Älvängen. Vejpning eller så kallade e- cigaretter ökar bland unga.
Det rapporterar Folkhälsomyndigheten och Ale är inget undantag.
– Det är ett allvarligt bekymmer, säger Aroseniusskolans rektor Annika Egle Svensson.
De senaste åren har användning av e-cigaretter ökat och år 2023 uppgav 40 procent av elever i årskurs 9 att de någon gång har använt e-cigaretter. Det skriver folkhälsomyndigheten i en färsk rapport. Rektor Annika Egle Svensson tycker att det är väldigt allvarligt, men skolan har i nuläget inte planerat några speciella insatser.
– Det är skadliga ämnen som vi inte riktigt vet hur de påverkar oss människor och speciellt ungdomar, eftersom det är en ganska ny företeelse med vejp.
En temadag där man pratar om Tobak, Narkotika och Alkohol finns inte idag. Istället implementerar man det istället i undervisningen, till exempel inom idrott och hälsa eller biologin. Annika Egle Svensson tycker att detta räcker, men säger samtidigt att det är svårare att upptäcka substanser som Vejp eller snus, eftersom de inte ger bort en doft som skulle misstänkas som något olagligt.
– Cigaretter har vi känt till länge, de är mer kända som skadliga produkter och jag tror att det är alldeles för många som tror att vejp inte är så farligt.
Skolan har ingen egen lösning för att stoppa vejpning utan de följer istället tobakslagen. Det är sällan skolan ser det hända framför dem. Om de skulle upptäcka att någon vejpar skulle de först konfiskera e-cigaretten och sedan kontakta vårdnadshavare samtidigt som de gör en orosanmälan till socialtjänsten.
Aroseniusskolan har också tre resurspedagoger, deras uppgift är att vara bland ungdomarna och hålla koll i korridorerna. De gör sitt bästa för att se till att sånt inte händer, men rektorn är övertygad om att de ändå missar en hel del eftersom elever är ganska bra på att dölja användningen av e-cigaretterna.
Vissa elever kanske vet att en vän vejpar men väljer att inte berättar det för en vuxen. Det tror Annika Egle svensson beror på att man inte vill vara taskig mot vännen, eller att man är rädd att personen ska få reda på att det var de som hade berättat.
– Det är synd för egentligen är det tvärtom. Det är omtänksamt att reagera när en ung människa har börjat med något ohälsosamt och farligt.
För att vända den negativa trenden har rektorn Annika Egle Svennson Larsson en idé.
– Jag tycker att det är en fråga som man kunde ta upp i elevrådet och få eleverna att hjälpa till med att hitta lösningar.
Rektorn tror att orsaken till ökningen av vejps beror på att tonåringar vill känna sig mer vuxna och vill testa sin vuxenhet även om det är dödligt och skadligt. Hon tror också att man kan falla in i grupptryck.
Marinella Mechail
Jimmie Niskanen
Praoelever