Skepplanda Fiberförening tar första spadtag den 15 februari för sin fiberutbyggnad. Nätet kommer att sträcka sig från Mauritzberg till Skönningared. Från vänster: Mats Hallgren, Leif Andersson, Jan-Olof Andersson, Mikael Holmqvist, Mikael Söderberg och Alexander Corbett. Grävandet utförs av Elkraftteamet Väst AB, Olle Magnusson och Kim Wilhelmsson (i västar). Saknas på bild: Lennart Lindberg, sekreterare.
Skepplanda Fiberförening tar första spadtag den 15 februari för sin fiberutbyggnad. Nätet kommer att sträcka sig från Mauritzberg till Skönningared. Från vänster: Mats Hallgren, Leif Andersson, Jan-Olof Andersson, Mikael Holmqvist, Mikael Söderberg och Alexander Corbett. Grävandet utförs av Elkraftteamet Väst AB, Olle Magnusson och Kim Wilhelmsson (i västar). Saknas på bild: Lennart Lindberg, sekreterare.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2017/02/v-0617-skepplanda-fiber.jpg

Startskottet för Skepplanda Fiber

LÖDÖSE. Skepplanda fiberförening med 743 medlemmar från Mauritzberg i norr till Skönningared i söder är att gratulera.
I oktober tänds Ales första fibernät på landsbygden.
– Äntligen, trägen vinner, säger Mikael Holmqvist en av styrelsens eldsjälar.

Tre års förberedelser är till ända. Nu påbörjas det praktiska arbetet med att gräva ner fibern för de hushåll på landsbygden i Skepplanda och Hålanda som har valt att ansluta sig.

– Uppslutningen har varit god. Av 792 fastighetsägare har 743 gått med. För att få det statliga investeringsbidraget om 40% var vi tvungna att få med 85% så det klarade vi med bred marginal, säger Leif Andersson, ordförande i Skepplanda fiberförening.

– Det är naturligtvis synd att inte alla har hängt på. Med fiberanslutning förbättras möjligheterna för tv-utbud, dataöverföring och telefoni. Alla får en helt annan valfrihet och tillsammans får vi i fiberföreningen bra . Även hemtjänstens hjälpmedel för en tryggare vård kommer att ha glädje av att hushållen har fiber, säger han.

Om någon har ångrat sig, är det försent att hoppa på?

– Nej, det är det inte, men tyvärr blir det dyrare nu. De som inte har varit med från början har förlorat chansen till det statliga bidraget, säger Leif Andersson.

Elkraftteamet Väst AB med Kim Wilhelmsson i spetsen har fått uppdraget att gräva ner fibern fram till varje fastighetsägares tomtgräns. Den sista biten fram till huset ansvarar var och en för.

– Förutsättningarna ser så olika ut för respektive tomt, men vi har tagit fram ett fast pris för de som vill ha hjälp att gräva hela vägen till huset och håltagning i fasaden. Vad alla måste göra nu är att märka ut alla avloppsledningar och egna elledningar som ligger i marken. Vi vill minimera riskerna att gräva sönder något, säger Kim Wilhelmsson.

Inledningsvis var det två enskilda föreningar, Hålanda och Skepplanda, som på varsitt håll engagerade sig i möjligheterna att skapa ett fibernät. Båda insåg att det skulle komma att krävas stora ideella insatser och varför inte då slå ihop föreningarna för att samla kraft och kompetens under ett tak?

– Det var väldigt lyckat. Styrelsen har tillsammans med de 16 områdesansvariga planerat för utbyggnaden. Vi har förhandlat med markägare, tecknat avtal med fastighetsägare och ansökt om statsbidrag. Det har tagit sin tid, men nu är vi äntligen framme vid byggstart och det känns kanon, säger Mikael Holmqvist som är en av de som hängt med från början och som tillsammans med Jan-Olof Andersson kommer att vara projektledare.

Det är ett stort nät som ska byggas. Totalt handlar det om närmare 14 mil fiber. Kapaciteten blir mer eller mindre gränslös.

– Begränsningen kommer inte att ligga i fibern, utan i din egen utrustning hemma i stugan. Det känns bra att vi är igång, men egentligen borde detta redan varit gjort. Frågan är hur länge Telia kommer att serva och ha sina kopparledningar kvar i bruk, säger Jan-Olof.

Fibernätet i Skepplanda-Hålanda kommer också att öka Ales attraktionskraft. Det menar styrelseledamoten Alexander Corbett.

– Med fiber blir det lättare för alla som kan arbeta hemifrån. Unga programmerare och de som jobbar helt digitalt kan lika gärna bosätta sig på landsbygden.

Skepplanda fiberförening blir först i Ale med att förverkliga ett eget fibernät utanför tätort.

– I framtiden är fiber lika viktigt som el i ett hushåll. Det är en del av samhällets infrastruktur och det känns tryggt att vi styr och kontrollerar vårt eget nät, säger föreningens kassör, Mikael Söderberg.

I samband med föreningsstämman i Skepplanda bygdegård torsdag 23 februari svarar Kim Wilhelmsson på alla praktiska frågor runt fiberutbyggnaden.

Mer från samhälle

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Ny gång- och cykelväg i Nol

Den nya gång- och cykelvägen har försetts med belysning vilket…

Föräldrar tar med yrket till klassrummet

Lärare, mjukvaruutvecklare, familjebehandlare och stridspilot – det är ett urval…

Inkomstklyftorna ökar i kommunerna

Enligt den senaste statistiken bodde 14,2 procent av Sveriges befolkning…

Senaste nytt

Återväxten en utmaning för hembygdsföreningarna

På en bänk, i solskenet vid Hembygdsmuseet i Prästalund sitter…

Tredje raka för AIF

Det ska noga understrykas att förutom de bärgade poängen bjöd…

Boulestallet är stället för seniorerna

När stallarna på Ström revs fick Boulestallet flytta till Göta.…

Ellbo Åkeri fortsätter utvecklas

Aningen förvånade, men inte desto mindre glada mottog Ellbo Åkeri…

Musikälskarnas egen borg

Krögarna Carl och Reneé Dahlberg brinner för musik. 2000-2013 var…

Efterlängtad kiosköppning

Ett tecken på att sommaren står för dörren är när…

Gångbana ska byggas i Surte

Infrastruktursavdelningen på Ale kommun kommer att bygga en gångbana på…

Svensk mästare för 13:e (!) gången

Det har varit en speciell säsong för Ellen Sjöberg, som…

”Jag hittade spritflaskor överallt”

Att berätta om sitt liv är inte något som är…

Bil började brinna under färd

En bil började brinna i motorrummet under sin färd på…

Strömsskolan slog nytt rekord

Majblommeförsäljningen tog sin början den 18 april och pågick till…

Slussplanerna i Lilla Edet tar form

Att den nya slussen i Lilla Edet ska byggas på…

Skolinspektionen ställer krav på Kronaskolan

Detta framgår i ett beslut från myndigheten efter att ha…