ÄLVÄNGEN. Intresset för Lärlingsgymnasiet i Ale fortsätter att öka bland kommunens ungdomar.
Möjligheten att få ett arbete efter avslutade studier är dessutom stor.
– Förra året gick 71 % procent av våra elever ut i jobb, berättar rektor Malin Luukinen.
Lärlingsgymnasiet har funnits på Hålstensvägen i Älvängen i tre år. Verksamhet bedrivs också i Håby. För närvarande finns 82 elever i undervisning i Ale. Eleverna är fördelade på fem olika yrkesutbildningar; el, bygg- och anläggning, fordon och transport, handel och industri. Inom varje yrkesutbildning får eleverna också undervisning i gymnasiegemensamma ämnen som svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion och naturkunskap.
– Det är riksintag som gäller, men 90 % av alla elever utgörs av aleungdomar, förklarar Malin Luukinen.
Yrkeskunskap
– Vår metod bygger på att tillfoga eleverna så mycket yrkeskunskap det bara går. Hälften av skoltiden är förlagd på arbetsplatsen, från år ett. Det finns en handledare till varje elev, som sedan är med i bedömningen av respektive ungdom.
Är det lätt att finna praktikplatser i Ale?
– Ja, det tycker jag. Vi har en väldigt bra kontakt med det privata näringslivet i vår kommun. Vi har en bas av företag som alltid är villiga att ta emot lärlingar, säger yrkeslärare Lennart Wallström.
En av dem som hyllar samarbetet med Lärlingsgymnasiet är Michael Bill, vd på Beijer i Älvängen. Han berättar om flera goda exempel där lärlingar övergått i fast anställning efter avslutad gymnasietid.
– Det blir som en lång provanställning. Jag tycker det är ett vinn-vinn-koncept. Vi får möjlighet att se om han eller hon är en potentiell arbetskraft och eleven får känna sig för om yrkesvalet är det rätta, säger Michael Bill.
Erfarenhet
Anton Fridh från Alafors går andra året på Lärlingsgymnasiet och praktiserar i Beijers butik. Han går inriktning handel.
– Jag bytte program i höstas och nu har jag hittat rätt. Jag stortrivs med min praktikplats. Det är inte alls säkert att det resulterar i någon fast anställning, men hur det än är så samlar jag på mig värdefull erfarenhet för framtiden.
Lennart Wallström vill understryka det som Anton Fridh framhåller, nämligen att ungdomarna växer med uppgiften som lärling.
– De slussas ut på arbetsmarknaden på ett bra sätt. Det är inte enbart till en fördel rent yrkesmässigt utan även socialt. Ungdomarna förbereds för vuxenlivet.
1 juni vet Lärlingsgymnasiet hur elevsituationen kommer att se ut för kommande läsår. Målbilden är att hamna på 30 förstaårselever.
– Det är fullt realistiskt att tro att det blir så. Under våren har vi haft ett antal öppet hus-kvällar för att visa upp vår verksamhet. Fortfarande är vi relativt anonyma för aleborna. Det vill vi ändra på, avslutar Malin Luukinen.