NÖDINGE. En enig Utbildningsnämnd tog idag beslut om att avveckla Ale gymnasium.
Det kommer att ske successivt.
Årets tvåor erbjuds att slutföra sin utbildning under nästa år, ettorna får söka ny skola.
Eleverna räcker inte till för regionens alla gymnasieskolor. Det svaga intresset för Ale gymnasium som bara hade 34 sökande till nästa läsår medför att skolan avvecklas. Det blir inget nytt intag till hösten 2013. De elever som nu läser andra året på sitt program kommer att få chansen att slutföra sin utbildning under nästa år. I maj 2014 lämnar de sista studenterna Ale gymnasium.
– Signalen som Ales elever har givit oss är tydlig och klar. De efterfrågar inte ett gymnasium på hemmaplan. När bara 24 aleelever söker till Ale gymnasium finns det inget underlag för att fortsätta verksamheten, säger Utbildningsnämndens ordförande Elena Fridfelt (C).
Det var så nära en begravningslik stämning som man kan komma när ansvariga politiker och tjänstemän inom sektor utbildning Ale kommun kallade till presskonferens i onsdags eftermiddag.
– Det är ingen som är glad idag, inget av alternativen kändes bra i magen, men vi är tvingade att gå vidare. När avvecklingen är över kommer vi att ha frigjort resurser som grundskolan verkligen behöver, men det är ändå svårt att glädjas åt det nu, erkänner Fridfelt.
Beslutet som nämnden tog innebär att inga nya elever tas in, tvåorna erbjuds möjlighet att slutföra sin utbildning under nästa läsår. Det handlar om cirka 100 elever. Sen är Ale gymnasium historia.
– Lärarna är självklart väldigt besvikna över beslutet och vi inser att det kan leda till en lärarflykt från skolan. Vi är beredda att ta den risken och bedömer ändå att det finns en god möjlighet att säkerställa kvalitén för treorna nästa läsår. De som går första året kommer vi att tillsätta alla nödvändiga resurser för att hjälpa att hitta en alternativ gymnasieskola. Ingen elev ska lämnas i sticket, lovar Fridfelt.
Ale kommun har under ett antal år försökt komma till rätta med Ale gymnasiums kostnader och svaga attraktionskraft. Analyserna har avlöst varandra både under nuvarande och föregående mandatperiod.
– Det har gjorts många utredningar, men uppdraget har varit svårt. Ales elever har valt så många olika program att det har varit hopplöst att hitta något att fokusera på när det till exempel gäller programutbudet, säger Joakim Östling, verksamhetschef.
Ekonomiskt har Ale gymnasium varit en tung verksamhet att bära de sista åren. Kostnadsbilden har varit för hög, vilket också påverkar de interkommunala ersättningarna. Prislappen som Ale kommun får betala för de elever som går utanför kommunen.
– En elev som läser Barn- och fritidsprogrammet i Ale kostar 113 000 kr/år. Göteborgsregionens prislista för samma utbildning är 78 000 kr. Det blir mycket pengar, då vår kostnad blir prislappen som vi får betala till övriga skolor. Vi har inte klarat anpassningen, men framför allt handlar det ju om att eleverna i Ale väljer andra skolor, säger Dennis Ljunggren (S), vice ordförande i Utbildningsnämnden.
Kritik har riktats både från lärare och föräldrar. Vissa anser att Ale kommun inte är långsiktig, något som båda kommunalråden reagerar på.
– Vi har verkligen försökt, både politiskt och på tjänstemannanivå, men det har inte givit något resultat. Nu får vi istället en resursförstärkning i grundskolan på sikt och den är nödvändig, säger Paula Örn (S).
– Vi pratar om att 8% av aleeleverna. Fler är det inte som har valt Ale gymnasium. Det känns inte som att varken ungdomarna eller föräldrarna sätter något större symbolvärde på att vi ska ha en egen gymnasieskola och jag tror inte heller att det påverkar kommunens attraktionskraft. Våra förbättrade kommunikationer till Göteborg och Trollhättan betyder mer, understryker Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
I samband med beslutet om Ale gymnasiums framtid fick också sektorn i uppdrag att utreda kostnaderna och möjligheterna att anpassa lokalerna till en blivande högstadieskola. Det gör att den planerade grundskolan som skulle byggas vid Norra Kilandavägen läggs på is.
– Vi hoppas istället kunna använda ritningarna till den nya grundskolan i Kronogården, Älvängen. Kyrkbyskolan och Nödingeskolan får sektorn i uppdrag att se över som blivande F-6-skola, säger Elena Fridfelt.
Målet är att Kyrkbyskolan ska kunna flytta in i Ale gymnasium redan till höstterminen 2013. Introduktionsprogrammet med elever som inte har nått behörighet till fortsatta gymnasiestudier blir kvar i huset.
När Ale gymnasium är avvecklat ska förhoppningsvis 15-20 miljoner kronor finnas över som en resurs för grundskolan. Det definitiva beslutet om att lägga ned Ale gymnasium tar fullmäktige 25 mars. Förändringarna inför nästa läsår berör cirka 50 personal i Ale gymnasium.
En tung dag på jobbet. Utbildningsnämndens ordförande Elena Fridfelt (C) meddelade beslutet om att elevunderlaget och intresset inte räcker till för att driva Ale gymnasium vidare. De sista studenterna går ut våren 2014. Kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) stöttade och försvarade beslutet som var helt enigt i nämnden.
Elena Fridfelt (C) fick motivera Utbildningsnämndens beslut för alla medier, tidningar, radio och tv.
Hoppfull trots allt. Kommunstyrelsens ordförande, Mikael Berglund (M), tror inte att Ales attraktionskraft minskar på grund av nedläggningen av gymnasiet. ”De förbättrade kommunikationerna till Göteborg och Trollhättan är viktigare”.
Stort massmedialt intresse när Ale kommun meddelade att den kommunala gymnasieskolan avvecklas. GP intervjuar oppositionsråd Paula Örn (S) och Dennis Ljunggren (S), vice ordförande i Utbildningsnämnden.