NÖDINGE. En medborgarkväll som ska fylla på kunskapsförrådet hos kommuninvånarna.
Onsdagen den 29 mars hälsas Aleborna välkomna till en öppen dialog under rubriken: ”Vi eller knarket?”.
– Ett brett engagemang och tydlig myndighetsutövning är vaccinet mot en spridning av missbruk, säger Mats Barre, initiativtagare och tillika moderator för onsdagens arrangemang i Ale Kulturrum.
Sverige har historiskt sett varit duktiga på att förebygga nyrekrytering av narkotikamissbrukare. Detta har skett med goda insatser i skola, aktivt föreningsliv och folkbildande insatser i breda lager. I alla studier står sig Sverige bra.
– Detta är inte givet, utan frågan måste hela tiden lyftas, ny kunskap erövras och införskaffas. Narkotikaproblemet är inte ett individuellt problem utan ett samhälleligt, säger Mats Barre.
Tre föreläsare med olika bakgrund och kompetens har engagerats till medborgarkvällen i Ale Kulturrums teatersalong.
Staffan Hübinette, är lärare i socialpedagogik vid Tollare Folkhögskola. Han har arbetat många år med projektet Narkotikafri skola med utbildning för personal och rådgivning i policyfrågor. Är också författare till ett flertal böcker, bland annat ”Vägar till en narkotikafri skola”.
Linda Nilsson, generalsekreterare för World Federation Against Drugs (WFAD), en paraplyorganisation med 200 medlemsorganisationer runt om i världen. WFAD är idag en av de största aktörerna på den internationella arenan inom narkotikapolitik och har spelat en stor roll som samlande kraft av civilsamhället inför det största globala mötet kring narkotikapolitik på närmare 20 år – UNGASS-mötet.
Pelle Olsson, debuterade som författare 1992 med dokumentärromanen ”Svalan mot Höken”. Året därpå kom en novellsamling med motiv från sjukvården: ”Akutens Drottning.” Samma motiv, arbete och kärlek på ett sjukhus, återfinns i romanen Jessika (1997). Under det senaste decenniet har Pelle Olsson gjort reportageresor till bland annat Afghanistan, Moldavien, Vitryssland, Ryssland, USA flera gånger, Kanada, Jamaica, Uganda, Nya Zeeland igen, Holland och Portugal. De erfarenheterna har lett fram till flera nya böcker.
Nu höjs röster för en liberalare syn på cannabis. Varför kan man fråga och vilka konsekvenser skulle det få?
– Detta är grunden och skälet till att medborgarkvällen anordnas. Vi behöver kunskap och arenor att diskutera hur vi vill ha det i Ale kring dessa frågor. Detta blir ett av mina bidrag i frågan. Min förhoppning är att vi, från och med nu, håller frågorna levande överallt, säger Mats Barre.
Föreläsningen är gratis men föranmälan krävs till: mats@barrekonsulting.se senast fredag 26 mars.