Ale kommuns bostadsförsörjningsprogram 2017- 2021 innehåller en restriktion mot byggande på landsbygden. Målet är att 90% av befolkningen ska bo inom 600 meter från god kollektivtrafik (10 bussturer/ vardag). Förhandsbesked om byggnation utanför detta avstånd och detaljplanerat område beviljas numera sällan. Mats Hellberg med familj i Gurentorp, Starrkärr, ansökte i januari om förhandsbesked för ett nybygge på släktens mark.
– Rent generellt tänker jag att det borde uppskattas att människor med mark vill bygga nytt och därmed göra fler bostäder tillgängliga på marknaden. Avslaget motiveras med att kommunen vill undvika ökade kostnader för kommunal service på landsbygden samt den generella målsättningen att minska bilberoendet och därmed förespråka en rimlig närhet till kollektivtrafik. Jag hade förstått motivet om vi ansökt om att bygga en by eller ett antal flerbostadshus, men vi pratar om en enplansvilla med garage i ett område där kommunen redan har en fungerande service, säger Mats Hellberg som förbereder ett överklagande.
– Vi vill inte bo längs en bussgata och jag tror fler delar den meningen. Bilen behöver vi oavsett, då barnen måste köras till förskolan. Det hade vi behövt göra även om det var 600 meter till hållplatsen.
Rolf Gustafsson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, menar att det ökade trycket och intresset för att bygga på landsbygden var tvunget att regleras i bostadsförsörjningsprogrammet.
– Vi är i behov av en ny ÖP (översiktsplan) som tydligt anger var vi kan tänka oss att acceptera en bostadsbyggnation och var jordbruksmarken ska bevaras. Det ska vara enkelt för alla att se och förstå. Nu har vi en situation där markpriserna stiger, vilket alltid innebär att intresset för att stycka av och tjäna en hacka på en tomt ökar. Det kan spåra ur och innebära kraftigt ökade kostnader för kommunen. Därför har vi sagt att vi främst vill ha en tätortsnära bebyggelse just nu. Att barn vill bygga eget på familjens tomt är däremot svårare att neka, även om PBL inte gör någon skillnad, förklarar Rolf Gustafsson och tillägger:
– 600 meter är ett normalt gångavstånd som de flesta klarar utan större besvär och därför har den siffran kommit upp. Det är inget exakt avstånd som ett förhandsbesked står och faller med, men det är något att förhålla sig till. Känner man att tjänstemännens bedömning är fel kan man alltid låta nämnden pröva ansökan. Det kommer alltid att finnas undantag.
Ett annat skäl till att antalet positiva förhandsbesked minskar är arbetsbelastningen på plan- och byggkontoret i Alafors.
– Just nu har vi tre av åtta tjänster för planarkitekter tillsatta och möjligheten att rekrytera är hopplöst svår så länge kontoret är kvar i Alafors. Vi gör vårt yttersta för att så fort som möjligt omlokalisera verksamheten. Tills dess måste förvaltningen prioritera sina arbetsuppgifter, avslutar Rolf Gustafsson.