NOL. Nu startar ett omfattande saneringsprojekt vid Folketshusvägen i Nol där 30 000 ton blyförorenad jord ska forslas bort och ersattas med nya rena massor.
I maj nästa år ska arbetet vara slutfört.
– Det blir stökigt under det närmaste halvåret, men projektet möjliggör nya bostäder och en ny förskola, säger kommunens projektledare Torbjörn Andersson.
Det var i samband med schaktning för fjärrvärme i mars 2016 som upptäckten av föroreningen gjordes.
– Blyprover togs och då uppdagades detta. Den planerade byggnationen av två nya punkthus och förskola i området stoppades. Det är först nu som en ny detaljplan har antagits, berättar Torbjörn Andersson och fortsätter:
– Ärendet har haft högsta prioritet och har hanterats skyndsamt. Från det att föroreningarna upptäcktes till dess att åtgärder ska vara vidtagna och slutbesiktigade kommer det att ha tagit drygt tre år.
Någon gång under 1960-talet fylldes området med överskottsmassor från andra områden runt om i Nol. De blyförorenade fyllnadsmassorna finns cirka en meter under nuvarande markytor och det är därför inga risker med att gå eller vistas på området idag.
– Efter att ha gjort en riskbedömning- och åtgärdsutredning sommaren 2016 skickade vi in en bidragsansökan till Naturvårdsverket i oktober samma år. 29 juni 2017 blev Ale kommun beviljade 59,5 miljoner kronor att genomföra föreslagna åtgärder och sanera hela planområdet. Det innebär 30 000 ton jord på en yta av drygt 15 000 kvadratmeter. Det innefattar bland annat nuvarande fotbollsplan, parkeringsytor samt Alebyggens tidigare panncentral och parkeringsgarage, säger Torbjörn Andersson.
Inte nog med att området som ska saneras ligger mitt i ett befintligt bostadsområde, dessutom är Nolskolan närmaste granne.
– Det är naturligtvis en utmaning för oss. Vi har haft informationsmöten med såväl lärare som fritidspersonal på skolan. De har visat väldigt stor förståelse för det arbete som nu ska påbörjas.
– Vi kommer att göra omfattande säkerhetsåtgärder för att ingen ska komma i kontakt med den blyförorenade jorden medan vi gräver upp och kör bort den, säger Andersson.
Saneringsområdet inhägnas med ett två meter högt staket. Vidare kommer en del av de befintliga gång- och cykelvägarna att stängas av.
– Det blir en mindre omledning av biltrafiken, men även de oskyddade trafikanterna tvingas ta nya vägar. Det är viktigt att skolbarnen använder de anvisade vägarna och inte tar så kallade smitvägar. Det är trots allt 2 000 långtradare som ska ta sig in och ut från området under det närmaste halvåret.
– Kommunens trafikingenjörer är ständigt delaktiga i processen. Är det någon som upplever problem i området orsakade av saneringsarbetet, tala om det för oss, poängterar Torbjörn Andersson.
I ett första skede ska de ledningar som passerar området dras om. Därefter ska de förorenade massorna köras bort och ersättas med ren jord.
– Mitt i all bedrövelse måste man ändå konstatera att Ale kommun dragit en riktig vinstlott. Vi får 59,5 miljoner kronor i bidrag för att sanera området och behöver således inte använda kommunala skattepengar till projektet. Saneringen ger oss möjligheten att bygga nya bostäder och en ny förskola till glädje för många i Nol.