”Tänk om” ska motverka langning

NÖDINGE. Tänk om. Det är namnet på den informationsinsats som sker i stora delar av Västra Götalandsregionen för att sprida kunskap kring langning och alkohol till tonåringar. – Det övergripande målet är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar, säger Thomas Berggren på Vakna.

NÖDINGE. Tänk om.
Det är namnet på den informationsinsats som sker i stora delar av Västra Götalandsregionen för att sprida kunskap kring langning och alkohol till tonåringar.
– Det övergripande målet är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar, säger Thomas Berggren på Vakna.

Ale Fritids fältare, Elisabeth Persson och Daniel Juhlin, hyllar informationsinsatsen ”Tänk om” som ska motverka langning till tonåringar.

Ale Fritids fältare, Elisabeth Persson och Daniel Juhlin, hyllar informationsinsatsen ”Tänk om” som ska motverka langning till tonåringar.

Merparten av regionens kommuner deltar i informationsinsatsen Tänk om, däribland Ale. Som en del i kampanjen skickas ett vykort ut till 20-åringar bosatta i kommunen. Syftet är att göra dem uppmärksamma på att inte köpa ut alkohol till dem som är minderåriga.
– En undersökning visar att många tonåringar får tag i alkohol via kompisar, syskon eller kompisars syskon. Drogvaneundersökningen visar också att 12 % av eleverna i årskurs nio och 30 % av eleverna som går andra året på gymnasiet får alkohol av sina föräldrar, berättar Thomas Berggren.
– Vi vill nå ut med informationsmaterialet för Tänk om på bred front. Det är en vädjan om att sådana som fyllt 20 år och föräldrar ska ta sitt ansvar. Affischer och foldrar kommer att finnas tillgängligt i det offentliga rummet. Informationen går också att hämta på Vaknas hemsida eller på www.tänkom.nu.
– Jag vill understryka att vi är väldigt ödmjuka i det här arbetet. Det är en utmaning att vara tonårsförälder idag. Man ska inte vara rädd för att söka information eller ta hjälp av andra vuxna. På något sätt handlar det om att vara på tårna när det gäller sina barns relation till alkohol och droger, säger Berggren.

Forskning visar att om föräldrar inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder blir det positiva resultatet att tonåringar börjar dricka senare, att de dricker mindre och att de får mindre problem kopplade till alkohol.
– Vi ser en tydlig trend i Ale att det sker mycket så kallade hemmafester. Situationen är densamma i hela Västsverige och det gäller såväl tätort som landsbygd. Många föräldrar resonerar som så att det är bättre att deras barn är hemma, men det argumentet håller inte när det är alkohol inblandat. Resonemanget om att alkohol ändå är bättre än andra droger gör mig också upprörd, säger Elisabeth Persson, en av Ale Fritids fältare.
– Det är bevisat att föräldrar som tillåter sina barn att dricka hemma, att de barnen också dricker mer. Man måste som vuxen våga säga nej. Prata gärna med andra föräldrar om vikten av att skapa gemensamma normer och värdet av att agera som en bra förälder.

Hur lättillgängligt är alkohol för Ales tonåringar?
– Tyvärr är det bara ett samtal bort. Det finns langare som förser ungdomar med alkohol. Det är för bedrövligt att vuxna ska tjäna pengar på tonåringars nyfikenhet, säger Daniel Juhlin, även han fältare.

Att den regionala insatsen för att motverka lagning sker just nu beror på att årstiden inbjuder till fest och gemenskap i olika sammanhang. Skolavslutningen är dessutom bara ett par veckor bort.
– Förra året beslagstog polisen alkohol som fyllde tre stora sopsäckar. Just under skolavslutningen sker en kraftansamling av olika resurser med Individ- och familjeomsorgen, polisen, nattvandrare, skolpersonal, Ale Fritid och så vidare. Givetvis kommer vi att agera på samma sätt även i år, avslutar Elisabeth Persson och Daniel Juhlin.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…