NÖDINGE. De moderata riksdagskvinnorna, Camilla Waltersson Grönvall och Jenny Pettersson, besökte Arbetsförmedlingen Ale/Lilla Edet i onsdags.
Syftet var bland annat att se vad Alliansens reformer får för effekt ute i verkligheten.
– Det är viktigt att lyssna på vad de som i slutändan påverkas av våra beslut har att säga, kommenterar Jenny Pettersson.
Jenny Pettersson är riksdagsledamot från Hallands län och representerar Arbetsmarknadsutskottet. Hon kom till Arbetsförmedlingen i sällskap med partivännen Camilla Waltersson Grönvall, som är ett bekant ansikte i den här regionen. Camilla kommer från Lilla Edet och sitter med i Utbildningsutskottet.
– Jag försöker att vara ute och göra arbetsplatsbesök och nedslag i vardagen så mycket det bara går. Det är viktigt att fånga upp allmänhetens röst.
Arbetsmarknadsåret 2011 började starkt, men bromsade in mot slutet av året. Ett stort bekymmer är att få ut ungdomar, 18-24 år, i sysselsättning. I Ale kommun är 14,5 % av ungdomarna arbetslösa och i Lilla Edet är siffran 16,6 %. Det ska jämföras med riket totalt där siffran är 17,7%.
Stora reformer
– Alliansen genomför stora reformer inom skolans ram för att ungdomar ska lära sig mer och komma ut med godkända betyg. Vi ser också en ny lärarutbildning. Den bästa medicinen för att möta arbetslösheten bland unga är god utbildning och god kvalitet på lärandet, från förskola upp till högskola. Vi pratar mycket om det livslånga lärandet, säger Camilla Waltersson Grönvall.
– Dessutom tillför vi över åtta miljarder kronor till en aktiv arbetsmarknadspolitik för åren 2012-2014, med åtgärder för jobb, aktivitet, utbildning och praktik, samt insatser som gör anställningar billigare.
Efter förmiddagens besök på Arbetsförmedlingens kontor fick de moderata riksdagskvinnorna träffa Linda Friberg, handläggare för ungdomar upp till 25 år.
– Ett bekymmer med just den här målgruppen är att det är många som väljer att hoppa av sin skolgång. Vidare upplever en del ungdomar båda sociala och fysiska besvär, det gör situationen än mer bekymmersam, säger Linda Friberg.
Det framgångsrika samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Arbetsmarknadsenheten redogjordes i korta drag och gästerna fick en inblick i såväl Alelotsen samt det öppna hus som genomförs varje onsdagseftermiddag på AME:s kontor.
– Det är en möjlighet för ungdomarna att få träffa oss handläggare utan att för den sakens skull behöva boka någon tid. De har tillgång till kommunens stora datasal och vi kan vara dem behjälpliga i olika ärenden. Ibland får vi besök av arbetsgivare som kan prata direkt med de arbetssökande, förklarar Linda Friberg.
Givande besök
Jenny Pettersson och Camilla Waltersson avrundade eftermiddagen med att prata sysselsättningsfasen.
– Ett mycket givande besök. Det finns många goda exempel runtom i Sverige som inte alltid syns, men som vi kan fånga upp och ta med oss till riksdagen. Det är en av anledningarna till att vi är här idag, avslutar Jenny Pettersson.