Mikael Andersson, Angelina Hökklo, Peter Andreasson och Jonas Jonsson är nöjda med de utbildningar som Komvux Ale kan erbjuda för anläggningsarbetare och maskinförare. På bilden ses också Mikael Ekström, maskininstruktör, och Monika Nilsson, rektor. Nya utbildningsgrupper kommer att startas upp i vår.
Mikael Andersson, Angelina Hökklo, Peter Andreasson och Jonas Jonsson är nöjda med de utbildningar som Komvux Ale kan erbjuda för anläggningsarbetare och maskinförare. På bilden ses också Mikael Ekström, maskininstruktör, och Monika Nilsson, rektor. Nya utbildningsgrupper kommer att startas upp i vår.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2013/01/v-2-Komvux-utbildning-1.jpg

Vägen till ett nytt arbete

NÖDINGE. Vägen till ett nytt arbete går för många via Komvux. Anläggnings- respektive maskinförarutbildningen har blivit väldigt populära. – Det är utbildningar som leder till arbete i de allra flesta fall, säger Henrik Hulth, lärare på anläggning.

NÖDINGE. Vägen till ett nytt arbete går för många via Komvux.
Anläggnings- respektive maskinförarutbildningen har blivit väldigt populära.
– Det är utbildningar som leder till arbete i de allra flesta fall, säger Henrik Hulth, lärare på anläggning.

Det råder lågkonjunktur i landet och arbetsmarknaden ter sig oviss för många. De tuffa tiderna till trots är framtidstron stark bland Komvux elever som genomgår utbildning för att bli fullfjädrade anläggningsarbetare och maskinförare.
– Det räcker att säga Västsvenska paketet, så förstår nog alla att utsikterna att få jobb är väldigt goda. Det har hänt att företag har ringt hit till skolan och frågat: Har du några elever som vi kan få? Det är ett gott betyg för verksamheten och de elever som går här, säger Mikael Ekström, maskininstruktör.

Anläggningsutbildningen skiljer sig aningen åt i förhållande till maskinförarutbildningen. Efter en veckas introduktion gäller ett schema med en dag teori och fyra dagars praktik.
– Eleverna ordnar sina egna praktikplatser. Det brukar inte vara några problem. Skulle någon misslyckas hjälper vi naturligtvis till, säger Henrik Hulth.

Angelina Hökklo har ett förflutet inom olika branscher, bland annat har hon jobbat för olika snabbmatskedjor, suttit på kontor och tjänstgjort som undersköterska. Nu är det anläggningsarbete som gäller.
– Jag har verkligen hittat rätt och bytt högklackat mot kängor. Jag kan definitivt rekommendera den här utbildningen för andra som vill pröva något nytt. Jag trivs jättebra och det finns hur mycket som helst att göra ute på arbetsplatserna, säger Angelina.

Hur är det att vara kvinna i en mansdominerad värld?
– Det fungerar utmärkt! Att ha lite skinn på näsan underlättar naturligtvis. Det blir fler och fler kvinnor i den här branschen och på NCC, där jag genomför min praktik, finns det både kvinnliga arbetsledare och utsättare.

40 veckors praktik ingår i utbildningen. Eleverna får göra allt som handledaren anser vara lämpligt.
– Praktiken är väldigt varierande. Vi får göra allt som har med mark och anläggning att göra, alltifrån att schakta och lägga ledning till att sätta brunn och justera asfalt, förklarar Peter Andreasson, som är stationerad på Snabbschakt i Sisjön.

Efter tolv år på Inlands kartongbruk blev Jonas Jonsson utan arbete då verksamheten lades ner i fjol. Ett hårt slag, men Jonas valde att se möjligheterna.
– Jag är 53 år och har ännu några år kvar att ge på arbetsmarknaden. Det blev till att omskola sig och hitta på något annat. Det gäller att driva på sig själv, erbjudandena trillar liksom inte in i brevlådan per automatik.

Nu håller Jonas Jonsson på att utbilda sig till grävmaskinist efter att ha anmält sitt intresse på Komvux hemsida. Efter tio veckors teori väntar tio veckors praktik.
– Fördelen med att gå den här utbildningen är att vi får papper på vad vi kan. Ett yrkesbevis ger i många fall förtur till arbeten. Det blir allt vanligare att arbetsgivaren kräver det.
– I denna bransch är risken för arbetsplatsolyckor relativt stor. Av den anledningen poängterar vi vikten av arbetsmiljösäkerhet i den teoretiska utbildningen, säger Henrik Hulth.

Monika Nilsson, rektor på Komvux Ale, understryker vikten av att kunna erbjuda attraktiva utbildningar som leder till jobb.
– Arbetsmarknaden är annorlunda mot förr. Då var det inte ovanligt att man som anställd var kvar på en och samma arbetsplats under hela sitt yrkesverksamma liv. Nu lever vi en föränderlig tid där behoven varierar och en ny typ av arbeten dyker upp. Det livslånga lärandet utifrån sin egen kompetens är därför väldigt värdefullt.

Henrik Hulth, lärare på Komvux Ales anläggningsutbildning.

Henrik Hulth, lärare på Komvux Ales anläggningsutbildning.

Mer från samhälle

”Det finns en enorm potential i bolaget”

Fredrik Johansson är sedan i våras ny styrelseordförande i Alebyggen.…

Aleborna tycker till om tryggheten

På tisdagseftermiddagen befann sig en delegation från lokalpolisområde Kungälv/Ale och…

Situationen i Nödinge har avsevärt förbättrats

2015 blev Kungälv/Ale ett gemensamt lokalpolisområde. Tidigt identifierades att området…

”Man ska se att man har kommit till Ale”

”Låt det synas när man kommit till Ale”, så lyder…

Senaste nytt

SBTK klara för trean

Tre poäng krävdes för Skepplanda BTK i lördagens bortamatch mot…

Bil och älg i kollision

ALAFORS. Vid 06:45-tiden på lördagsmorgonen krockade en bil med en…

Kocevski segerskytt för Ahlafors IF

Ahlafors tog sin sjunde seger för året och tog sig…

Mycket kul i Medborgarhuset

Medborgarhuset i Alafors utgör platsen för de olika typer av…

SBTK kan säkra seriesegern

Skepplanda BTK har 41 inspelade poäng och leder division 4…

Andreas satsar på roadracing

Fordon med två hjul har alltid intresserat Andreas Kumpumäki och…

Ny ”måste-match” för AIF ikväll

Ettan södra går in i ett avgörande skede. Ahlafors IF…

Musikläraren släpper nytt

Kalle Carlsson kommer från ett musikaliskt hem och i tidig…

Uppskattad frukost på Da Vinciskolan

Förra året vann fem skolor gratis frukost under tre veckor.…

Han är Surtes nye ordförande

Som liten pojk följde Fredrik Gerlin Surtes storhetstid i bandy.…

”Min son vill inte vara där”

Föräldern, som vill vara anonym, berättar att sonen tidigare gick…

Svårt att rekrytera till fritidshemmen

Under hösten 2021 förbättrades personaltätheten på fritidshemmen tillfälligt i Ale,…

Lärarbrist: ”Kommer inte att räcka”

I Ales kommunala förskolor går det, enligt den senaste statistiken…