ÄLVÄNGEN. Det öppna huset blev snabbt fullt när Ale kommun visade upp framtidens Älvängen. Några av skisserna som besökarna fastnade vid tillhörde förslaget till den fördjupade översiktsplanen för östra Älvängen.
– Det är väldigt mycket som pågår just nu och då har vi sett ett behov av att samla alla planer om Älvängen i ett och samma rum, berättar projektledare Jonathan Edler.
Som ett led i Göteborgsregionens expansion ska Ale växa till 50 000 invånare fram till 2050. Älvängen är en av orterna som på flera håll går en spännande framtid till mötes och visionerna är många. Bland annat har Ale kommun tagit fram ett förslag till fördjupad översiktsplan för östra Älvängen.
På torsdagen förra veckan bjöd kommunen in till öppet hus för att visa upp vad som är på gång och för att möta invånarna.
Är det viktigt med respons från aleborna?
– Absolut. Det är en del av själva planprocessen, att vi ska nå ut med vårt budskap och inhämta de aspekter som våra invånare ser. Det är väldigt mycket som pågår just nu och då har vi sett ett behov av att samla alla planer om Älvängen i ett och samma rum, berättar Jonathan Edler, planarkitekt och projektledare för FÖP Älvängen.
Arbetat med att ta fram den fördjupade översiktsplanen har pågått under en längre tid och har genomlevt flera olika politiska inriktningar.
Henrik Fogelklou (M), som sedan några år tillbaka varit ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, men som nu efterträder Mikael Berglund som kommunstyrelsens ordförande, berättar om känslorna över att äntligen ha FÖP:en på plats.
– ”Äntligen” känner jag, om man ska sammanfatta det med ett ord. Jag satt i nämnden från 2014 och 2015 var jag med när den första beställningen gavs – det är nio år sedan. Jag är inte bara imponerad över mängden material, utan innehållet i det också. Det är ett gediget material som kommer ligga till grund för utvecklingen. Jag är imponerad, säger Henrik Fogelklou.
Även oppositionsrådet Dennis Ljunggren (S) var nöjd med att äntligen kunna visa upp FÖP:en för aleborna.
– Jag tycker att det ser jätteintressant ut. FÖP:en ser välgenomtänkt och genomarbetad ut, man har tagit hänsyn till många aspekter, säger Dennis Ljunggren som liksom Henrik Fogelklou var glad över att se så många besökare på plats från start.
– Då har vi lyckats med att nå ut med att vi har ett arrangemang. Det är väldigt viktigt för oss att höra alla de olika generationernas åsikter. Det är jätteviktigt för att säkerställa att vi tar rätt beslut i framtiden, säger Ljunggren.
Tanken är att aleborna ska få låta idéerna om framtidens Älvängen sjunka in, innan det bjuds in till ett samråd i slutet av sommaren – där möjlighet ges att ställa konkreta frågor. Det öppna huset var ett första steg i den processen.
– Efter detta kommer vi att värdera det vi har fått till oss. Som planarkitekt har vi kompetensen av att sortera i stora datamängder och skapa förståelse för en lämplig utveckling. Men invånarna i sin tur sitter på en lokalkännedom. Vi vill helt enkelt veta hur de ser på planerna, det kan finnas saker som inte vi har känt till som de kan delge oss, säger Jonathan Edler.
”Tätare centrum och levande verksamheter för alla åldrar.”
”Skogar att leka i? Områden med grönska att springa och gå i. Bevara ”vildmark”!”
”Är det klokt att förtäta med så många hus och speciellt höghus? Rasrisken är stor. Älvängen förlorar småstads-myset med denna blivande stenöken.”
”Ivar Arosenius plats borde utvecklas med park/trädgård. Lagom avstånd för äldre att pausa.”
”Kollektivtrafik viktigt. Likaså pendelparkering i närhet av stationen. Äldre kommer inte att att överge sus och trädgårdar för lägenheter som är dyra. Vi kör bil upp i åldrarna.”