ALE. I Sverige är tjejer överrepresenterade i kulturskolan. Så är även fallet i Ale kommun där kulturskolan jobbar för att bryta normerna.
– Vi vill ha fler killar på dans, likväl som vi vill ha fler tjejer på elgitarr, säger Tomas Eriksson, kulturskolechef Ale kommun.
Nyligen publicerade Kulturrådet färsk statistik över deltagande i kulturskolan 2023. Siffrorna visar på fortsatt tjejdominans på kulturskolorna. Ale följer den nationella trenden och är en av kommunerna i länet med högst andel flickor, 68 procent.
Tomas Eriksson, kulturskolechef i Ale kommun, är väl medveten om statistiken, men tycker samtidigt att Ales kulturskola rör sig i rätt riktning.
– Vi ser en positiv trend. Vi har vissa ämnen som musikal, teater och dans, som är utpräglade ämnen som lockar tjejer, men där ser vi att andelen killar ökar hos oss. Det är vi väldigt glada för, säger Tomas Eriksson.
2021 fick kulturskolan nya mål från politiken om att nå nya målgrupper. I praktiken har det bland annat inneburit att kulturskolan arbetat för att ,genom en större spridning och närvaro, locka deltagare från fler orter.
– Tidigare hade vi ett lågt deltagarantal i exempelvis Skepplanda och Bohus. Det är något som vi har jobbat med de senaste åren och som gett resultat. Det är vi väldigt glada och stolta över att vi har lyckats med, säger Tomas.
Andra målgrupper som kulturskolan jobbat aktivt för att nå är barn och unga med funktionsnedsättning samt barn i socioekonomiskt utsatta områden.
– Sedan några år tillbaka har vi en fast teaterensemble som är jättefin. Vi har även ett sommarläger där vi samarbetar med IFO där vi ger barn, med risk för utsatthet, förtur att delta. De barnen har vi också lyckats få in i verksamheten nu.
De senaste åren har intresset för kulturskolan i Ale ökat kraftigt. Från 490 deltagare innan pandemin bröt ut, till dagens 750 deltagare. Tomas Eriksson är glad och stolt över utvecklingen, samtidigt kvarstår utmaningen att det är svårare att locka killar än tjejer till kulturskolan.
Är det viktigt med en jämn könsfördelning?
– Det är en viktig fråga som ni väcker. Vår verksamhet styrs av de normer som vi har i samhället. Vi speglar samhället i övrigt och det finns vissa ämnen som tilltalar killar mer, samtidigt som vissa ämnen tilltalar tjejer i en större utsträckning. Vi i kulturskolan verkar för att bryta de här normerna, för det är lika viktigt för alla att få tillgång till olika typer av kultur.
Utöver att medvetandegöra de anställda om hur det ligger till och arbeta med frågan internt så tror han även att satsningen på musikal kan få positiv effekt på utvecklingen.
– Vi tror att vårt musikalarbete ger effekt på området. Barnen själva är varandras starkaste förebilder och musikalen blir en mötesplats där vi jobbar tillsammans, 80 till 100 barn. De yngre barnen ser naturligtvis upp till de äldre och är det då en kille som får spela en viktig huvudroll så kan exempelvis yngre killar se upp till det och vilja göra samma sak.