NÖDINGE. Tänk om.
Det är namnet på den informationsinsats som sker i stora delar av Västra Götalandsregionen för att sprida kunskap kring langning och alkohol till tonåringar.
– Det övergripande målet är att minska tillgängligheten av alkohol för tonåringar, säger Thomas Berggren på Vakna.
Merparten av regionens kommuner deltar i informationsinsatsen Tänk om, däribland Ale. Som en del i kampanjen skickas ett vykort ut till 20-åringar bosatta i kommunen. Syftet är att göra dem uppmärksamma på att inte köpa ut alkohol till dem som är minderåriga.
– En undersökning visar att många tonåringar får tag i alkohol via kompisar, syskon eller kompisars syskon. Drogvaneundersökningen visar också att 12 % av eleverna i årskurs nio och 30 % av eleverna som går andra året på gymnasiet får alkohol av sina föräldrar, berättar Thomas Berggren.
– Vi vill nå ut med informationsmaterialet för Tänk om på bred front. Det är en vädjan om att sådana som fyllt 20 år och föräldrar ska ta sitt ansvar. Affischer och foldrar kommer att finnas tillgängligt i det offentliga rummet. Informationen går också att hämta på Vaknas hemsida eller på www.tänkom.nu.
– Jag vill understryka att vi är väldigt ödmjuka i det här arbetet. Det är en utmaning att vara tonårsförälder idag. Man ska inte vara rädd för att söka information eller ta hjälp av andra vuxna. På något sätt handlar det om att vara på tårna när det gäller sina barns relation till alkohol och droger, säger Berggren.
Forskning visar att om föräldrar inte bjuder på alkohol hemma, inte köper ut och inte accepterar drickande före 18 års ålder blir det positiva resultatet att tonåringar börjar dricka senare, att de dricker mindre och att de får mindre problem kopplade till alkohol.
– Vi ser en tydlig trend i Ale att det sker mycket så kallade hemmafester. Situationen är densamma i hela Västsverige och det gäller såväl tätort som landsbygd. Många föräldrar resonerar som så att det är bättre att deras barn är hemma, men det argumentet håller inte när det är alkohol inblandat. Resonemanget om att alkohol ändå är bättre än andra droger gör mig också upprörd, säger Elisabeth Persson, en av Ale Fritids fältare.
– Det är bevisat att föräldrar som tillåter sina barn att dricka hemma, att de barnen också dricker mer. Man måste som vuxen våga säga nej. Prata gärna med andra föräldrar om vikten av att skapa gemensamma normer och värdet av att agera som en bra förälder.
Hur lättillgängligt är alkohol för Ales tonåringar?
– Tyvärr är det bara ett samtal bort. Det finns langare som förser ungdomar med alkohol. Det är för bedrövligt att vuxna ska tjäna pengar på tonåringars nyfikenhet, säger Daniel Juhlin, även han fältare.
Att den regionala insatsen för att motverka lagning sker just nu beror på att årstiden inbjuder till fest och gemenskap i olika sammanhang. Skolavslutningen är dessutom bara ett par veckor bort.
– Förra året beslagstog polisen alkohol som fyllde tre stora sopsäckar. Just under skolavslutningen sker en kraftansamling av olika resurser med Individ- och familjeomsorgen, polisen, nattvandrare, skolpersonal, Ale Fritid och så vidare. Givetvis kommer vi att agera på samma sätt även i år, avslutar Elisabeth Persson och Daniel Juhlin.