ALE. Landets kriminella nätverk drar sig inte för att rekrytera barn och ungdomar till sin brottsliga verksamhet. Risken för detta ökar dessutom under sommarlovet.
– De bästa brottsförebyggarna är föräldrarna. Var nära era barn och för en ständig dialog med dem, uppmanar Fredrik Lennartsson, lokalpolisområdeschef i Kungälv/Ale.
Polisen slår nu larm och höjer ett varningens finger eftersom barn och unga under pågående sommarlov löper en ökad risk att rekryteras till kriminella gäng.
– Den sociala kontrollen finns inte på samma sätt under lovet. Skolan ligger nere och fritidsaktiviteter trappas ner. Som familj kanske man har några veckors semester ihop, men barnen är lediga i tio veckor, förklarar kommunpolis Jessica Ask.
Olika typer av uppdrag
De kriminella nätverken erbjuder olika typer av uppdrag via sociala medier, chattgrupper och liknande. Det kan exempelvis handla om att personen ska lämna en väska eller hämta ut pengar.
– Det barn eller den ungdom som accepterar sitt första uppdrag är fast i gängets klor. Man kanske inte alltid förstår sammanhanget och innebörden, men genom att utföra handlingen så utsätter man både sig själv och sina anhöriga för en väldigt stor risk. Hotbilden ökar, säger Fredrik Lennartsson och tillägger:
– Vägen till grövre brott i gängmiljö är betydligt kortare. Tidigare har man inom polisen pratat om instegsbrott, men det begreppet suddas ut i dessa sammanhang.
Vilka ungdomar är det som rekryteras?
– Det är unga från alla samhällsklasser. Eftersom rekryteringen i första hand sker i den digitala världen, och inte på torg och i gängmiljö, så är målgruppen betydligt större. Det är inte bara killar som lockas av de kriminella nätverken utan vi ser även unga tjejer som tar uppdrag, säger Jessica Ask.
Hur ska man agera som förälder?
– Som vårdnadshavare gäller det att vara en del av ungdomarnas liv. Var nyfiken och kräv åtgång till sociala medier, chattkonversationer med mera. Det handlar om att ha kontakt med barnen i deras värld, säger Fredrik Lennartsson.
– Var uppmärksam på om ditt barn plötsligt får mer pengar att röra sig med, kontrollera Swish, om umgänget förändras, om det inhandlas mycket nya kläder och så vidare. En stark varningssignal är om sonen eller dottern börjar använda två mobiler.
Det finns hjälp att få?
– Ja – ring polisen! Vi lägger stor kraft på att identifiera unga som rekryteras eller befinner sig i riskzonen för att rekryteras. Vi inom polisen har lyckats avstyra flera grova våldsbrott bara i år som har varit på väg att ske, i många fall med unga utövare.
Vad vill ni säga till de ungdomar som erbjuds uppdrag mot betalning?
– Ta kontakt med en trygg, klok vuxen. Vill du inte prata med dina föräldrar så kontakta din tränare, en fältassistent, BRIS eller någon annan du känner förtroende för. Tacka aldrig ja till ett uppdrag, poängterar Jessica Ask.
Det gäller att vara vaksam
Säpo och polisen har gått ut med att den iranska regimen använder sig av kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldshandlingar mot andra stater, grupper eller personer i Sverige. Barn och ungdomar rekryteras av nätverken.
– Brottsligheten är global och Ale är naturligtvis en del av den. Vi kan inte tro att våra ungdomar i det här området inte skulle utsättas för påtryckningar i någon form. Det gäller som sagt att vara vaksam, avslutar Fredrik Lennartsson.