ÄLVÄNGEN. Frustration och uppgivenhet.
Det är vad många invånare i kommunens norra del känner inför den buskörning som sker sena kvällar och nätter.
– Vi planerar för en större riktad insats i slutet av sommaren, säger kommunpolis Daniel Hjerpe.
På flera orter i Ale, med tyngdpunkten på framförallt Älvängen men även Alafors, är det många boende som har hört av sig till polisen med synpunkter på hur ungdomar och unga vuxna framför sina motordrivna fordon.
– Det gäller mopeder, crosscyklar, fyrhjulingar, EPA-traktorer men även vanliga personbilar. I flera fall är det trimmade fordon eller fordon som inte är konstruerade eller avsedda att köras på våra allmänna vägar. Det är höga hastigheter, höga störande ljud och vårdslös körning på ställen och tider på dygnet som skapar den här irritationen hos berörda invånare. Jag har full förståelse för hur de känner, säger Daniel Hjerpe och fortsätter:
– Flera av de här förarna är unga människor som saknar erfarenhet av att vistas i en komplex trafikmiljö. Risken för olyckor är därför hög och det är inte bara föraren som riskerar att skadas allvarligt utan även andra utomstående. Jag är medveten om hur de flesta av oss upplevde tonåren och den frihet det medförde att kunna ta sig dit man själv ville genom att själv få köra sitt fordon. För de allra flesta passerar de här åren utan att det inträffar något allvarligt, men likväl sker det emellanåt allvarliga olyckor där unga människor får allvarliga men för livet och i vissa fall tyvärr omkommer.
Daniel Hjerpe nämner ett exempel i Bohus förra helgen där två ungdomar skadades allvarligt efter att ha krockat med en misstänkt trimmad moped.
– Forskning visar att våra hjärnor inte är färdigutvecklade förrän i 25-års åldern och det som tar lång tid att utveckla är vårt konsekvenstänk. Ungdomar ser inte risker och förstår inte vilka konsekvenser dess handlande kan medföra. Man upplever att man är odödlig och man inser inte heller hur ens beteende kan uppfattas av andra människor omkring en.
Vad krävs för att komma till rätta med problemet?
– Vi bedömer att omfattningen av det här fenomenet är så stort att polisen inte kan övervaka bort det utan det krävs att alla tar sitt ansvar ute i våra samhällen. Inte minst föräldrarna genom att kontrollera de fordon som används och att överföra goda värderingar till sina barn. Att man regelbundet följer upp och diskuterar med sina barn kring vad som är ett okej beteende ute i trafiken.
– Provkör gärna deras fordon så att de går som det är tänkt och se till att de framförs på rätt ställe. Är det till exempel crosscyklar ska de inte köras någon annanstans än på en crossbana, säger Hjerpe.
Slutligen passar Polisen Kungälv/Ale på att slå ett slag för de medborgardialoger som kommer att ske under hösten.
– Vi tänker att det blir veckan efter valet. Nödinge och Älvängen är de platser som vi kommer att besöka. Åsikter som kommer fram vid dessa tillfällen ligger sedan till grund för det förnyade medborgarlöftet, avslutar Daniel Hjerpe.