Trafiken i fokus för polisen

Trafiken i fokus för polisen

TEXT: Jonas Andersson
17 februari 2021 kl. 09:29

ÄLVÄNGEN. Ökad trygghet i trafiken är ett av polisens fokusområde. Som ett led i det arbetet sker regelbundna hastighetsövervakningar på olika platser i Ale.
– Tillsammans bidrar vi till att trafiksäkerheten upprätthålls, säger kollegorna Karl och Robin från lokalpolisområde Kungälv/Ale.

I torsdags befann sig patrullen på Göteborgsvägen i Älvängen för att kontrollera hastigheten på 30-sträckan genom centrum.

– När vi var i Älvängen med vårt mobila poliskontor för en tid sedan så framkom önskemål om att vi skulle kontrollera hastigheten just här. Nu gör vi det dagtid, men vi återkommer även kvälls- och nattetid.

– Vi är runt i hela kommunen och försöker vara så flexibla det bara går. E45 kontrolleras med jämna mellanrum. Flygande inspektioner förekommer samt att vi gör visuella kontroller där vi bland ser till så att belysningen fungerar på ett tillfredsställande sätt, att fordonet har godkända däck och så vidare.

Hur upplever ni trafiksituationen i Ale?

– På många av våra vägar går det väldigt fort. Det gäller att anpassa körsätt efter rådande omständigheter och fordon framför, så att man hinner bromsa i tid. Jag brukar säga att det är bättre att komma lite för sent fram i detta liv än för tidigt in i nästa.

Hålla avstånd har blivit ett mantra i coronatid, det gäller även i trafiken?

– Ja, verkligen! Att hålla avstånd till framförvarande fordon är väldigt viktigt. I annat fall utsätter man sig själv och sina medtrafikanter för fara.

Vad får ni för respons?

– De allra flesta uppskattar vår närvaro och bemötande är överlag väldigt gott. En vanlig missuppfattning bland folk är att vi vill skriva så många böter som möjligt, men det är inte syftet. Vi vill bidra till att öka tryggheten och faktum är att trafiken utgör en viktig del.

Just den här kylslagna förmiddagen är det ingen bilist som rapporteras för hastighetsöverträdelse. Däremot är det en A-traktor som kör fast och behöver polisens hjälp för att komma vidare.

– Vi finns till för våra medborgare och nu var det tur att vi var på plats och kunde hjälpa dem. Det känns bra!

TEXT:

Jonas Andersson

jonas@alekuriren.se