ALE. Ale hamnar på plats 275 i årets skolrankning, vilket är näst sämst bland kommunerna i Västra Götaland.
– Även om det är bättre än förra året är det naturligtvis ett resultat vi inte kan vara nöjda med, säger Åsa Ericson, sektorchef för utbildning.
Förra veckan presenterade Lärarförbundet sin årliga skolrankning med landets 290 kommuner. Resultatet baseras utifrån olika kriterier – bland annat andelen utbildade lärare, resurser till undervisningen, lärartäthet och lärarlöner.
Det står klart att Ale hamnar på 275:e plats, vilket är en förbättring med sex placeringar jämfört med förra året. Av totalt 49 kommuner i Västra Götaland är Ale näst sämst, bara Mölndal är sämre.
– Även om det är bättre än i fjol är det naturligtvis ett resultat vi inte kan vara nöjda med. Jag önskar bättre för alla våra elever samt medarbetare och arbetar med full kraft för det. Man kan se att undersökningen som helhet styrker bilden av Sveriges utmaningar med likvärdighet mellan kommuner, säger Åsa Ericson.
Ale backar på flera punkter. Bland annat andelen friska lärare, elever som är godkända i årskurs nio och resurser till undervisningen. När det gäller lärartäthet ligger Ale också fortsatt långt ner på listan.
– Resurser till undervisningen och lärartäthet hänger ihop eftersom det är vad pengarna går till. Vi har en aktiv dialog om tilldelningen och fick ju precis ett budgetbeslut i kommunfullmäktige där bland annat utbildning prioriterades och med det inte behöver drabbas av sparbeting, säger Åsa Ericson och fortsätter:
– Sjuktalen baserar sig på Lärarförbundets medlemmar då det är deras mätning och var under mätperioden 4,8 procent. Det innebär att marginalerna är små för just rankningplaceringar, men sjukfrånvaron är i sin helhet ett mycket angeläget område där vi både har agerat beträffade långtidssjukskrivningar samt fördjupat arbetet med åtgärder för korttidssjukskrivningar.
När det kommer till lärarlöner ökar Ale jämfört med i fjol från plats 63 till 34.
– Det är lärarbrist i hela Sverige och det kommer att fortgå ett antal år framöver. Med stora barnkullar nu och de kommande åren, och i förhållande till dem, utbildas inte tillräckligt många lärare och i en region som Göteborg är det huggsexa om lärarna som finns. Det innebär i sin tur att lönerna stiger, säger Erik Liljeberg (M), Utbildningsnämndens ordförande.
Han fortsätter:
– Det är positivt att vi har lyft oss sex placeringar jämfört med förra året. Det är ett steg i rätt riktning och när det gäller punkten kommunen som huvudman har vi ökat rejält. Det är grunden för att vi ska kunna fortsätta vårt förbättringsarbete och kunna locka fler kompetenta och engagerade pedagoger till Ale.
Lilla Edet ökar med 29 placeringar jämfört med förra året och återfinns nu på plats 240.
Ales resultat
Totalt: 275 (281)
Resurser till undervisning: 228 (221)
Utbildade lärare: 165 (160)
Lärartäthet: 277 (290)
Friska lärare: 221 (149)
Lärarlöner: 34 (63)
Kommunen som huvudman: 155 (233)
Andel barn i förskola: 164 (216)
Meritvärde årskurs nio: 220 (209)
Andel godkända elever: 195 (162)
Fullföljd gymnasieutbildning: 272(257) 233 (263)
Parentes är förra årets resultat. Siffran anger plats av landets 290 kommuner.