ALE. Ales kommunledning gästade i veckan som gick exotiska Ghanzi i Botswana.
Sida och ICLD har initierat ett utbyte kommunerna emellan.
Det var en fascinerande resa, men nu gäller det att hitta nyttan för aleborna om vi ska fortsätta engagera oss, säger Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
Det råder ingen hemlighet om att Mikael Berglund har varit kritiskt inställd till kommunens internationella arbete. Har han då ändrat uppfattning efter långresan till sydafrika?
– Rent privat kan jag ha en uppfattning om biståndsarbete och insamlingar för människor i världens u-länder, men i mitt uppdrag som förtroendevald politiker anser jag fortfarande att det måste finnas en direkt nytta för aleborna, våra skolor eller vårt näringsliv. Det måste vara ett utbyte som gagnar båda parter. Skattebetalare i Ale ska veta att våra pengar används på ett korrekt sätt och bistånd är inget som kommuner får eller ska ägna sig åt, säger han bestämt.
Svenskt biståndsarbete sköts av Sida och ICLD vars huvudman är Sveriges kommuner och landsting med syfte att utveckla lokal demokrati långt utanför landets gränser. Första ICLD-projektet som Ale kommun drev var entreprenörsutbildningen YEE, Unga entreprenörer i Nya Europa, i Moldavien 2010. Efter det ville ICLD att Ale skulle försöka sprida sitt koncept till Botswana.
– Det finns skäl för oss att sträcka på oss. Vi har skapat en utbildning som det finns ett stort intresse utomlands att ta del av. Dessutom är det nog ganska sällsynt att vi som kommun inte ringer och tigger pengar av Sida, utan det är Sida som ringer och ber oss att gå vidare, säger Kjell Lundgren, projektledare för YEE sedan 2001.
Samtalen med Ghanzis kommunrepresentanter under Ales besök mynnade ut i en avsiktsförklaring om att det finns möjligheter att samarbeta och utveckla projekt om Sida medger finansiering.
Nya vänner
– Våra nya vänner hade en väldigt lång lista med saker som de önskar få hjälp med, men inte särskilt mycket är inom ramen för vad vi kan bidra med. Det som ligger närmast till hands är att vi genomför YEE, ett pilotprojekt i Botswana som bland annat får gå ut på att utbilda ledare för framtiden. Här har vi en omedelbar nytta, då det innebär att vi kan skicka deltagare från Ale. Det är självklart en mycket berikande erfarenhet att gästa platser som Ghanzi, säger Mikael Berglund.
Kjell Lundgren, näringslivssekreterare i Ale under många år, ser även andra möjligheter.
– YEE är det mest konkreta och det som snabbast skulle gå att komma vidare med, men jag tror även vi skulle kunna hitta något projekt inom energiteknik. Solenergi är det väldigt intresserade av att lära mer om och det kan finnas aleföretag med ingångar kring detta. Framför allt så handlar det om att finna lösningar för att lagra energin och inom det har vi ju en del kontakter.
Förutom diskussioner kring ett framtida utbyte och samarbete fick Ales representanter en detaljrik presentation av Botswana i allmänhet och Ghanzi i synnerhet. Tveklöst gjorde det starka intryck.
– Besöken hos urbefolkningen som demonstrerade sina traditioner, bjöd på mat och underhöll vid lägerelden blir minnen för livet. Likaså safarin, att leva så nära de heligaste och mest respektingivande djuren var häftigt, berättar Mikael Berglund och Kjell Lundgren flikar in:
– Infrastrukturen kan man ju alltid diskutera. Vi färdades 170 mil i bil varav 70 på grus…
Även oppositionsrådet, Paula Örn (S), var nöjd med resan och såg det som angeläget att Ale kommun nu får till ett möte med finansiärerna Sida och ICLD.
– Det är för mycket som är i projektform utan långsiktighet. Ska vi börja jobba med Ghanzi i Botswana kan det omöjligt vara med en ettårig plan, det måste vara under en längre tidsperiod. Dessutom måste vi veta vad Sida egentligen vill få ut av vårt engagemang.