ALE. Inget svenskt parti vill lämna EU, men de har olika syn på hur mycket och vad som ska bestämmas i Bryssel. Här är ett kort axplock bland deras hjärtefrågor. Du kan läsa mer om partiernas EU-politik på deras hemsidor.
Klimatkrisen och miljöfrågorna står högst på partiets agenda. Hårdare EU-krav ska minska utsläppen, fossil energi ska bort, järnvägen ska gynnas på flygets bekostnad, mer natur ska skyddas och jordbruket bli mer småskaligt och hållbart. Partiet vill nå netto-noll-utsläpp redan 2040.
Miljöpartiet anser att migrationen kan få öka, att EU ska kunna förbjuda svensk vargjakt och lagstifta om aborträtt. Men partiet vill inte att Sverige inför euro, är emot en gemensam europeisk polisstyrka och vill inte att EU klassar kärnkraften som hållbar.
Nu 3 ledamöter, toppkandidat i valet Alice Bah Kuhnke.
Partiet är EU-skeptiskt och vill se mindre av överstatlighet, men stöder EU:s klimatpolitik, arbetsmiljölagar, brottsbekämpning och initiativ för att stärka kvinnors och hbtq-personers rättigheter.
Vänsterpartiet anser att EU är för marknadsliberalt och vill inte införa euro. Partiet är positivt till ökad migration, men negativt till att EU klassar kärnkraft som hållbar och vill frikoppla svenska elpriser från unionen.
Nu 1 ledamot, toppkandidat i valet Jonas Sjöstedt.
Partiet är riksdagens mest EU-positiva och vill utvidga samarbetet på en rad områden. Liberalerna vill att EU skärper sina miljökrav, avskaffar alla fossila subventioner, lagstiftar mot plast och inför märkning av varors klimatavtryck senast 2035.
Partiet vill utvidga EU, införa euro och skapa en gemensam polisstyrka, men tycker inte att EU ska lägga sig i vargjakt eller storleken på jordbruk. De vill utöka EU:s budget och kan tänka sig vissa gemensamma skatter, men vill minska jordbruksstöden.
Nu 1 ledamot, toppkandidat i valet Karin Karlsbro.
Partiet vill att EU skalar upp arbetet med klimat, miljö och energi och drar in bidrag till länder som inte gör sin del. Centerpartiet vill förbjuda fossila kraftverk från 1935 och införa klimatdeklaration på varor inom EU.
Icke-demokratiska länder ska kunna uteslutas ur EU och partiet vill att aborträtt ska vara en grundläggande rättighet i hela EU. Länder som bryter mot europeiska värderingar ska straffas ekonomiskt. Partiet vill begränsa industrifiske i Östersjön och förenkla EU:s jordbruksstöd.
Nu 2 ledamöter, toppkandidat i valet Emma Wiesner.
Partiet vill att beslut ska fattas på lägsta lämpliga nivå, men anser att EU bör samarbeta mer om klimatfrågor, handel, försvar och utrikespolitik. Däremot vill Kristdemokraterna inte att EU ska ha för stor makt över arbetsmarknad, skola eller vårdfrågor.
Kristdemokraterna är tveksamma till att EU utvidgas utöver Ukraina och till att den fria rörligheten och migrationen tillåts öka. De tycker inte att EU ska besluta om aborter, vår skogspolitik eller rovdjursförvaltning.
Nu 2 ledamöter, toppkandidat i valet Alice Teodorescu Måwe.
En socialdemokratisk regering tog Sverige in i EU för 30 år sedan, men partiet har en avvaktande och sparsam hållning i många frågor. Däremot vill partiet skärpa EU:s klimatmål och kemikalielagar, utöka polissamarbetet och införa en europeisk sexköpslag.
Partiet vill öka stödet och vapeninköpen till Ukraina, utveckla EU:s järnvägar och göra det lättare att jobba och plugga i hela unionen. Däremot vill de inte att EU lägger sig i svenska kollektivavtal och är tveksamma till ökad migration. Partiet vill minska avgiften till EU.
Nu 5 ledamöter, toppkandidat i valet Heléne Fritzon.
Partiet är positivt till EU och kan tänka sig införa euro, men anser att unionen ska nöja sig med att lösa problem som staterna inte själva kan hantera. De viktigaste är då handel, klimat och miljö, migration och säkerhet.
Moderaterna är tveksamma till ökad migration, vill se en minskad EU-byråkrati och är positiva till en gemensam polisstyrka. Partiet vill utöka handelssamarbetet inom tjänstesektorn och vill att EU tecknar fler frihandelsavtal med tredje land.
Nu 4 ledamöter, toppkandidat i valet Tomas Tobé.
Partiet är det mest EU-kritiska och vill ha en utvärdering av Sveriges medlemskap. De vill minska EU:s makt, öka medlemsstaternas inflytande och säger nej till att flytta fler beslut till Bryssel. De vill se besparingar i EU:s budget som inte ska få öka mer än inflationen.
Den viktigaste frågan är invandringen, där partiet respekterar EU-rätten men vill förändra och minska asylinvandringen. De vill att flyktingar stannar i första säkra land och är kritiska till EU:s migrationsuppgörelse.
Nu 3 ledamöter, toppkandidat i valet Charlie Weimers.
Fotnot: Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har i dag var sin ledamot som lämnat sitt parti och klassas som partilös.
Text: Leif ”Honken” Holmkvist
Frilansjournalist
Mellan den 22 maj och valdagen den 9 juni kan du rösta i EU-valet om:
• Du fyllt 18 år senast den 9 juni i år och är svensk medborgare som är eller har varit folkbokförd i Sverige.
• Är medborgare i något annat EU-land, folkbokförd i Sverige och anmält dig till röstlängden senast den 10 maj.
Alla får ett röstkort skickat med posten senast den 22 maj då röstningen börjar.
På valdagen kan du rösta i den lokal som står på röstkortet.
I varje kommun finns minst en lokal där du kan förtidsrösta, du hittar dem här:
https://data.val.se/euval2024/rostmottagning/fortidsrosta
Vid röstningen behöver du röstkortet och en id-handling. Du röstar på parti, men kan också rösta på person genom att kryssa för en kandidat eller skriva till namnet på en tom valsedel.
I förra valet till Europaparlamentet 2019 gick det då här:
Socialdemokraterna 23,5 %
Moderaterna 16,8 %
Sverigedemokraterna 15,3 %
Miljöpartiet de gröna 11,5 %
Centerpartiet 10,8 %
Kristdemokraterna 8,6 %
Vänsterpartiet 6,8 %
Liberalerna 4,1 %
Övriga partier 2,6 %
Källa: Valmyndigheten
55,3%