SURTE. Planerna på att bygga lägenheter i glasbrukets gamla betongsilor har han skrotat.
Nu har samhällsentusiasten och arkitekten Olle Skoglund nya idéer för norra Surte, ett bostadsprojekt som fått gehör hos Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Jan A Pressfeldt.
Betongen ska rivas och en grönskande boendemiljö ska få återse sina forna glansdagar.
Han är inte vilken visionär som helst. Han är Surtes visionär, som med papper och penna och stor noggrannhet ständigt skissar på ortens framtid.
Många satte nog eftermiddagskaffet i vrångstrupen när den 75-årige arkitekten för något år sedan gick ut i pressen och berättade om sina häpnadsväckande planer för glasbrukets gamla silor. Han hade då en tanke om att bygga om dem till 74 klotrunda lägenheter.
Den idén är nu skrotad och istället har ett nytt bostadsområde vid namn Borgen vuxit fram på Olles Skoglunds skisspapper. Samtidigt mals de intilliggande cementsilorna ner och bildar grunden till ett parkeringsdäck.
Hans entusiasm går inte att ta miste på när han med lätta steg promenerar på asfaltsvägen nedanför de 40 meter höga betongkolosserna och med yviga rörelser försöker visualisera hur han tänkt sig.
Borgen kommer att utgöras av tre flerbostadshus om åtta, nio och tio våningar, förlagda i slänten upp mot Surteskolan, där Skolberget skyddar mot nordliga vindar. Sammanlagt handlar det om 102 lägenheter med inglasade balkonger, men inte vilka som helst.
– De ska vara cylinderformade för att imitera de gamla silorna. Tanken är att de ska skapa ett nytt landmärke med inspiration från Surtes historia och de kommer att synas ända borta från Hisingen, säger Olle.
På området planerar han även att anlägga en inglasad vinterträdgård, som ska utgöra en mötesplats för såväl vardagsaktiviteter som födelsedagsfester.
Den andra delen av området består av åtta stadsradhus.
Infarten till området går via Skolstigen och samtidigt bygger man en smitväg upp till skolan. På så sätt separeras skolbarnen från den trafikerade vägen.
Betongsilorna försvinner och ett nytt grönare, vackrare och tryggare område kan växa fram. Olle Skoglund gläds också över renässansen för en historisk triangel.
– Gammeltriangeln med stenkyrkan från 1912, kyrkogården från 1905 och Sibirien, bostadslängan från Liljedals glasbruk, får tillbaka den ursprungliga miljön som var innan 1948. Det blir ett himmelskt lyft!
Han menar att de välplanerade promenadvägarna, som förstördes när bruket byggdes, kan få återse dagens ljus.
Gräddhyllan
Ett samarbetsavtal med PEAB är redan klart och även Jan A Pressfeldt anser att platsen är optimal och ställer sig bakom Skoglunds idé.
– Det finns få ytor att bygga på i Surte och med närhet till både centrum och pendeltåg är detta ett av de absolut bästa lägen, som vi dessutom snabbt kan få tillgång till.Dessutom vill ingen ha de gamla silorna kvar, som skymmer utsikten och drar ner värdet på närliggande bostäder. Här slår vi två flugor i en smäll genom att både städa upp det här fula området och samtidigt får möjlighet att bygga fler bostäder. Nästa steg blir att driva igenom planändringarna och om allt går vägen kan man börja bygga om ett år.
Han poängterar också att man på ett tydligt sätt separerar industriområdet vid Surte Åkeri från bostadsområdet.
Olle Skoglunds idéer stäcker sig in i evigheten och sammanlagt har sex bostadsprojekt fått gehör hos Pressfeldt som bedömer dem rimliga att släppa igenom politiskt för handläggning som detaljplanärende.
Ett annat område ligger i slänten på väg upp till fågeldammarna, längs Herrgårdsvägen och det gör verkligen skäl för namnet; Gräddhyllan.
– Det är 20 lägenheter i terrasshus om fem plan med en vidunderlig utsikt över Göta älv, säger visionären Skoglund och blickar ut över sitt Surte.