NÖDINGE. Ale är störst på UF-företagande i Göteborgsregionen.
Det visar en färsk jämförelse av sammanlagt elva kommuner.
På Ale gymnasium laddar nu eleverna inför UF-mässan i februari, men först stundar söndagens julmarknad.
På UF-mässan 2012 skördade Ale gymnasium stora framgångar.
Inte nog med att tjejerna i Reseslumraren och DiaDigital fick åka på SM i Stockholm, så utsågs aleläraren Jan Ragnarsson till Sveriges bästa UF-lärare.
Att Ale är ett föredöme när det gäller ung företagsamhet är ingen nyhet, därför är det inte direkt förvånande att man toppar listan över UF-företagande i Göteborgsregionen 2011-2012.
I jämförelsen, som tagits fram av UF Göteborg, har man mätt hur stort genomslag verksamheten har bland elever i årskurs två och tre. Den visade att 35 procent av Ale gymnasiums elever bedrev UF-företag, vilket kan jämföras med Partille, som kom på andra plats med 18 procent och Kungälv med 17 procent. Genomsnittet för Göteborgsregionen är 16 procent.
UF-lärarna Jan Ragnarsson och Otto Lundell tror att framgångarna dels beror på samarbetet lärarna emellan, som även går över programgränserna och dels att eleverna blir mer sedda på en liten skola.
– UF-företagandet får stor plats i en liten kommun och engagemanget kommer från flera olika håll. Vi har stöd från såväl kommunledning som näringslivet och media. Ett problem inom UF generellt är att hitta bra rådgivare, personer från näringslivet som stöttar eleverna i sitt företagande. Därför betyder stödet från Ale Rotary mycket, inte minst i kontakten med de lokala företagen, säger Jan Ragnarsson och fortsätter:
– Det viktigaste är att det är ett utbildningskoncept som håller stenhårt i längden. Sedan är det alltid kul att vinna priser, men det är inte det viktigaste.
Mindre klasser och många lärare som hjälps åt uppskattas av eleverna. Det menar Josef Khalaf, Elin Jansson, Amanda Jonasson, Louise Paulsson och Caroline Wormdal, som går sista året på Samhäll/IT-ekonomi och tillsammans driver UF-företaget Tap On UF.
– Det är synd att inte fler söker till Ale gymnasium. Vi trivs otroligt bra här och känner att lärarna tror på oss, säger Elin Jansson, vd och Josef Khalaf, marknadsansvarig, tillägger:
– Man utvecklas mycket som person genom att driva UF-företag och vi är flera som har funderat på att starta eget efter studenten.
De har köpt in sin produkt, en krantillsats som gör det lättare och roligare att dricka vatten ur kranen, från Nederländerna. Den finns ännu inte i Sverige, men nu hoppas de på att den ska få genomslag.
I samband med invigningen av BanaVäg nu på söndag kommer Ale gymnasium att hålla Öppet hus. UF-eleverna ska då ha julmarknad i caféet där de presenterar sina företag.