NÖDINGE. Syskonförtur är den stora nyheten i Utbildningsnämndens plan för 2012.
En fortsatt fördjupning av samarbetet mellan grundskolan och Ale gymnasium har också prioritet, liksom kvalitetsarbetet när det gäller måluppfyllelse.
Det viktigaste av allt – nämnden är helt överens om vad som måste göras.
Skolan i Ale har fått utstå mycket kritik efter en mängd olika jämförelserapporter. Nu råder något så ovanligt som politisk enighet kring krafttagen. När Utbildningsnämnden antog planen för 2012 var alla parter överens.
– Men inte helt utan diskusssion. Det har varit en bra process och jag är mycket nöjd med resultatet. Vi har filat på formuleringarna och det känns bra att alla ställer sig bakom planen och det är min bestämda uppfattning att alla verkligen har fått chansen att påverka, säger Elena Fridfelt (C), nytillträdd ordförande för Utbildningsnämnden.
Ambitionen att vara överens om tagen har varit viktigt för framtiden. Inte minst gäller det satsningen på nya skolor och förskolor, menar vice ordförande i nämnen, Dennis Ljunggren (S).
– Vi kan inte riskera att behöva byta inriktning och strategi för våra skolor varje gång det är val, därför är det bra med en samsyn i alla stora frågor och det har vi. Nästa utmaning blir att komma överens om hur stor den nya skolan i Nödinge ska vara och för vem?
Nämndplanen innehåller också fler tydliga och mätbara mål.
– Det måste bli lättare att följa upp och se kvalitén i verksamheten. Självklart hade vi önskat kunna göra mer, men årets budget ger oss inte verktyg till det. Däremot är vi tacksamma över att slippa nedskärningar. Pengarna räcker till bibehållen verksamhet och den är bra, betonar Elena Fridfelt.
Nervdaller har också Ale gymnasium skapat hos beslutsfattarna i Utbildningsnämnden under året. Läget har stabiliserats och numer hörs sällan ropen om att stänga skolan. Istället har pendeln vänt och den politiska optimismen är påtaglig.
– Vi har bästa tänkbara rektor och förvaltningschef. Lola Odén och Hans Enckell har bra koll på verksamheten och det allt tätare förhållandet till de äldre eleverna i grundskolan gör att vi stärker Ale gymnasiums position. Vi märkte redan i år en fördubbling av antalet besök under vårt öppna hus, säger Dennis Ljunggren hoppfullt.
Lärartätheten kommer att öka i förskolan, men inte i den utsträckning som politikerna har önskat. Det pedagogiska materialet ska inventeras och i den mån det går ska en särskild satsning göras.
– Dessutom gör vi nu en behovsanalys av möjligheten att utvidga förskoleverksamheten på kvälls- och nattetid, informerar Elena Fridfelt.
De visionära dragen saknas i årets nämndplan, men det finns antydningar som vittnar om en spännande framtid och det råder ingen tvekan om att viljan att skapa en unik skolverksamhet. Vad den skulle kunna innehålla verkar de också vara tämligen överens om. Det handlar om att ta vara på de erfarenheter som Ale kommun fått genom det internationella utbildningsprojektet Unga entreprenörer i nya Europa (YEE). Den pedagogiken utgår från att stärka den enskilde individens självkänsla och förmåga att tänka annorlunda och kreativt.
– Vi tänker titta närmare på det här under året och diskutera hur vi kan sprida denna läran till fler pedagoger samt till fler stadier än Ale gymnasium. Vi tror att tankesättet kan fungera lika bra bland yngre elever, hävdar Elena Fridfelt och Dennis Ljungggren.