerna, men det är kortsiktigt. På lång sikt löser vi det här. Vi har goda förutsättningar i Sverige att hjälpa till. Problemet är att det har gått väldigt fort och att vi är dåligt förberedda. Det har medfört att vi på flera platser har en ansträngd humanitär situation. Det råder brist på personal, särskilt socionomer, på våra mottagningskontor. Därför måste alla kommuner i GR hjälpa till, säger Paula Örn.

Under veckan som gått har cirka 40 flyktingbarn per dygn nått GR.

– Det tror jag alla kan förstå är omöjligt för Mölndal där migrationsverkets mottagningskontor ligger att hantera själv. I Ale avlastar vi nu med tolv transitplatser för att avlasta, men vi behöver nog öka det antalet, menar Mikael Berglund.

Ale har hittills i år tagit emot 50 ensamkommande flyktingbarn. Det kommer bli betydligt fler.

Osäkra prognoser

– Det är svårt att sätta en siffra idag eftersom prognoserna ändras dag för dag, timme för timme. Det kan landa på mellan 100-150 innan året är slut, säger Paula Örn.

Göteborgsregionens styrelsekonferens i fredags kom till stora delar att handla om flyktingkrisen. Uppslutningen är total.

– Det är en imponerande stor enighet i den här frågan. Alla har nu fått i uppdrag att inventera vad varje enskild kommun kan bidra med. Vi kommer bland annat att se över var det finns färdiga detaljplaner, där vi tillfälligtvis snabbt kan sätta upp modulbostäder. Den 2 oktober samlas vi på nytt för en avstämning, informerar Paula.

I Ale har Spinneriet i Ahlafors Fabriker varit en central punkt för flyktingbarnen. I dagarna öppnades också en avdelning på Vikadamm i Älvängen.

Ställa om

– Nu måste vi se om det går att tänka om och ställa om så vi får plats med fler. Kan kontor bli sovrum? Kan föreningslivet hjälpa till? De signaler vi har fått är att hela Ale har vaknat upp och det är enormt glädjande. Den här situationen kan vi bara lösa tillsammans, menar Berglund.

Kommunalråden menar att nu måste samhället Sverige ställa om. Situationen kräver att vissa regler som gällt tidigare inte längre kan stå överst på agendan.

– Tidigare har det varit viktigt att kunna erbjuda alla barn ett eget sovrum. Så ser inte behoven ut idag. Barnen som kommer är rädda och vill absolut inte bli lämnade ensamma i ett rum. Vi måste anpassa oss och tänka till. Att samla barnen åtminstone tillfälligt i en större sovsal behöver inte vara en katastrof, utan kanske precis vad de behöver, menar Paula Örn.

Samtidigt vädjar kommunens politiska ledning till aleborna att om möjligt ställa upp som gode män eller som stödpersoner.

– 1 oktober hålls ett introduktionsmöte i Ale Kulturrum om hur aleborna kan hjälpa till. Det finns så mycket man kan göra och framför allt vill vi visa världen att tårgas och taggtråd inte är rätt väg, säger Paula bestämt.

Flyktingmottagandet är ingen kostnad för Ale kommun. Kommuner som har en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn utan vårdnadshavare får en ersättning på 500 000 kronor. Dessutom kan kommunen få 1600 kr/dygn/plats under förutsättning att man tillhandahåller boendeplatser.

– Det är en försvinnande liten del av vår statsbudget och för vår del klarar vi verksamheten bra på den ersättning vi redan får idag. Ett ökat stöd ger oss dock än bättre förutsättningar att höja kvaliteten på det vi gör, avslutar Paula Örn och Mikael Berglund.

I samband med Kommunstyrelsens sammanträde i tisdags ställde sig samtliga partier, bortsett SD, bakom ett gemensamt yttrande om att Ale ska ta ansvar och förbereda ett ökat mottagande av flyktingar och ensamkommande flyktingbarn.

Mer från samhälle

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Mäklarna om bostadsmarknaden i Ale

Lokaltidningen kontaktade några lokala mäklare för att få grepp om…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…