Ale kommun klättrar tio placeringar på skolrankningen. Det står klart när Lärarförbundet presenterade sin årliga rankning över landets 290 kommuner.
Lärarförbundets årliga skolrankning, som presenterades på torsdagen, baseras på 13 kriterier – bland annat andelen utbildade lärare, resurser, lärartäthet och meritvärde för elever i årskurs nio.
Det står nu klart att Ale kommun klättrar tio placeringar från förra året och ligger nu på plats 253.
– De allra flesta punkterna som vi har förbättrat är direktkopplade till det som vi arbetar med just nu och det går enligt plan. Vi tappar exempelvis när det gäller andelen som har högskolebehörighet och det är svårare att styra, säger Utbildningsnämndens ordförande Dennis Ljunggren.
Det som har blivit bättre är bland annat meritvärdet för eleverna i årskurs nio som baseras på statistik från Skolverket där Ale går från plats 251 till 227. Även andelen elever som har godkänt i alla ämnen när de slutade nian har också förbättrats. Ale tar steget upp till plats 217 jämfört med fjolårets placering, 239.
– Där har riket tappat medan vi ökar när det gäller meritvärdena för eleverna i årskurs 9, vilket är roligt och som det ser ut nu kommer det att bli ännu bättre nästa år. De som går i nian just nu har visat fina resultat och följer de bara samma kurva så kommer det att bli väldigt bra, säger Ljunggren.
När det gäller hur mycket resurser som läggs på undervisningen klättrar Ale tio placeringar jämfört med föregående års rankning och ligger just nu på plats 52 – men det är en sak som förbryllar Dennis Ljunggren.
– Det är 51 kommuner som lägger mer resurser på undervisningen än oss och när man tittar på lärartätheten så ligger vi på plats 251. Det skapar frågor och vi måste ta reda på varför det är så. Vi ska använda resurserna smartare, det är inte okej att ligger på plats 251 av 290 kommuner när det gäller lärartäthet. Vi måste se över vad vi gör med resurserna. Mer personal till skolorna kommer innebära att undervisningen utvecklas ytterligare, säger han.
Desto sämre är det på andelen friska lärare. Ale tappar 43 placeringar, från 117 till 160. Siffrorna grundas på sjukskrivningar bland Lärarförbundets medlemmar.
– Det är framför allt det som bekymrar oss mest. Vi följer sjukfrånvaron hela tiden. Det är en väldigt viktig sak, vi måste ha friska arbetsplatser och vi måste hitta vad som är orsaken till att så många sjukskriver sig. Betyder det att vi har blivit sjukare här i kommunen eller att landet har blivit friskare? säger Dennis Ljunggren.
En annan sak som har blivit sämre är hur kommunen är som avtalspart. Lokalavdelningarna har gett sin syn på hur de tycker att kommunen lever upp till gällande avtal och vilka förutsättningar lärarna har på orten. Här går Ale kommun från plats 153 till 173.
Bästa skolkommun i hela landet är Vellinge i Skåne för fjärde året i rad och i Västra Götaland är Orust den bästa skolkommunen.
Total placering: 253 (263)
Resurser till undervisningen: 52 (62)
Andel utbildade lärare: 132 (170)
Lärartäthet: 251 (275)
Andelen friska lärare: 160 (117)
Lön: 51 (92)
Avtalspart: 173 (158)
Andel barn i förskola: 173 (122)
Meritvärde årskurs 9: 227 (251)
Meritvärde med likvärdighetsindex: 238 (281)
Andelen godkända i alla ämnen i årskurs 9: 217 (239)
Andelen godkända i alla ämnen i årskurs 9 med likvärdighetsindex: 235 (274)
Andelen som klarar gymnasiet inom tre år: 244 (197)
Andelen som har högskolebehörighet: 113 (96)