ALE. Ett systematisk underhåll av kommunens kulturbyggnader har saknats. Nu vill fastighetschefen Tony Jönsson ändra på det.
Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner kronor 2023 för underhållandet av kulturbyggnader. Bakgrunden är att systematiskt underhåll av kulturbyggnader har saknats i kommunen.
Modellen har istället varit att laga det mest akuta, vilket medfört ett eftersatt underhåll. Detta är något som bland annat fastighetschefen Tony Jönsson nu vill ändra på.
– Vi har tagit fram en underhållsplan för kommunens lokaler och börjar nu att arbeta utifrån den under det här året. Vi vill göra detsamma med kulturbyggnader. Därför har vi ställt frågan till Kultur och Fritid kring vilka byggnader vi har i kommunens ägo som har ett högt bevarande värde, berättar Tony.
Kulturenheten har i sin tur presenterat en lista med sex kommunägda objekt som anses vara av särskilt bevarandevärde. På den listan finns Repslagarbanan, Trädgårdsmästrens stuga, Mejeriet, Glasbruksmuseet, Carlmarks kontor och Olof Persgården.
– Dessa har vi inventerat, sett över statusen på och kommit fram till en underhållsplan för de här sex objekten. Det är för dem som vi nu går ut och äskar medel, förklarar Tony och fortsätter:
– Vi vill börja med Repslagarbanan i Älvängen. Där har vi historiskt lappat lite när det uppstått problem, men inte tagit ett helhetsgrepp om den. Vi behöver förbättra stommen eftersom det är brister i takkonstruktionen och vi behöver även lägga om taket. Det är ett omfattande tak på den stora, långa byggnaden.
Servicenämndens ordförande Sune Rydén (KD) håller med om att Repslagarbanan bör prioriteras.
– Vi har två akuta objekt nu som vi begär pengar för. Den ena är Repslagarbanan där taket behöver lagas om det inte ska förfalla. Sedan är det även Glasbruksmuseet som också behöver ett ganska akut underhåll. Sedan behöver vi ha en diskussion kring vad vi ska satsa på, säger han.
Varför har man inte haft ett systematiskt underhåll tidigare?
– Det är en jättebra fråga. Det gäller även kommunens fastigheter som skolor och annat. Där har underhållet fått stå tillbaka under en väldigt lång tid. Struntar man i underhållet så kommer det ifatt så småningom och nu har vi sagt att vi måste komma ifatt. Det är underlåtelse helt enkelt. Vi får ta ställning till vad vi har för kostnader framför oss och då kan vi lättare ta en diskussion kring vad som ska underhållas samt bevaras och vad som eventuellt inte ska det.