Mikael Andersson, Angelina Hökklo, Peter Andreasson och Jonas Jonsson är nöjda med de utbildningar som Komvux Ale kan erbjuda för anläggningsarbetare och maskinförare. På bilden ses också Mikael Ekström, maskininstruktör, och Monika Nilsson, rektor. Nya utbildningsgrupper kommer att startas upp i vår.
Mikael Andersson, Angelina Hökklo, Peter Andreasson och Jonas Jonsson är nöjda med de utbildningar som Komvux Ale kan erbjuda för anläggningsarbetare och maskinförare. På bilden ses också Mikael Ekström, maskininstruktör, och Monika Nilsson, rektor. Nya utbildningsgrupper kommer att startas upp i vår.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-2-Komvux-utbildning-1.jpg

Vägen till ett nytt arbete

NÖDINGE. Vägen till ett nytt arbete går för många via Komvux. Anläggnings- respektive maskinförarutbildningen har blivit väldigt populära. – Det är utbildningar som leder till arbete i de allra flesta fall, säger Henrik Hulth, lärare på anläggning.

NÖDINGE. Vägen till ett nytt arbete går för många via Komvux.
Anläggnings- respektive maskinförarutbildningen har blivit väldigt populära.
– Det är utbildningar som leder till arbete i de allra flesta fall, säger Henrik Hulth, lärare på anläggning.

Det råder lågkonjunktur i landet och arbetsmarknaden ter sig oviss för många. De tuffa tiderna till trots är framtidstron stark bland Komvux elever som genomgår utbildning för att bli fullfjädrade anläggningsarbetare och maskinförare.
– Det räcker att säga Västsvenska paketet, så förstår nog alla att utsikterna att få jobb är väldigt goda. Det har hänt att företag har ringt hit till skolan och frågat: Har du några elever som vi kan få? Det är ett gott betyg för verksamheten och de elever som går här, säger Mikael Ekström, maskininstruktör.

Anläggningsutbildningen skiljer sig aningen åt i förhållande till maskinförarutbildningen. Efter en veckas introduktion gäller ett schema med en dag teori och fyra dagars praktik.
– Eleverna ordnar sina egna praktikplatser. Det brukar inte vara några problem. Skulle någon misslyckas hjälper vi naturligtvis till, säger Henrik Hulth.

Angelina Hökklo har ett förflutet inom olika branscher, bland annat har hon jobbat för olika snabbmatskedjor, suttit på kontor och tjänstgjort som undersköterska. Nu är det anläggningsarbete som gäller.
– Jag har verkligen hittat rätt och bytt högklackat mot kängor. Jag kan definitivt rekommendera den här utbildningen för andra som vill pröva något nytt. Jag trivs jättebra och det finns hur mycket som helst att göra ute på arbetsplatserna, säger Angelina.

Hur är det att vara kvinna i en mansdominerad värld?
– Det fungerar utmärkt! Att ha lite skinn på näsan underlättar naturligtvis. Det blir fler och fler kvinnor i den här branschen och på NCC, där jag genomför min praktik, finns det både kvinnliga arbetsledare och utsättare.

40 veckors praktik ingår i utbildningen. Eleverna får göra allt som handledaren anser vara lämpligt.
– Praktiken är väldigt varierande. Vi får göra allt som har med mark och anläggning att göra, alltifrån att schakta och lägga ledning till att sätta brunn och justera asfalt, förklarar Peter Andreasson, som är stationerad på Snabbschakt i Sisjön.

Efter tolv år på Inlands kartongbruk blev Jonas Jonsson utan arbete då verksamheten lades ner i fjol. Ett hårt slag, men Jonas valde att se möjligheterna.
– Jag är 53 år och har ännu några år kvar att ge på arbetsmarknaden. Det blev till att omskola sig och hitta på något annat. Det gäller att driva på sig själv, erbjudandena trillar liksom inte in i brevlådan per automatik.

Nu håller Jonas Jonsson på att utbilda sig till grävmaskinist efter att ha anmält sitt intresse på Komvux hemsida. Efter tio veckors teori väntar tio veckors praktik.
– Fördelen med att gå den här utbildningen är att vi får papper på vad vi kan. Ett yrkesbevis ger i många fall förtur till arbeten. Det blir allt vanligare att arbetsgivaren kräver det.
– I denna bransch är risken för arbetsplatsolyckor relativt stor. Av den anledningen poängterar vi vikten av arbetsmiljösäkerhet i den teoretiska utbildningen, säger Henrik Hulth.

Monika Nilsson, rektor på Komvux Ale, understryker vikten av att kunna erbjuda attraktiva utbildningar som leder till jobb.
– Arbetsmarknaden är annorlunda mot förr. Då var det inte ovanligt att man som anställd var kvar på en och samma arbetsplats under hela sitt yrkesverksamma liv. Nu lever vi en föränderlig tid där behoven varierar och en ny typ av arbeten dyker upp. Det livslånga lärandet utifrån sin egen kompetens är därför väldigt värdefullt.

Henrik Hulth, lärare på Komvux Ales anläggningsutbildning.

Henrik Hulth, lärare på Komvux Ales anläggningsutbildning.

Mer från samhälle

”Det är mycket allvarligt”

Förstärkningsläget innebär att regionen får beordra in personal samt flytta…

Förebyggande arbete i lokalt BRÅ

Gatuingenjör Tobbe Engström har fått ta över stafettpinnen som samordnare…

De ställer upp för integrationen

En gång i veckan gästar en grupp alebor eleverna på…

Branta backar prioriteras

Gång- och cykelvägar till hållplatser, resecentrum, kommunala anläggningar och parkeringar…

Senaste nytt

Lista: Vanligaste brotten i Ale

Under 2022 minskade polisanmälningarna i Sverige med två procent, jämfört…

Allvarligt skadeläge efter olyckan

Det var vid 19.20-tiden under lördagskvällen i närheten av Skepplanda,…

Laddinfrastrukturplan antagen i Lilla Edet

– Det känns fantastiskt att den laddinfrastrukturplan Centerpartiet drivit på…

Frukostmöte arrangeras hos Dreampadel

Det pratas om en padeldöd i Sverige. Den senaste tiden…

Lödöses varvshistoria dokumenterad

Filmskaparen Anders Lundin, som driver Bohusföretaget Lightray, dokumenterar en tid…

Hjärtums fotbollshjärta har stannat

Det var i juni som lokaltidningen besökte natursköna Billerödsvallen då…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Nock varslar anställda

Det har varit tätt med rapporteringen från Nock Massiva Trähus…

Friades från taxirån – vill ha ersättning

Mannen, som är i 25-årsåldern, stod åtalad misstänkt för att…

Köp björnen!

För snart två år sedan skapade den vackert belysta älgen…

Gigantisk björn i Surte

Mohannad kom till Sverige från Syriens huvudstad Damaskus, men redan…

Planen: Då kan Alebacken öppna

Förra säsongen öppnade Alebacken för allmänheten i början av december.…

Nytt medborgarlöfte undertecknat

På fredagseftermiddagen samlades kommunledningen och representanter från polisen för att…