Ale gymnasiums framtid är hotad. Det svaga söktrycket till höstens utbildningsprogram kan medföra att Utbildningsnämnden tar beslut om att inte starta några linjer till hösten.
Ale gymnasiums framtid är hotad. Det svaga söktrycket till höstens utbildningsprogram kan medföra att Utbildningsnämnden tar beslut om att inte starta några linjer till hösten.
https://www.alekuriren.se/wp-content/uploads/2011/05/V-10-Ale-gymnasium.jpg

Alla program hotade till hösten

NÖDINGE. Tre program kommer inte att starta till hösten i Ale gymnasium. Utbildningsnämndens ordförande, Peter Kornesjö (M), medger att det kan drabba flera utbildningar. – Vi måste börja agera och ge eleverna besked, söktrycket till Ale gymnasium är så svagt att samtliga utbildningar är hotade, säger han.

Ekonomiprogrammet, Estetiska programmet samt Handel- och administration kommer definitivt inte att starta till hösten. Totalt fanns sex behöriga sökande till dessa tre program.

– Det är av hänsyn till dem som vi ville ta ett beslut redan nu. De måste få en ärlig chans att välja en alternativ utbildning, säger Peter Kornesjö.

Ale gymnasiums framtid är värre än så. Till övriga åtta program är intresset också tämligen begränsat. 60 behöriga elever väntar nu på svar om deras utbildningar kommer att starta i höst.

– Vi tittar på olika alternativ, helst av allt vill vi självklart köra, men underlaget är egentligen för dåligt. Klasserna blir väldigt små – och dyra. Förvaltningen utreder om det går att samköra vissa program och i så fall hur.  Samtidigt jobbar personalen och även en hel del elever med att marknadsföra Ale gymnasium. Vi gör vad vi kan för att öka antalet sökande, säger en pressad Peter Kornesjö.

Oppositionen har inte deltagit i några beslut om gymnasieskolans framtid – ännu.

– När det gäller de program som nästan saknade sökande har vi säkert samma åsikt, men vi ville inte ta ställning förrän vi diskuterat frågan i partiet. Det är ett stort ärende och en viktig fråga vars beslut kan få konsekvenser. Det vi oroar oss mest för är känslan av att majoritetspartierna kanske inte vill starta något program till hösten. Det leder på sikt till en nedläggning av Ale gymnasium och det vill vi inte medverka till. Först vill vi känna att vi har vänt på varje sten och undersökt alla möjligheter till att få gymnasieskolan att fungera, säger Dennis Ljunggren (S), vice ordförande i Utbildningsnämnden.

Utmaningen för Ale gymnasium blir inte mindre av att de kommande åren består av mindre årskullar. Samtidigt lämnar en rekordstor barnkull Ale gymnasium nästa år.

– 192 elever tar studenten 2012 och de som ska ta vid är en av våra minsta kullar. Med ett sådant underlag är det ännu svårare att beräkna vad konsekvensen blir för Ale gymnasium, säger Mikael Berglund (M), Kommunstyrelsens ordförande, som också har engagerat sig hårt i frågan.

Det har även oppositionsråd Paula Örn (S) gjort.

– Vi är naturligtvis rädda för att intagningen till Ale gymnasium stoppas helt och inte bara till de tre program som de har beslutat om i veckan. Det vore i så fall förödande och vid en eventuell omstart blir uppförsbacken kraftig, då vi lärt våra ungdomar att gymnasieutbildningen får de utanför kommunen. Överetableringen av gymnasieskolor är en fråga som Göteborgsregionen tittar på nu, så därför tror vi att det gäller att överleva de närmaste åren. Förutsättningarna kanske ändras på sikt. Att inte kunna erbjuda någon form av gymnasieutbildning lokalt visar att Ale inte är komplett som kommun. Beslutet för nya potentiella alebor kan påverkas av det här. Det är med andra ord en mycket komplex fråga och jag vill att vi först utreder alla möjligheter till att samköra kurser över programmen, säger Paula Örn.

Det är dessa alternativa lösningar som nämnden har givit förvaltningen i uppgift att utreda, dels kostnaden dels vad som är möjligt med tanke på kursplanerna.

– Det går att hitta vissa gemensamma kurser för Barn- och fritidsprogrammet och Omsorgsprogrammet, likaså för Natur- och teknikprogrammen. Det är främst år ett. De stora problemen uppstår år två när elever till exempel på Samhällsprogrammet ska välja inriktning. Då riskerar vi att få fyra klasser med fyra elever i varje och det är inte realistiskt varken ur utbildningssynpunkt eller sett till kostnaden, säger Peter Kornesjö.

Höstterminen 2011 är med anledning av det svaga intresset för Ale gymnasium ett akut bekymmer. Paula Örn och Dennis Ljunggren vill omgående starta ett omstartsarbete.

– Det finns ingen tid att vila eller avvakta. Vi föreslår att lärare, skolledning och politiker från Utbildningsnämnden och Kommunstyrelsen träffas en helg för att ”brainstorma” kring Ale gymnasiums framtid. Vi måste staka ut en ny kurs och visa att skolan är prioriterad för oss politiker. Idag finns en prognos som pekar på ett underskott för gymnasiets nuvarande organisation. Det krävs en satsning på minst fem miljoner kronor om året under tre år för att vända utvecklingen. Det är vi beredda att ställa oss bakom, avslutar de.

I nästa vecka väntas nya beslut angående vilka program som ska starta i Ale gymnasium till hösten att tas.

Mer från skola

Ny rektor för Ale gymnasium

Den 9 januari påbörjade Magnus Fagerström sin nya anställning som…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Senaste nytt

Pogab tog med plåtlådan till riksdagen

Kompetensförsörjning är ett ämne som Mathias Mattson brinner för. Trots…

Edethus säljer för att investera i nytt

Åtta månader har gått sedan Sanny Mattelin tillträdde vd-rollen på…

Från flaskpost till brevbärare, Putin och ortsmöten som försvann

Kommunikation är tidlöst och människan har alltid kommunicerat på ett…

Regnbågsfärgade nummer på ryggen

Att öppet stötta hbtq-rörelsen är ingen ny företeelse för Lödöse…

Afrika i sikte för familjen Zimmergren 

I februari för tre år sedan skrev Alekuriren om familjen…

Ett nybygge som slår vakt om historien

Historien bakom Svenska Stenhus nya lägenhetshus ”Bomullsmagsinet” återfinns i namnet.…

Kulturlördag med hållbart mode

Under dagen blir det loppis i Kulturhuset Eden. Allmänheten har…

Tito kan bli egyptisk landslagsman

Tito Gad flyttade med sin pappa till Sverige från Egypten…

Åk 6 på Alboskolan är bäst i klassen

Årskurs 6 på Alboskolan består av två klasser och drygt…

”En överprestation om vi håller oss kvar”

Under torsdagen arrangerade Ettanfotboll årets upptaktsträff i Stockholm. På plats…

Så påverkas trafiken i Bohus av arbeten

Ett större och betydligt mer omfattande arbete kommer att ske…

Skår IBK blir Skepplanda BTK 

I slutet av september stod det klart att Skår IBK:s…

Kulturbyggnader i behov av renovering

Servicenämnden föreslår att kommunfullmäktige anslår ett investeringsmedel om 6,6 miljoner…