BOHUS. I onsdags hölls en demokratidag i Bohushallen.
Ales ledande politiker och ungdomar från olika organisationer bildade gemensamma fokusgrupper, i vilka de diskuterade ungdomsfrågor utifrån Lupp 2010.
– Det var den bästa och roligaste arbetsdagen på länge, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M).
Efter flera timmar med diskussioner hade det framåt eftermiddagen blivit dags för grupperna att redovisa vad man kommit fram till.
Innan hade man valt ut sex av de viktigaste frågorna från undersökningen Lupp (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) 2010. De handlade bland annat om ökad alkoholkonsumtion, brist på stöd i skolan, otrygghetskänsla i kollektivtrafiken och att unga tjejer i Ale mår allt sämre.
Grupperna pratade också om hur det kommer sig att ungdomarna upplever att de inte har tillräckligt med inflytande över sin vardag, trots Ales många påverkansforum.
Valmire Huskaj, som ingick i Nödinge-gruppen, ifrågasatte elevrådets upplägg.
– Först och främst kan man fråga sig hur representanterna har valts, om de som visat intresse har räckt upp handen och sedan har man dragit lott. Vad händer då med de som är engagerade men inte blir valda? Det måste finnas ett sätt att få med alla som vill.
De tog även upp problemet med att ungdomar känner sig otrygga i kollektivtrafiken och berättade att man känner sig illa till mods när exempelvis berusade vuxna kommer på bussen på helgerna. I sådana situationer är det viktigt det att fler ingriper.
Gruppen som representerade Älvängen, Skepplanda och Alvhem föreslog att man bygger ordentliga väntsalar där man kan sitta i fred från stöket som ofta pågår vid bussterminalerna. Många åker runt och buskör med mopeder och epatraktorer, vilket kan upplevas som obehagligt när man ensam ska stå och vänta.
Givande dag
En annan fråga som diskuterades flitigt under dagen var hur man kan vända den nedåtgående trenden att unga tjejer i Ale mår allt sämre. I Luppen 2010 framgick att de känner sig mer stressade än killarna och drabbas oftare av psykisk ohälsa.
De som representerade Surte och Bohus menade bland annat att tjejer känner större press på sig i skolan. Man riskerar också att bli kallad för olika saker, vilket inte gör det direkt lättare att gå till skolan. Tjejerna i gruppen Nol/Alafors föreslog fler tjej- och killgrupper. Tidigare fanns det en tjejgrupp på fritidsgården Skeppet i Skepplanda, men den är inte igång just nu.
På redovisningen pratade man även om hur extrastödet i skolan kan bli ännu mer effektivt. Man kom då fram till att läxhjälpen på en del skolor kan synkroniseras bättre tidsmässigt med elevernas scheman.
Såväl ungdomar som politiker och arrangörer var mycket nöjda med demokratidagen.
– Det är häftigt att man kan skapa den här typen av forum. Idag har vi alla varit med och skrivit Ale-historia, sa Thomas Berggren från Vakna.
Ungdomslotsen Sven Nielsen menade att arbetet med ungdomsfrågor aldrig blir färdigt och att man hela tiden måste jobba för att skapa nya ungdomsgrupper.
Slutligen tackade kommunstyrelsens ordförande Mikael Berglund (M) för en mycket givande dag.
– Jag har fått insyn i ett liv som jag uppenbarligen har lämnat för ganska länge sedan. Dessutom har jag fått lära mig några nya ord. Eftersom vi lägger 75 procent av pengarna på er ungdomar är det viktigt att få veta vad ni tycker.