https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2019/06/v0819-ridhusbygge1.jpg

Svidande kritik i Jennylundsrapporten

BOHUS. Det skandalomsusade ridhuset som just nu byggs på Jennylund har granskats i sömmarna. Utredarens rapport pekar på tydliga brister.
– Det är en skrämmande inblick jag har fått och vi har enormt mycket att göra för att komma till rätta med ledning och styrning, säger Mikael Berglund (M), Kommunstyrelsens ordförande i Ale.

I januari läckte det ut att kostnaderna för den nya ridanläggningen på Jennylund i Bohus skenat iväg. Den politiska ledningen hade inte informerats om att en deponi upptäckts i samband med markarbetet. Styrgruppen hade själv tagit beslut om att gå vidare med projektet trots en uppskattad kostnad om 5,7 miljoner kronor. Vid årsskiftet stod det klart att beloppet snarare skulle tredubblas.

Kommunstyrelsen fick pausa arbetet och kalla till ett extra kommunfullmäktige i början av februari. En klar majoritet röstade för att fortsätta byggnationen av ett nytt ridhus. Alternativen var att avbryta projektet till en kostnad av cirka 25 miljoner eller att fortsätta med en slutnota runt 47 miljoner kronor.

– Hellre ett ridhus än en sanerad grusplätt som inte kan användas till någonting, motiverade Elena Fridfeldt (C) sitt ställningstagande.

Läs också: En onödigt dyr läxa 

Kommunfullmäktige tog samtidigt beslut om en oberoende granskning av hela ärendet. Den rapporten presenterades i förra veckan. Kritiken var svidande, men utredningen gav också flera åtgärdsförslag om hur större framtida projekt ska ledas och styras från start till mål. Det måste också vara tydligt vem som har mandat och vid vilka avvikelser som politiken måste kopplas in. I granskningen av ridhuset försökte utredaren få fram en förstudie kring projektet. Någon sådan återfanns aldrig.

– Det är ju en tydlig brist och något vi tar med oss nu. Alla större investeringar och projekt ska föregås av en detaljerad förstudie som ger svar på vad vi får och vad det kommer att kosta. Det betyder att vissa ärenden behöver tas upp två gånger i fullmäktige. Först ett beslut om förstudie och när denna är presenterad blir det ett ja eller nej till genomförande. Det blir ett sätt att förhindra den här typen av händelser. Det blir dyrt att inte göra jobbet hela vägen, säger Mikael Berglund.

Rapporten pekar på att rollerna varit otydliga och att okunskapen om vilka rutiner som gäller vid budgetavvikelser varit utbredd. Dessutom noteras att det funnits en tidspress i projektet och även politiska påtryckningar.

Intervjupersoner har sagt att ”väljare har blivit lovade en ridanläggning och det var därav av stor vikt att arbetet var igång under valrörelsen för att påvisa att löftena hållits gentemot väljarna”. Rapporten slår fast att styrgruppens beslut om att driva vidare ridhusprojektet genom sanering av förorenad mark till en kostnad om 5,7 miljoner kronor fattades utan förankring i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige var förödande. Styrgruppen med enbart tjänstemän och en extern projektledare tog beslutet 30 oktober, men först i januari fick politiken information om det akuta läget. Måste uppdatera

– Vi måste uppdatera flera av våra styrdokument och vi måste öka kunskapen om vad de innebär. Lokalförsörjningsprocessen ska ses över, projektmodellen likaså. Mandatet måste också förtydligas och för mig är grunden tydlig. Vid en budgetavvikelse ska politiken alltid kopplas in, säger Ken Gunnesson, kommunchef (tf) som var nöjd med rapporten.

– Jag tror det var viktigt att vi tog fram den. Nu finns det en tydlig redogörelse av fel som begåtts och vad vi måste förbättra. Projektet rullar vidare och snart kan vi se fram mot ett väldigt fint ridhus. Utredaren betvivlar också att den deponi som upptäcktes i samband med markarbetet kan ha varit okänd, då den varit i kommunal ägo och omtalad tidigare.

Läs också: ”Vansinnesprojekt” 

Mer från samhälle

Tågtrafiken påverkas: ”Längre restider”

Det omfattande arbetet med Västlänken fortsätter att påverka tågtrafiken. Under…

Ny multiarena i Nol

– Här var tidigare en asfaltsyta med tennisnät som ingen…

Här uppförs nya bostadsrätter

Det är FB Bostad som planerar att uppföra 24 bostadsrätter…

Mäklarna om bostadsmarknaden i Ale

Lokaltidningen kontaktade några lokala mäklare för att få grepp om…

Senaste nytt

Julklappar som gynnar alla

Förra året firade second hand-butiken i Älvängen 25 år. Det…

Två miljoner till föreningslivet

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Framtid i Ale bildar ny politisk…

Textilbutiken om årets julklapp: ”Jättekul”

Älvängens Garn & Textil konkurrerar snarare med internet än liknande…

Stina Klintbom med gäster intar scenen

Den mångsidiga sångerskan Stina Klintbom, som är hemmahörande i Skönningared,…

Ny vd för Centrum Pile

2008 inleddes Centrum Piles etablering i Kollanda och fem år…

Spännande dansföreställning

Varifrån kommer rörelserna i den samtida dansen, hur kan de…

Örhängen till gagn för Barncancerfonden

Penny Andersson vet vad det innebär att hjälpa andra människor.…

Hus i lågor: ”Kommer brinna ner”

Klockan 19.21 på torsdagskvällen larmades polis, räddningstjänst och ambulans till…

Torbjörn kör vidare i pappas fotspår

Gustaf Gustafsons Åkeri grundades den 9 oktober 1931. Det första…

Snart dags att välja gymnasieskola

Vi har intervjuat en gymnasieelev, Shamim Sarmadi, som går sitt…

Änglar på Älvängens Julmarknad

– Vi hoppas på bra väder och mycket folk på…

Ett hjärta som klappar för Kenya

När Katarina Johansson åkte på safari till Kenya 2012 var…

William gör allt för sitt Surte IS

Han började spelade fotboll ganska sent när han som tolvåring…