ÄLVÄNGEN. Antalet skattebetalare ökare i Ale kommun, men det dröjer innan pengarna kommer.
Först måste dock kommunen investera i skolor, äldreboenden och infrastruktur.
Det ställer helt nya krav på budgetarbetet.
Ale är ensam västsvensk kommun bland Sveriges tio mest växande kommuner. När resten av landet i snitt byggde 3,5 bostäder per 1 000 invånare under förra året byggde Ale nästan tre gånger så många. I takt med att tillväxten har skjutit ordentlig fart ökar också behoven av investeringar. Det har givit majoriteten och oppositionen delvis nya förutsättningar när det gäller budgetarbetet inför 2017. Investeringsbehovet kommer att ligga runt 300 miljoner kronor (Mkr) de kommande åren och för att klara finansieringsmålet krävs ett resultat om cirka 75Mkr. I år pekar prognosen mot 2,5 Mkr.
– Det är detta som är utmaningen. Vi måste ställa om, men vi har goda förutsättningar att göra det. Anslaget för 2017 ökar med 66,5 Mkr och vi har en finansreserv med cirka 15 Mkr. Sedan tillkommer självklart kostnadsökningar. Det kommer krävas att vi fortsätter att anpassa våra verksamheter. Vi måste se om vi kan automatisera och joba effektivare med till exempel utöka antalet e-tjänster, säger kommunchef Björn Järbur och ser ingen större dramatik i budgetarbetet.
– Det är ingen enkel resa och alla kommer inte att älska det vi måste göra, men det blir inte mindre pengar i kronor räknat till respektive verksamhet.
Oppositionsråd Mikael Berglund (M) är desto mer bekymrad.
– Jag är oroad över att majoriteten inte verkar förstå att det råder nya och betydligt tuffare tider. Det byggs ridhus för 25 miljoner och tecknas nya borgensåtaganden när kommunens behov av att stärka den egna kassen är extremt stort. Nu hoppas jag att det syns i deras budgetförslag som snart ska presenteras att verkligheten inte tillåter fler galna beslut, säger han.
Hur resonerar ni i oppositionen kring budget 2017?
– Det kommer vi att redovisa om ett par veckor. Nu är det majoritetens uppdrag att först visa hur de tänker ta ansvar för tillväxten och de ekonomiska konsekvenserna som det innebär, svarar Berglund.
Kommunstyrelsens ordförande Paula Örn (S) är mitt i finliret med budgeten för 2017. Nu på fredag offentliggörs den.
– Då ska både media och Mikael Berglund få ta del av våra idéer. Självklart är vi medvetna om att tillväxt ställer helt andra krav på ekonomin. Det är synd att inte borgerligheten insåg det under sina år vid makten, säger hon och tillägger:
– Vår och tjänstemännens bedömning är att vi kommer att klara att stärka resultatet så mycket som investeringarna kräver. Det finns också fortsatt utrymme för positiva satsningar. Det vi gör just nu är att vi bygger bort bostadsbristen. Vårt mål är att Ales ungdomar ska ha en rimlig chans att kunna flytta hemifrån. För att göra det möjligt måste vi tillföra nya bostäder, vilket medför att flyttkedjan tar fart även i Ale.
De tunga investeringarna som närmar sig snabbast är nya förskolor och skolor i Nödinge och Älvängen. Ett nytt seniorcentrum tar snart också form i Älvängen. Dessutom finns det behov av renoveringar i äldre lokaler.