Delade åsikter mellan ungdomsförbunden och Yrkesgymnasiet

NÖDINGE. Moderata Ungdomsförbundet (MUF) i Ale-Kungälv och Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) i Kungälv har tydligt visat sitt missnöje gentemot Yrkesgymnasiet i Nödinge. I en insändare, i förra veckans Alekuriren, uttryckte de besvikelsen över att inte få besöka skolan förrän slutet av av valrörelsen.

Ungdomsförbundens ordföranden menar att detta förhindrar verksamheternas tillväxt likväl som det förhindrar en stärkt demokrati i kommunen. 

– Jag skulle säga att valrörelsen drar igång på riktigt nu i maj, men vi försöker bygga upp resurser och en stabil verksamhet inför valet. Då handlar det just om att fånga upp nya medlemmar och det har vi inte möjlighet att göra i Ale på samma sätt som i Kungälv, berättar Ludvig Anderström (M) ordförande MUF Ale-Kungälv och fortsätter:

 – Sedan är vi båda i en återhämtningsfas efter pandemin, så för att säkra våra verksamheters tillväxt så måste vi få vara på skolor där våra potentiella medlemmar finns. Det är det jag är missnöjd över, att vi inte får. Det stör ju också den demokratiska ordningen tänker jag.

Båda MUF och SSU är varmt välkomna att besöka gymnasiet. Men skolan har ser helst att det sker under en bestämd dag och förslaget som kommit är gällande ett datum i augusti.

– Det finns en tanke med det. Vi har bara en tredjedel av våra elever inne på skolan åt gången. Så ungdomsförbunden möta alla våra elever så skulle de behöva komma hit tre gånger, säger Malin Luukinen, rektor på Yrkesgymnasiet. 

Med tanke på att Yrkesgymnasiets upplägg, där skola varvas med praktik, är Malins förslag att ordna en dag där alla partier är välkomna och där alla elever har möjlighet att närvara. 

– Inför förra valet bjöd vi in alla partierna till något som liknade en debatt. Där fick de presentera sin politik och eleverna fick ställa frågor. Då tänker jag att det blir kvalitativt, då är alla samlade och har möjligheten att komma, säger Malin Luukinen som även tror att eleverna är mer ”på” i augusti när valet är runt hörnet.

Både Ludvig Anderström (M) och Emmy Hansson (S) är positiva till en sådan dag, samtidigt som de anser att de behöver fler tillfällen till att möta ungdomarna. 

– Det är en jätterolig grej att ha alla partier där samtidigt, men jag ser inte varför det skulle behöva utesluta att vi som vill vara på plats fler gånger ska få vara det, Emmy Hansson (S), ordförande SSU Kungälv.

– Jo men det är en naturligtvis en bra lösning, att man får ta del av alla politiska budskap. Men å andra sidan tycker jag att det viktiga är att de får bilda sig en uppfattning under en längre tid, säger Ludvig Anderström (M).

Dessutom anser de båda ordföranden att det är för sent att ha en sådan temadag i augusti – så tätt inpå valet. 

– Att besluta vilka man ska rösta på tar tid och är något som ska få ta tid. Så att få en månad på sig att ta det beslutet är otroligt kort tid, menar Emmy Hansson (S).

Gällande det kan Malin Luukinen tänka sig att vara flexibel. Hon förklarar att man kanske hade kunnat arrangera dagen i juni istället – om förbunden hellre ville det. 

– I april, maj har vi ett högt tryck på verksamheten. Vi har massa nationella prov och vi har treor som ska sy ihop sin utbildning och ta studenten, förklarar Malin Luukinen och fortsätter:

– Det är inte så att vi inte vill ha ungdomsförbunden här, men vi vill gärna att det både ska bli bra för dem och bra för eleverna. Att det blir kvalitativt, så att det inte handlar om att bara komma in och dela ut goodie-bags eller liknande. 

Hur ser ni på att flytta det till juni istället, är det bättre?

– Absolut, men jag tycker även juni är alldeles för sent, säger Emmy Hansson (S), som gärna hade sett att de var välkomna redan i maj när valrörelsen drar igång.

– Vi vill såklart komma hit och visa att vi finns. Vi får ofta frågan vilka vi är, för många vet knappt vad Ungdomsförbunden är för något, berättar Emmy (S).

Ludvig Anderström har svårt att köpa argumentet mot att de inte skulle få vara där kontinuerligt, så som de får vara på andra skolor. Han menar att möjligheten till att fånga upp ungdomar som vill avvakta lite försvinner när man endast tillåts ett besök.

– Vi lever i en osäker, allt mer demokratiskt polariserad omvärld, då måste vi ändå på något sätt försöka säkra den framtida demokratin. Det låter kanske överdrivet. Men i fall varje kommun har en policy eller procedur som ger eleverna möjligheten att sätta sig in politiskt så bygger man också en starkare demokrati i längden. Det är vi som ska försöka driva på det, så det är viktigt att vi gör det.

Läs insändaren här.

Gratis!
Mer från skola

Lövängens förskola invigdes

Invigningen ägde rum under onsdagen, förra veckan. Förskolebarn, deras föräldrar och syskon samt blivande vårdnadshavare till barn på Lövängens förskola…

Frågetecken kring en ny skola i Nol

Befintliga skolor i Nol och Alafors kommer snart att nå kapacitetstaket och en ny grundskola måste därför byggas. Fram till…

Elever presenterade projektet UNG

Det var i januari som Ahlafors Fria Skola fick en förfrågan från Dzemal Sabovic (strategisk samordnare trygghet och missbruksprevention i Ale)…

Brinnande engagemang förverkligade drömmen

I april ekade klasskassan tom – idag är den fylld. På bara några veckor lyckades eleverna i 6D samla in…


Senaste nytt

Första segern bärgad!

Nol IK har minst sagt haft en tuff vårsäsong. I torsdags förra veckan lyckades de inte få ihop ett lag…

Högt tryck på djurklinikerna

Vid årsskiftet räknades invånarantalet i Ale till 32 148 personer, samtidigt bor det 3 231 registrerade hundar i kommunen. Rekordmånga…

Backa Säteri återinvigt

När Backa Säteri Golf inte kom överens med dåvarande fastighetsägare Ulf Runmarker flyttade klubben till en egen barack. Fem år…

Arken har flyttat från Bohus till Surte

I takt med att Bohusskolan växer och behöver fler lokaler så togs beslut att flytta mötesplatsen Arken till kulturhuset i…

Michael käkade pizza inför miljonpublik

För några veckor sedan var programledaren Mauri Hermundsson på besök i Älvängen för att spela in ett nytt avsnitt för…

LNIK tabelltrea efter storseger

När LNIK ställdes mot Degerfors tidigare under säsongen på bortaplan blev det en snöplig 1–2-förlust. Nu tog laget revansch på…

På jakt efter björn

Platsen som fotograferna nu besöker ligger i nordöstra Finland. Mikael Heintze har, tillsammans med Magnus Lidberg, varit där två gånger…

Lövängens förskola invigdes

Invigningen ägde rum under onsdagen, förra veckan. Förskolebarn, deras föräldrar och syskon samt blivande vårdnadshavare till barn på Lövängens förskola…

Med tunna fjät

Hur ofta har vi kunnat konstatera att sverigedemokrater, moderater, liberaler och socialdemokrater delar uppfattning i en fråga? Jag kan spontant…

Efter explosionerna – polisen vill ha tips

Måndag den 13 juni klockan 03.05 fick polisen larm om en explosion i vid en villa i Bohus. Nästan på…

”Det är en skön ton i Alepolitiken”

För fyra år sedan träffade lokaltidningen Vänsterpartiets gruppledare Sven Engdahl på Jennylund i Bohus. Friidrottsarenans invigning närmade sig. Det var…

(V) fortsätter strida om kortare arbetstid

– Vem ska ta hand om oss när vi blir äldre? Bristen på sköterskor är allvarlig och vi måste hitta…

Sommarboken firar tio år – läslust för barn

Sommarboken startade för tio år sedan med fem pilotbibliotek i Västra Götaland. Genom åren har över 125 000 barn läst,…