NOL. Skolsituationen är ansträngd i kommunen. Nu kraftsamlar fackförbunden för att hjälpa
sina utsatta medlemmar.
– Många känner ingen framtidstro i Ale längre, säger Fredrik Blomqvist, Lärarförbundets huvudskyddsombud i Ale.
Lokaltidningen har tidigare rapporterat om situationen på förskolorna runt om i kommunen. Personalen vittnar om ett ohållbart arbetsklimat med för stora barngrupper och svårigheter med att få in vikarier vid behov. De beskriver en vardag där pedagogerna går på knäna och siffrorna talar sitt tydliga språk: i år har dubbelt så många tillsvidareanställda inom verksamheten lämnat sina tjänster jämfört med samma period förra året. Allt detta gör att fackförbunden i kommunen kraftsamlar för att stötta medlemmar som känner sig utelämnade.
– Arbetssituationen är under all kritik och våra medlemmar känner en stor oro. Politikerna har ett arbetsgivaransvar och med effektiviseringsbudgeten har de nu visat att det är den här verksamheten de vill ha. Arbetsgivaren har dock fortfarande ett ansvar att säkerställa arbetsmiljön så att våra medlemmar inte känner en ohanterbar stress, säger Kommunals ordförande Sladjana Gustafsson.
Flera tillbudsanmälningar har lämnats in till olika enheter, men det är för få enligt Kommunals arbetsmiljösamordnare Christian Svensson.
– Vi har tidigare fått kritik från Arbetsmiljöverket att vi skriver för få tillbudsanmälningar. Det är ett redskap som personalen kan använda för att påpeka brister i verksamheten, men det är också ett verktyg för enhetscheferna att använda uppåt i organisationen. Sektor har försökt att digitalisera systemet och det har visat sig inte fungera. Många tillbud har inte nått fram till enhetscheferna. Nu är vi överens med kommunchefen om att återgå till att anmäla tillbuden i pappersform. Det är fantastiskt när personalen ser brister och tillbud är ingen kritik mot cheferna utan det är ett sätt att skapa en bättre verksamhet, säger han.
Fredrik Blomqvist är bekymrad över den rådande situationen.
– Sjukfrånvaron bland personalen ligger på runt tio procent och det är en ökning jämfört med tidigare. Många känner ingen framtidstro i Ale längre och väljer därför att söka sig bort från kommunen. Vad är det som gör att många mår dåligt här i Ale? Det knakar därute och pedagogerna kan inte skapa en säker miljö för barnen. Det är inte så att det pratas gott om att jobba i Ale i dag och vem vill jobba här om det här fortsätter? frågar han sig.
Vad kommer fackförbunden göra för att försöka förändra situationen?
– Vi har påbörjat att kontakta våra ombud och vi har börjat att kartlägga hur det ser ut på alla förskolor. Vi måste peka med hela handen neråt och se vilka arbetsuppgifter personalen har. Man måste sluta att trycka in fler barn i barngrupperna och det måste tillsättas personal där det i dag fattas. Man kan inte skära ner mer på skolan, det är ohållbart, säger Fredrik Blomqvist.
Sladjana Gustafsson fyller i:
– Vi ska försöka få fler ombud och kanske kommer det krävas en manifestation för att politikerna ska lyssna. De tenderar att ha svårt att rucka på saker som de har sagt är bra för medborgarna och därför skulle det vara bra om föräldrarna säger ifrån. Eftersom politiken alltid säger att saknas pengar trots att de satsar mer än många andra kommuner har jag övervägt att anmäla Ale kommun – till Lyxfällan. Vart tar pengarna vägen?
Läs också: Kritiskt läge på Da Vinciskolan