Tjejer stärks genom DISA

ALE. Unga tjejer känner sig mer stressade än killar och drabbas oftare av psykisk ohälsa. Det framgick av undersökningen Lupp 2010, som utvärderades under en demokratidag förra hösten. För att svara upp mot behovet har man i Ales skolor börjat arbeta med den forskningsbaserade metoden DISA.

ALE. Unga tjejer känner sig mer stressade än killar och drabbas oftare av psykisk ohälsa.
Det framgick av undersökningen Lupp 2010, som utvärderades under en demokratidag förra hösten.
För att svara upp mot behovet har man i Ales skolor börjat arbeta med den forskningsbaserade metoden DISA.

Nästan precis ett år har gått sedan den senaste demokratidagen.

På plats i Bohushallens lokaler fanns bland andra undomslots, brotts- och drogförebyggare, Ale fritid, kommunalråden, representanter från Utbildningsnämnden och Kultur- och fritidsnämnden, elevrepresentanter från varje högstadieskola och gymnasiets elevråd samt representanter från fritidsgårdarna.

Syftet var att fördjupa sig i och förstå innebörden av svaren från Lupp – Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, som gjordes under 2010.

Många timmars diskussioner avslutades med att elevrepresentanterna gruppvis redogjorde för vad de tror att resultaten grundar sig i och vad som behövs göras för att komma till rätta med olika problem.

Ett återkommande ämne var psykisk ohälsa bland unga tjejer, ett resultat som utmärkte sig i undersökningen då det visade att tjejer i genomsnitt mår sämre och känner sig mer stressade än killar.

Följer upp
Med det som utgångspunkt beslutades att man skulle erbjuda alla tjejer i årskurs åtta att arbeta med Disa-metoden, som har sina rötter i kognitiv beteendeterapi. Syftet är att förebygga stress och depression hos unga tjejer och utvärderingarna som gjorts hittills visar på en förbättring.
– När man väljer att ta reda på hur ungdomarna i en kommun mår har man också ett ansvar att följa upp och påverka i en annan riktning för att förebygga att fler hamnar i samma situation, säger Mathias Lind, enhetschef för Elevhälsan.

Namnet Disa står för Depression In Swedish Adolescent eller Din Inre Styrka Aktiveras. Metoden är forskningsbaserad och omarbetad för att passa svensk kultur och svenska förhållanden.

Tio träffar
Katarina Ukalovic, skolkurator på Kyrkbyskolan, är en av sammanlagt åtta gruppledare. Kuratorer och socialpedagoger på Kyrkbyskolan, Aroseniusskolan, Himlaskolan och Bohusskolan har eller håller på att utbildas till gruppledare för DISA.

Tjejgrupperna träffas vid sammanlagt tio tillfällen och såväl övningar som ledarmetoder är nationellt framtagna och manualbaserade.
– Varje träff går under en viss rubrik. Vi kan till exempel diskutera och göra övningar kring ämnen som: hur man hanterar stress, stressiga situationer, negativt tänkande, hur man kan ändra sina negativa tankar till positiva och hur man kan planera för att må bättre. Det handlar om att bli medveten om sina tankar och lära sig att man kan styra över dem. Syftet är att stärka personerna, även för framtiden, genom att jobba förebyggande. Man behöver inte må jättedåligt för att känna att det skett en förändring. Tanken är att man ska må lite bättre lite oftare och metoden riktar sig lika mycket till de som redan mår bra, förklarar hon.

En övning går till exempel ut på att eleverna först ska tänka negativt och oroa sig för något i en halv minut och sedan föra tankarna till något positivt istället. Därefter ska de känna hur sinnesstämningen ändras och därmed förstå hur de kan styra sina tankar.

Mathias Lind känner stor trygghet i att metoden baseras på forskning och sätter därför hög tilltro till att den fungerar.
– Grundtanken är att jobba förebyggande och hitta en struktur. Man ger tjejerna en verktygslåda för att kunna hantera de stressfaktorer som de utsätts för.

Mer från samhälle

”Det finns en osäkerhet på bostadsmarknaden”

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik går prisutveckling fortsatt upp i…

Byggnationen dröjer på Gustavas Plats

Serneke, då under namnet SEFA AB, vann redan 2012 Ale…

”Trafikproblemen måste åtgärdas”

Gruppen har funnits sedan 2013 och medlemmarna har sedan dess…

Investeringsstödet gjorde bygget möjligt

Det var ord som klingade ljuvligt i öronen på Socialdemokraterna.…

Senaste nytt

Centerpartiet går i opposition

Efter att valresultatet som innebar att Centerpartiet i Ale fick…

Nya tider!

Efter valet 2018 fanns ingen tydlig majoritet. Moderaterna lyckades i…

Äppelfest på Tösslandagården

Hösten är den tid på året då äpplen av alla…

Moderaterna slutförhandlar

Den 17 oktober sammanträder nyvalda Ale kommunfullmäktige och då måste…

Efterlängtad återstart av Kilanda marknad

Kilanda marknad bär på en stolt historia. I ungefär 30…

Premiärförlust för Ale Handboll

Almir Suljevic, 32, har meriter från Sveriges bästa handbollsliga. Här…

En femetta som tar AIF närmare ettan

Med tre omgångar kvar av division 2 norra Götaland toppar…

Drunkningstillbud i älven

Det var vid lunchtid på söndagen som räddningstjänsten larmades till…

Varm komedi med Marianne Mörck

”Britt-Marie var här” är berättelsen om samhällen vid vägar där…

Omstart i livet för Nazar Ali Nazari

September, strålande sol och klarblå himmel. Nazar Ali Nazari njuter…

Kilanda marknad på lördag

KILANDA. Nu på lördag, den 24 september, arrangeras Kilanda marknad.…

”Alla människor är lika mycket värda”

Namnet LEVA-huset, som inryms i fastigheten mitt emot ICA Boström,…

Tränare, spelare och ordförande i Surte

Linus Warnholtz tillbringar mycket tid i Bohushallen och denna sena…