Delade åsikter mellan ungdomsförbunden och Yrkesgymnasiet

NÖDINGE. Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Ale-Kungälv och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) i Kungälv har tydligt visat sitt missnöje gentemot Yrkesgymnasiet i Nödinge. I en insändare, i förra veckans Alekuriren, uttryckte de besvikelsen över att inte få besöka skolan förrän slutet av av valrörelsen.

Ungdomsförbundens ordföranden menar att detta förhindrar verksamheternas tillväxt likväl som det förhindrar en stärkt demokrati i kommunen. 

– Jag skulle säga att valrörelsen drar igång på riktigt nu i maj, men vi försöker bygga upp resurser och en stabil verksamhet inför valet. Då handlar det just om att fånga upp nya medlemmar och det har vi inte möjlighet att göra i Ale på samma sätt som i Kungälv, berättar Ludvig Anderström (M) ordförande MUF Ale-Kungälv och fortsätter:

 – Sedan är vi båda i en återhämtningsfas efter pandemin, så för att säkra våra verksamheters tillväxt så måste vi få vara på skolor där våra potentiella medlemmar finns. Det är det jag är missnöjd över, att vi inte får. Det stör ju också den demokratiska ordningen tänker jag.

Båda MUF och SSU är varmt välkomna att besöka gymnasiet. Men skolan har ser helst att det sker under en bestämd dag och förslaget som kommit är gällande ett datum i augusti.

– Det finns en tanke med det. Vi har bara en tredjedel av våra elever inne på skolan åt gången. Så ungdomsförbunden möta alla våra elever så skulle de behöva komma hit tre gånger, säger Malin Luukinen, rektor på Yrkesgymnasiet. 

Med tanke på att Yrkesgymnasiets upplägg, där skola varvas med praktik, är Malins förslag att ordna en dag där alla partier är välkomna och där alla elever har möjlighet att närvara. 

– Inför förra valet bjöd vi in alla partierna till något som liknade en debatt. Där fick de presentera sin politik och eleverna fick ställa frågor. Då tänker jag att det blir kvalitativt, då är alla samlade och har möjligheten att komma, säger Malin Luukinen som även tror att eleverna är mer ”på” i augusti när valet är runt hörnet.

Både Ludvig Anderström (M) och Emmy Hansson (S) är positiva till en sådan dag, samtidigt som de anser att de behöver fler tillfällen till att möta ungdomarna. 

– Det är en jätterolig grej att ha alla partier där samtidigt, men jag ser inte varför det skulle behöva utesluta att vi som vill vara på plats fler gånger ska få vara det, Emmy Hansson (S), ordförande SSU Kungälv.

– Jo men det är en naturligtvis en bra lösning, att man får ta del av alla politiska budskap. Men å andra sidan tycker jag att det viktiga är att de får bilda sig en uppfattning under en längre tid, säger Ludvig Anderström (M).

Dessutom anser de båda ordföranden att det är för sent att ha en sådan temadag i augusti – så tätt inpå valet. 

– Att besluta vilka man ska rösta på tar tid och är något som ska få ta tid. Så att få en månad på sig att ta det beslutet är otroligt kort tid, menar Emmy Hansson (S).

Gällande det kan Malin Luukinen tänka sig att vara flexibel. Hon förklarar att man kanske hade kunnat arrangera dagen i juni istället – om förbunden hellre ville det. 

– I april, maj har vi ett högt tryck på verksamheten. Vi har massa nationella prov och vi har treor som ska sy ihop sin utbildning och ta studenten, förklarar Malin Luukinen och fortsätter:

– Det är inte så att vi inte vill ha ungdomsförbunden här, men vi vill gärna att det både ska bli bra för dem och bra för eleverna. Att det blir kvalitativt, så att det inte handlar om att bara komma in och dela ut goodie-bags eller liknande. 

Hur ser ni på att flytta det till juni istället, är det bättre?

– Absolut, men jag tycker även juni är alldeles för sent, säger Emmy Hansson (S), som gärna hade sett att de var välkomna redan i maj när valrörelsen drar igång.

– Vi vill såklart komma hit och visa att vi finns. Vi får ofta frågan vilka vi är, för många vet knappt vad Ungdomsförbunden är för något, berättar Emmy (S).

Ludvig Anderström har svårt att köpa argumentet mot att de inte skulle få vara där kontinuerligt, så som de får vara på andra skolor. Han menar att möjligheten till att fånga upp ungdomar som vill avvakta lite försvinner när man endast tillåts ett besök.

– Vi lever i en osäker, allt mer demokratiskt polariserad omvärld, då måste vi ändå på något sätt försöka säkra den framtida demokratin. Det låter kanske överdrivet. Men i fall varje kommun har en policy eller procedur som ger eleverna möjligheten att sätta sig in politiskt så bygger man också en starkare demokrati i längden. Det är vi som ska försöka driva på det, så det är viktigt att vi gör det.

Läs insändaren här.

Mer från skola

Ny rektor för Ale gymnasium

Den 9 januari påbörjade Magnus Fagerström sin nya anställning som…

Eleverna tävlar bort matsvinnet

Allt började med att kökspersonalen på Alafors Fria Skola, i…

Matsvinnet minskade men målet missades

Kommunens mål inför 2022 var att minska matsvinnet till en…

Här läser eleverna som aldrig förr

”Den stora läsutmaningen” av Adlibris, Bonnier Carlsen, Natur och Kultur…

Senaste nytt

”De som redan har det tufft får det ännu svårare”

Försörjningsstöden har inte skjutit i höjden ännu, men larmklockorna ringer…

Jack & Brolle till Café Torpet

”Visor och Grimascher” är en hyllning till Cornelis Vreeswijk där…

Migrationsekonomiskt bokslut

I en värld där vi möter allt mer komplicerade utmaningar,…

Guld och silver i SM

Under den gångna helgen hade 231 deltagare från 66 olika…

Industriområde har skredsäkrats

I november 2020 beslutade regeringen om höjda bidrag för skredsäkringsåtgärder…

Lindström startade när AIF kryssade

Det blev en intensiv och nyttig genomkörare för Ahlafors IF…

Boende i Nödinge uppmanas spara på vattnet

Vattenläckan upptäcktes under natten och arbetet med att lokalisera läckaget…

Bussförarens dag firas

Bussförarens dag firas varje år och är en återkommande högtidsdag…

Färre elever dricker alkohol – lägst andel i regionen

Den senaste CAN-undersökningen innehåller glädjande siffror för Ale kommun. Undersökningen,…

Nekas avancemang – trots framgången

Torslanda HK:s damer lyckades med uppgiften. Laget vann de sista…

De vill skapa en läktarkultur på Sjövallen

I vintras dök ett konto upp på Instagram kopplat till…

LOK-stödet ändras för att nå fler

Den 1 januari förra året genomfördes ett första steg i…

De vill locka till nya skratt

Föreställningen heter ”Lik i garderoben” och är en klassisk spring-i-dörr-fars.…